• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Swap silnika seicento na 1.2 lub 1.1

Marcel7

Początkujący
Punktów
1
Witam chciałbym nauczyć się umiejętności zwanej swapowaniem silników :D .
Rozmawiałem z paroma znawcami czytałem na forach grupach itp. Że np jak robi się swapa w bmw e36 I załóżmy mamy 2x e36 jedna ma motor 2.5 druga 1.6. To swap takiego silnika to dosłownie PLUG AND PLAY.

Ja jako początkujący mechanik nie chce wydawać tylu pieniedzy na bmki bo No szczerze mówiąc trochę drogo wychodzi taki swap i jakby coś spie..... No to portfel by zabolał .

Więc pomyślałem że zrobiłbym to samo na seicento 900 robiąc swapa na 1.1 lub 1.2
I mam poprostu pytanie czy tak jakby w przypadku e36 to w seicento wszystko pasuje PLUG AND PLAY .

Byłbym wdzięczny za odpowiedzi lub sugestie

POZDRAWIAM!

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
ale seicento miało oryginalnie montowany 1.1 więc problemów nie powinno być żadnych. tylko po co robić to samemu jak możesz kupić gotowca?
aaa, i z ciekawostek to było nawet elektryczne seicento :)

i od seicento trzymaj się z daleka. to było jedno z najbardziej niebezpiecznych aut. ncap dał na początku 2 gwiazdki, ale bardzo szybko cofnął decyzje i została tylko 1.

Marcel7

Początkujący
Punktów
1
ale seicento miało oryginalnie montowany 1.1 więc problemów nie powinno być żadnych. tylko po co robić to samemu jak możesz kupić gotowca?
aaa, i z ciekawostek to było nawet elektryczne seicento :)

i od seicento trzymaj się z daleka. to było jedno z najbardziej niebezpiecznych aut. ncap dał na początku 2 gwiazdki, ale bardzo szybko cofnął decyzje i została tylko 1.
Chce się nauczyć swapowac silniki tak jak napisałem :D

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1545
dla mnie prawdziwy swap to taki nietypowy, z silnikiem którego nigdy nie było oryginalnie w danym modelu.
tutaj będzie raczej przekładka i montaż nowego słupka :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Pieniądze są ze swapowania terenówek a nie starego Seicento ;)

Marcel7

Początkujący
Punktów
1
Pieniądze są ze swapowania terenówek a nie starego Seicento ;)
Od czegoś trzeba zacząć nie będę kupować patrola 2.8d żeby zrobić swapa na m57 . Z tego powodu że to nie jest dobry wybór na początek. I chce zacząć od czego budżetowego i powiedzmy prostego

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Kup seicento 1.1 i wsadź 1.4. To silniki z tej samej rodziny Fire. 1.4 to silnik produkowany od chyba 30 lat. Tani i dobry. No i 95koni w seiczaku robiłoby robotę.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
I jak zrobisz takie sejczęto to już będziesz kosior od swap-ów i będziesz potrafił już wszystko.
To troszkę nie tak . Owszem czegoś się nauczysz to zawsze na plus .
Pamiętaj każda przekładka będzie inna a problemy zaczną się jak będzie trzeba ożenić ze sobą dwie wiązki, zawiesić zespół napędowy czy połączyć napędy.
Ale nie przejmuj się tym i probój.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Pamiętaj każda przekładka będzie inna a problemy zaczną się jak będzie trzeba ożenić ze sobą dwie wiązki, zawiesić zespół napędowy czy połączyć napędy.
Problemy to się zaczynają jak silnik kompletnie nie pasuje do tej budy, bo jest na przykład za duży. Albo gdy chcesz zamontować silnik wzdłużnie, a blok nie ma przewidzianych mocowań na wzdłużny montaż bo producent przewidział ten silnik włącznie do przednionapędówek.

M hd

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
110
Problemy to się zaczynają jak silnik kompletnie nie pasuje do tej budy, bo jest na przykład za duży. Albo gdy chcesz zamontować silnik wzdłużnie, a blok nie ma przewidzianych mocowań na wzdłużny montaż bo producent przewidział ten silnik włącznie do przednionapędówek.
To właśnie jest zawieszenie zespołu napędowego.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Ale mówię poważnie, jak chcesz się czegoś nauczyć to wybierz opcję gdzie przynajmniej część pieniędzy odzyskasz po sprzedaży ulepa. Bo takie Seicento to bardziej sztuka dla sztuki która i tak skończy na złomie, niby można zrobić jakiś niedorzeczny projekt, ale buda się do tego nie nadaje. Kiedyś królowały Lanosy z v6 opla, ale to przynajmniej gniotło stare BMW na światłach.
Kup sobie Subaru z padniętym dieslem i włóż benzynę ;)

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Jak chcesz się naprawdę dużo nauczyć na swapie seicento to wstaw centralnie jakiś silnik z innego samochodu FF.
Ale mówię poważnie, jak chcesz się czegoś nauczyć to wybierz opcję gdzie przynajmniej część pieniędzy odzyskasz po sprzedaży ulepa. Bo takie Seicento to bardziej sztuka dla sztuki która i tak skończy na złomie, niby można zrobić jakiś niedorzeczny projekt, ale buda się do tego nie nadaje. Kiedyś królowały Lanosy z v6 opla, ale to przynajmniej gniotło stare BMW na światłach.
Kup sobie Subaru z padniętym dieslem i włóż benzynę
Takiego 600 kupisz za kilka stów, włożysz silnik kupiony po kilka zł/kg(części do bieżących napraw nawet taniej), sprzedasz za parę tysięcy. Subaru kupisz za kilka/kilkanaście tysięcy, na swap i bieżące naprawy wydasz drugie tyle, a po swapie sprzedasz niewiele drożej, jeszcze wysłuchując że ulep, kundel, że silnik z vin się nie zgadza, że bałagan w papierach itd. A za rok i tak pójdzie na złom, bo podłogi nie ma już do czego spawać, albo owinął się wokół słupa.

NorbertK

SuperMechanior
Punktów
214
Idź z duchem czasu i stare diesle swapuj na elektryki. Ekolodzy będa Ci się kłanniać w pas. :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
375
Miasto
Wasilków
Ostatnio widziałem na oczy stosunkowo tani przeszczep. Trzymajcie się, może jeszcze jest na olx z Białegostoku.
Rama Vitara.
Buda grand Vitara 3d Angol
Silnik 1.9 TDI 131 koni z kompletną wiązka( sprawne obd, nic nie wykastrowane).
A teraz wisienka na torcie, w środku deska z passata b5, nawet nagrzewnica z passata była.

Pangia

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
304
Miasto
Rakszawa
Po prostu ktoś poprawił fabrykę na ile się dało.

nanab

SuperMechanior
Punktów
480
Miasto
Bydgoszcz
Żeby nie wycinać immo trzeba przerzucić silnik razem z zegarami, do zegarów dołożył obudowę, do obudowy deskę i z rozpędu przerzucił całość

Do góry Bottom