• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Grand Vitara ll zawory?

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam, jestem posiadaczem Suzuki grand Vitara z 2006 ,silnik 2,0 benzyna bez gazu,to już z tą nową buda w automacie,auto spisuje się super,ale mam mały problem od początku zakupu rok temu tego auta,a mianowicie,po odpaleniu silnika lekko słychać zawór,może dwa,po prostu lekki stuk,czy idzie to wyregulować,nie wiem jaki tam jest system kasowania luzu zaworowego,auto idzie poza tym jak burza! Ma 154 tkm, udokumentowany przebieg, ponieważ mieszkam w Danii i tam go zakupiłem,auto nie pali oleju,poza tym chodzi idealnie

Ostatnia edycja:

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Niestety radzę odwiedzić mechanika. Ty tam kolego nic nie wyregulujesz. Nawet gdyby to do tego trzeba pojęcia.

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam,tak się domyśliłem że tam nic nie wyreguluje,jest tam płytkowa regulacja luzu zaworowego,czy jest to skomplikowana sprawa?
Drugie pytanie,jeśli tak ,czy znacie kogoś z Poznania lub okolic,kto by mi to ogarnął,kogoś byście polecili?

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam,podjadę do jeszcze raz do mojego mechanika i karze sprawdzić co to jest,pobieżnie powiedział że to zawory, wg.mnie,dźwięk który występuje,dochodzi z głowicy,ale mają pierwsza myśl była taka czy to nie jest problem z napinacz lub z łańcuchem rozrządu;-)

suse1

SuperMechanior
Punktów
167
Miasto
Olkusz
a może to zupełnie coś innego więc oddaj auto do mechanika ;)

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam,zrobię tak że podjadę do dwóch znajomych mechaników,i poproszę o diagnozę,może niezależna opinia,wykaże co to jest;-)

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam,po wstępnych oględzinach przez mechanika,wynika że to jednak płytka lub cylinderek,w którym ta płytka jest zamontowana,nie wiem dokładnie o co chodzi,pełna diagnostyka dopiero po zdjęciu pokrywy zaworów i sprawdzeniu luzu, pod koniec tygodnia;-(

aug21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
stalowa wola
Witam w ubieglym tygodniu zakupilem Grand Vitare 2.0 16v benzyna 2006 rok po wymianie rozrzadu i regulacji zaworow tak zapewnial sprzedajacy.Poniewaz nawalil czujnik walka rozrzadu musialem zdematowac pokrywe zaworow-mysle sprawdze te luzy i okazalo sie ze na 1 cyl-0,22-0,24 ssacy 0,35- 0,34 wydech 2 cylinder 0,21-0,24 ssacy 0,35-0,34 wydech 3 cylnder 0,21 -0,22 ssacy 0,33-0,33 wydech 4cylynder 0,23-0,21 ssacy 0,33-0,35wydech czy te wartosci sa dopuszczalne czy jechac do mechanika na regulacje /luzy byly miezone na zimnym silniku.Przepraszam za pisownie ale post byl pisany na kultowym sprzecie.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
To są luzy na ciepłym , albo nie doczytałeś , albo ktoś dał ciała . Ja podałem na zimnym .

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam ponownie,samochód już jest u mechanika, wczoraj dzwonił do mnie,że bym nie chciał przy okazji wymienić gumek na zaworach bo jak go rano odpalił to mu zadymił lekko na niebiesko,powiedziałem mu że to niemożliwe,(auto ma około 154tkm), ponieważ,nigdy nie zadymił przy odpaleniu na zimno,jak nawet dłużej stał na parkingu,a niedawno nawet jechałem za żoną moim drugim autem,(razem wyjeżdżaliśmy z parkingu),i nie widziałem by dymił na niebiesko,a żona ma ciężka nogę i przy przyspieszaniu też nie zadymiało,nawet jak skrzynia biegów zmieniała biegi nic nie było! a ni dymka z rury wydechowej!
Teraz pytanie czy do wymiany (regulacji luzu)płytek trzeba ściągać głowice i wałki rozrządu,czy po prostu mechanik chcę mnie bardziej wykasować,bo nieopłacalne jest dla niego sama wymiana płytek!?

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Głowicy nie trzeba sciągać. Co do wałków to nie wiem.

Duńczyk

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Farso Dk, Poznań
Witam,przydało by mi się info czy przy wymianie płytek,trzeba zdejmować wałki,bo się boje że ktoś nie jest że mną szczery!
Czy robił ktoś taką wymianę,bez zdejmowania wałków?
Bo jeśli by trzeba było zdjąć wałki, konieczne będzie rozebranie rozrządu,czy tak?

aug21

Początkujący
Punktów
0
Miasto
stalowa wola
do wymiany plytek nie-do wymiany uszczelniaczy tak, w pierwszym i drugim przypadku nie ma potrzeby demontarzu glowicy.

Do góry Bottom