• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sugestie dotyczące forum

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Wciskasz "Lubię" o nie zauważyłem że Misiek odpowiedział :)

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
powiem wam, że jestem świeży stażem na tym forum, ale w kółko mam problem, w którym dziale powinienem szukać swojego problemu. Czy w diagnostyce, czy też może w dieslu, albo dziale poświęconym benzyniakom, a może w ogólnej mechanice.. Moim osobistym zdaniem, jest to troszkę przesadnie rozbudowane. Dla mnie jako początkującego usera, zamiast pomagać, stwarza problem. To tak, gwoli dygresji :) Mam nadzieję, że nikt się nie obrazi. Dzięki za takie forum i pozdrowienia dla aktywnych działaczy !

Konio

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
41
Miasto
Pow.Sztumski
Stworzenie działu dla wtajemniczonych -prowadzonych działalność żeby mogli wymieniać się informacjami ,które służą do zarabiania i prowadzenia warsztatu ,a nie powinny znależć się na forum ogólnym.Proszę o sugestie,:rolleyes:

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Popieram ale jestem również a tym aby kolega Arni jako zasłużony działacz forum a wiem, że działalności nie ma też miał dostęp ponieważ pracuje w branży ale nie na swoim.(wiedza i chęci pomocy bardzo duża)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Krzywda sie nie stanie pozostałym świeżakom jeśli będziemy mieli swój ukryty dział dostępny tylko dla zasłużonych uczestników, poza tym będzie to pewien środek do mobilizacji świeżaków, może zaczną w końcu dla odmiany pomagać żeby zdobyć przysłowiową marchewkę

inodiag

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
310
Miasto
Dąbrowa Biskupia
Przecież administracja mogłaby dodać kilku takich co pracują, wedle swojego uznania.
Sądzę że weryfikacja to jest problem, ktoś przecież tym się musi zająć.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
OK, wiem o co chodzi, napiszcie jeszcze co miałoby w tym dziale się znajdować oraz jak on miałby się nazywać :)

Dostęp do niego tak jak mówicie można nadawać po przesłaniu skanu wpisu do ewidencji oraz/lub po osiągnięciu określonego pułapu w punktach "lubię", np. po zdobyciu 10 lubię dostęp byłby z automatu.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Weryfikacja nie jest problemem, działamy na forum już na tyle długo, że wiemy co kto potrafi i jeżeli ktoś nowy się pojawia to widzimy i obserwujemy co potrafi i jak się zachowuje. Nowy wcale nie musi wiedzieć, że taki dział mamy a propozycję w zamkniętym kręgu możemy podjąć większością głosów jeżeli będzie mocno widoczny.

OK, wiem o co chodzi, napiszcie jeszcze co miałoby w tym dziale się znajdować oraz jak on miałby się nazywać :)

Dostęp do niego tak jak mówicie można nadawać po przesłaniu skanu wpisu do ewidencji oraz/lub po osiągnięciu określonego pułapu w punktach "lubię", np. po zdobyciu 10 lubię dostęp byłby z automatu.

Proponuję nazwę działu:
1. GRUPA WSPARCIA TECHNICZNEGO (widoczna tylko dla Członków grupy z dostępem).
W dziale kilka pod grup :
a) elektryka
b) mechanika
c) wolne wnioski i przemyślenia
Działalność można sprawdzić tu https://prod.ceidg.gov.pl/CEIDG/CEIDG.Public.UI/Search.aspx
pułap w punktach jak MISIEK zaproponował do negocjacji(np.1000-1500), lubię (np. 10-20)...można wcześniej jak niżej opisana Rada zaopiniuje pozytywnie.

Można wybrać Radę Grupy (np. osoby 3), które będą czuwały nad pozyskiwaniem i weryfikowaniem nowych członków grupy.

Jakieś propozycje i poprawki do mojego pomysłu????

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Moze zamiast Rady Grupy po prostu ustalic, ze nowego uzytkownika moze zarokemndowac tylko juz jej czlonek, takim sposobem ktos bedzie poczuwal sie do odpowiedzialnosci za jego zachowanie i wiedze oraz moze np. w sytuacji gdy ktos prowadzi warsztat zaprosic jakiegos dobrego swojego znajomego którego jeszcze na forum u nas nie ma.

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
Moze zamiast Rady Grupy po prostu ustalic, ze nowego uzytkownika moze zarokemndowac tylko juz jej czlonek, takim sposobem ktos bedzie poczuwal sie do odpowiedzialnosci za jego zachowanie i wiedze oraz moze np. w sytuacji gdy ktos prowadzi warsztat zaprosic jakiegos dobrego swojego znajomego którego jeszcze na forum u nas nie ma.
Dobry pomysł a to że ktoś ma np. 1000-1500 postów też na siłę na członka nie awansuje chyba, że widać to udzielanie się.

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2811
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Posty to na pewno nie, bardziej miajodajne są punkty "lubie" za pomoc.
Dodatkowo jeszcze mysle zeby czlonkom tej grupy w podpisie zamiast standardowej rangi forumowej dopisywać "GWT", wtedy bedzie wiadomo kto do niej nalezy jak bedzie sie udzielal w innych dzialach.

Ponadto jeszcze napiszcie co mialoby sie w tym dziale w ogole znajdowac, bo nie chcialbym zeby nagle wszyscy najbardziej uzytkownicy forum przeniesli sie do zamknietego dzialu do ktorego wiekszosc nie ma dostepu, a na forum ogolnym beda same tematy widma :)

Konio

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
41
Miasto
Pow.Sztumski
Ja tu jestem od paru dni i widzę (a brakuje mi czasu na siedzenie bo prowadzę warsztat)że jest tu spora grupka
warsztatowców na swojej działalności i gdzieś tam pracujących mająca sporą wiedzę ale nikt nie jest wszechwiedzący i warto by było sobie pomagać jak ktoś ma z czymś problem bo tego jeszcze nie robił lub coś
żle robi ,ale jak wszyscy o wszystkim będą pisali otwarcie na ogólnym to nie długo warsztaty nie będą miały co robić .W dziale zamkniętym powinni być warsztatowcy jaki pracujący w branży lub dorabiający po godzinach
ale tak jak pisaliście -mający jakąś wiedze i udzielający się.
Twórzcie coś co będzie pożyteczne dla nas z branży.:D

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Tyle mnie nie było a już się koło masońskie zawiązuje i bardzo dobrze!!! Można rzec nareszcie i Dzięki Bogu. Alleluja:) To forum ma taki potencjał że nie zdziwił bym się jakby... to już powiem na tajniackim spotkaniu:p

PRO-Motor

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
261
Miasto
Piotrków
Zarówno i ja się pod tym podpisuję. Znam oba rozwiązania z innych for odnośnie przyjmowania nowych uczestników do ukrytego działu. Polecenie "klienta" działa dobrze na forum o luźnej i niezobowiązującej tematyce.
Grupa trzymająca władzę, decydująca o przyjmowaniu nowych tajniaków, zdaje egzamin na technicznym i sprecyzowanym forum.
Myślę jednak, że jedna forma, nie wyklucza drugiej. Polecenie kogoś, nie będzie równoznaczne z przyjęciem uczestnika, bo będą dwie, czy trzy niezależne osoby decydujące o tym fakcie. Widziałbym to w te stronę.

Cała reszta nie pozostawia wątpliwości. Czyli ilość treści docenionych i wkład w forum. Plus do tego wszystkiego wykazaniem się działaniem w branży, na rachunek własny, bądź u kogoś (tata, wujek, sąsiad, czy producent autobusów ;) )

Konio

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
41
Miasto
Pow.Sztumski
Forum z działem zamkniętym mialo by pomagać jego członkom w rozwiązywaniu problemów związanych z naprawami i wymianą informacji ,które nie powinny być ogólnie dostępne.
Jak ktoś inaczej myśli to niech sie wypowie w temacie;):D
Pomagać pozostałym uczestnikom forum należy jak najbardziej, ale nie rozdając wiedzy swojej zdobywanej przez lata praktyki w branży samochodowej,chodzi mi o tematy które są dochodowe:mad:

P

PogotowieSamochodoweUK

Koniu, oczywiscie ze nikt nie jest wszech wiedzacy, ja prowadze swoja dzialalnosc od dawien dawna, ale ze wzgledu ze jestem samoukiem a moj zawod to totalnie inna bajka (Elektronik) tak wiec mimo sredniej dlugosci doswiadczenia czasami mam problemu jak choc by oststnio (troche wstyd ale jednak) pierwzy raz robilem lagune w swoim zyciu i musialem zebrac wiele info by poprawnie zrobic rozrzad, a niby to tylko rozrzad...:D
Aczkolwiek taki dzial byl by fajy. Mysle ze chodzi glownie o to z kad brac czesci, arzedzia, ''pomoce naukowe'' sprzet diagnostyczny czy jak zalatwiac dane sprawy/dokumenty/certyfikaty?
Mysle ze jako czesc weryfikacji warto by tam wpakowac zakladke ''oferta uzytkownika'' wtedy kazdy z nas wkleil by to co oferuje i w czym czuje sie najlepiej. Pomoze to rozeznac sie kto w czym jest dobry i np jesli daj my na to ja mam kiepskie doswiadczenie z pompami diesla to nie ma sensu krecic ze ma rozmowy w celu uzyskania pomocy bo sam chcetnie bym tej wiedzy liznol;)
Ale np ztwierdzilem ze na temat skrzyn wiem wszystko to wtedy mozna pytac bo wiadomo ze na 90% jestem w stanie pomuc.
I tki tam opis ogolny....
No i uzypelniony profil czego ja do dzis nie zrobilem heheheh:D
Ale zrobie, obiecuje tylko zeskanuje firmowe logo:pz ulotek.

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
:p Witaj Pogotowie. Widać jest chęć w narodzie to myślę że i pomysł wypali:)

Do góry Bottom