• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki GN125- problem z mocą / podciśnieniowy gaźnik.

Fryderiq

SuperMechanior
Punktów
260
Miasto
.
Panowie tym razem moja motorynka pod postacią Suzuki GS125 rocznik 1999 (silnik z GN125).
1) Motocykl ma opory na 5 biegu jechać powyżej 80km/h, gdzie na 4 biegu dokręca się do odcinki-
Zastanawiam się czy to jakaś blokada czy to raczej kwestia zbyt dużego przełożenia na 5 biegu vs zbyt mała moc silnika- nie mam odwagi go na stopce na 5 biegu dokręcać do takich prędkości :D
2) PODCIŚNIENIOWY GAŹNIK MIKUNI: Na zimnym silniku ma problem z odpalaniem, trzeba rzępolić rozrusznikiem (na ciepło pali od strzała), silnik z dołu nie ma mocy-budzi się dopiero od około 5-7 tys. obr.
Dodatkowo gaźnik ma potencjometr od położenia przepustnicy- nie wiem czy dobrze działa i jaki wpływ na moduł zapłonowy ma jego nieprawidłowe funkcjonowanie (domyślam się że steruje kątem zapłonu).
W motocyklu zmieniałem na chwilę gaźnik na zwykły chiński bez podciśnień i z dołu miał dużo więcej mocy niż na moim podciśnieniowym- niestety nie miał podpiętego airboxa (za krótki gumowy łącznik) przez co przerywał powyżej 6 tys. obr. (nie dałem radę sprawdzić czy na 5 biegu dokręci się do końca (patrz pkt.1).

Do góry Bottom