• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

suzuki maruti - regulacja gaznika

zukowskijan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
Suzuko maruti silnik 0.8 l benzyna

Dostałem autko tesciowej ledwo palący :). Po dolaniu swiezego paliwa , wymianie swiec i kabli, ogolnie "ogarnięciu" zapłonu doszedlem do punktu w ktorym zapalał na ssaniu , ale musial sie rozgrać żeby nie gasnąć.
Moja diagnoza - potrzebna regulacja gaznika. I bylo niezle osiagnąłem lekko za wolne obroty ale silnik nie gasł
Trzeba bylo jeszcze lekko podregulowac i ... zapaliłem papierosa, rozproszylem sie, pomylilem obroty ...

Teraz nie pali w ogole. Mam w gazniku dwie sruby regulacji . Bez spreżynki (przy przepustnicy) i ze spreżynką ( czyli moim zdaniem regulacja mieszanki , dodawanie powietrza)

NIe bijcie jestem informatykiem, dłubie dla przyjemności i w wiekszości wypadków z sukcesem.

Ale teraz od jakich ustawień śrub regulacyjnych zacząc i jak sie poruszac po ich wzajemnych ustawieniach zeby dojsc chociaz do odpalenia. Potem pojade na regulacje do profesjonalisty. Ale musi odpalic ... :)

a i jeszcze jedno. Nie ma chyba sensu dłubać przy iglicy/plywaku do na tych "za wolnych obrotach" autko jezdzilłkiem sprawnie. Chodzi więc w łaśnie o regulacje wolnych obrotów

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Pewnie baypass i skład , podeślij fotkę bo już nie pamiętam a bez analizatora to jak chcesz ustawić ?

zukowskijan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
1.jpg 2.jpg

zdjecie 1 sruba bez sprężyny można na niej zrobić >10 obrotów

zdjecie 2 sruba prawdopodobnie od mieszanki ze spreżynką zdecydowanie mniej obrotów
Moge sprawdzić po ile mają dokładnie jeśli trzeba

A jak chce wyregulować bez analizatora? coz, tak jak poprzednio. Na ucho, jakkolwiek byle 25 km przejechac do fachowca.

Na tą chwile nawet nie ma ochoty zapalic

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
jedna reguluje otwarcie przepustnicy ta ze sprężynką a ta bez skład wkręć delikatnie do oporu odkręć 3 obroty a ssanie to ma ? to prymitywny motorek wiec powinien chodzić , iskra czy świece nie zalane itp .

zukowskijan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
swiece ok . iskra jest .
obie odkręcic trzy obroty ? Jak nie zapali to szukać jakiejs pozycji "w okolicy" czy zamawiać lawete ?:)

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
to jedynie działa na wolnych obrotach , a jeszcze ten zaworek elektryczny moze odcinać paliwo , moze padł słabo widać

zukowskijan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
moge zrobixc jakies inne zdjęcie napisz czego potrzebujesz? to ostatecznie ktora srube regulowac?

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Hmmm musisz go najpierw zapalić potem jak się nagrzeje wstępnie ustalić wolne ta ze sprężynką a potem tą bez skład mieszanki czyli taki żeby równo pracował , potem znowu ze sprężynką tak zeby miał te 800-900 obrotów i tak kilka razy a reakcja na kład mieszanki jest opóźniona , tam widzę jakiś przewód elektryczny możliwe ze ma zaworek odcinający

Auto.Klinika

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
941
I pewnie on jest problemem nieodpalania

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Jak nie pali to paliwa nie ma :p
A poważnie to żeby zapalał i jechał nie potrzebuje mieć w ogóle wolnych obrotów.
W sensie- jeśli nawet dysza biegu jałowego jest całkowicie zatkana lub elektrozawór się nie otwiera to auto ma palić i jechać. Zwłaszcza na zimnym ma zapalać bez problemu- w tym gaźniku na ssaniu paliwo podaje dysza główna...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Jak się ociepli to muszę Cie odwiedzić bo kobieta i zna się na autach ze ja wymiękam ...

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Ja tam się nie znam ale tyle lat z mężem pracuję, że już trochę ogarniam typowe usterki.
Najlepiej idzie mi odpowietrzanie...:p
Jak się ociepli to muszę Cie odwiedzić ...
Możesz i teraz, w lecie i tak nie chodzę zbyt skąpo ubrana, bo szału nie ma, nie te lata :(- fotka z przed paru lat...
Ale zapraszam, wypijemy dobre wino, pobazgramy potem na forum...:p

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Wiesz ja bede podziwiał wiedze nie ..... ale spoko ma Roentgena w oczach .... ale szacun bo wiesz co piszesz , kiedys poznałem Gioconde informatyka pomagała mi wytropić wirusa tez ogromna wiedza

zukowskijan

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Warszawa
pomogło. Udało się odpalić choc z trudem. Regulacja wykonana. Dzięki za pomoc.

Do góry Bottom