• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Suzuki Swift mk6 4x4- twarde wspomaganie

jaro812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bergen
Hej!
Kupiłem Swifciaka 4x4 z 06roku. Oczywiście 1.3 benzynka bo z tego co mi wiadomo to tylko takie coś tam wkładali ale da się żyć... Oprócz kilku drobnostek do poprawy najbardziej uciążliwy jest układ wspomagania kierownicy... Ciężko się skręca ale można przywyknąć lecz najbardziej dokucza problem z powracaniem kierownicy na zakrętach a bardziej jego brak, poprostu na łuku moge puścić skręconą i on tak sobie pojedzie. Sprawdzałem końcówki drąża, są ok, poduszki i łożyska amortyzaorów niby chodzą luźno ale mam juz nowe więc wymienie. Po odpięciu wtyczek ze silniczka wspomagania czuć że wtedy wogóle nie działa więc prąd dochodzi. Ponoć ma ono adaptacje do prędkosci. Jakies sugestie? Czujniki? Przekaźniki? Czy poprostu szczotki na silniczku wspomagania się kończą? Mam go podłączyć pod kompa ale kumpel ma tylko taki pierdółek na blutha do komórki więc nie wiem czy to pomoże...

jaro812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bergen
UP!!
Bylem na kompie i mam 3 błędy wspomagania w pamięci, c1113, C1118 i C1122 z tego pierwszy że niepokrywający sie sygnał obrotów, drugi że napięcie zbyt wysokie a trzeci to obroty silnika ale ponoć normalne ze pokazuje przy tym... Jak to ugryżć? Gdzie szukać tego czujnika obrotów? na samej listwie? Możliwa wymiana??

Szumek72

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
712
Miasto
Poland Warsaw
mówisz o czujniku kąta skrętu i powinien znajdować się na kolumnie kierowniczej pod osłonami pod kierownicą.
Może sprawdzić real w kompie czy widzi obroty kiery? Może wykasować błędy i na nowo zaadoptować czujnik kąta?
Jak to nie pomoże to może dopiero pomyśl o wymianie?

jaro812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bergen
No chyba o ten chodzi, mechanik nie wiedzial gdzie dokladnie w nim siedzi ale jesli mówisz, że przy kierownicy to jutro rozbiore i lookne. Czy można było w realu sprawdzić obroty nie wiem i on chyba też nie wiedział... Zależy pewnie od progrmu, pierwszy na który pojechałem wogóle nic nie widzial, ten wykazał trzy błędy. serio to aż 4800 kosztuje??

jaro812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bergen
dales nie ogarnięte... Pod kompem pokazuje napięcie rosnące a zależnosci od prędkości kręcenia w prawą strone natomiast wracając w lewo jest O, dodatkowo po wyłączeniu zapłonu na jakieś 2-3 sekundy kierownica staje się miękka jakby wspomaganie wróciło.

P.S.
Błąd c1122 pozostał i nie da sie skasować a pod kierownicą nie widać żadnego czujnika od delphi...

jaro812

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Bergen
dzięki za schemat, niestety ja nie ogarniam... mechanicznie moge zrobić ale elektryka u mnie odpada... podejżewam że u mnie czujnik jest wbudowany w samym silniczku bo tam mam 2 wtyczki, jedna pradowa napewno bo po odłaczeniu wspomafganie ginie całkiem druga nie wiem od czego, moze czujnik?

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Podobny mam temat ale w Suzuki Splach. Nie wraca kierownica, muszę cały czas nad nią panować , bo autko nie trzyma się prostej. Również wszystko przejrzałem, od strony mechanicznej, łącznie z popuszczeniem ślizgu listwy zębatej na samej przekładni i nic, nadal kręci się z tak jakby lekkim przytarciem. Wspomaganie działa poprawnie, jednakowo w obie strony, ale diagnostyki jeszcze nie robiłem z braku czasu. Wiadomo szewc w podartych butach:)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
376
Może listwa zębata w maglu staje? Kiedyś w jakimś oplu miałem podobnie, że kierownica nie wracała, przekładnia w środku na tyle skorodowała, że siły prostujące koło były mniejsze niż opór jaki stawiała ;)
Jeśli się da to bym się przyjechał ze zdjętym silnikiem wspomagania i zobaczył czy wtedy wraca

Do góry Bottom