• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Sworzeń wahacza Peugeot 307

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
Witam,
Od pewnego czasu stuka mi coś w lewej stronie zawieszenia. Dziś przyglądnąłem się lewemu i prawemu sworzniowi wahacza, które akurat w 307 są wkręcane w zwrotnicę. I tutaj nie podoba mi się ten lewy bo jest jakby wpadnięty głębiej w swój korpus. Proszę tylko o potwierdzenie moich domysłów. Klucz już prewencyjnie zamówiłem.
Lewy niby uszkodzony spłaszczona guma:

Prawy niby OK

Dziękuję za info, pozdrawiam.

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
I zgadzam się z Tobą w 100% ale miałem przegląd 22 marca i Gość się właśnie nie dopatrzył, bo słabo patrzył ;) I teraz trzeba zrobić samemu...

Edit: tomii76 wyprzedził moją odpowiedź, ale mniej więcej o to mi chodziło...

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
Mam znajomego mechanika ale jest obłożony pracą, wierzy we mnie że z drobnymi pracami dam radę sam (też go pytam o to i owo a potem się wdzięczę %). W grube rzeczy nie wkładam rąk jak rozrząd itp, robi on, ale prostą mechanikę i elektrykę ogarniam sam ;)

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Czasami koło w górze i sprawdzanie luzow nie jest wiarygodne. Chyba ze luz taki przed wypieciem sworznia to może i wyczujesz. Na stacji diagnostycznej za 20zł sprawdza luzy. Chce Ci się lewarowac 4 koła za 20zł Plus jakieś łyżki brezki itd?

XM love Citroen

SuperMechanior
Punktów
114
Dobra, zostaw te sworznie w spokoju, wymień łączniki stabilizatora i będzie cisza.
Sworznie na szarpakach wychodzą a łączniki nie.

Piotr_skc

SuperMechanior
Punktów
74
Miasto
Skierniewice
Najlepiej by było wymienić wszystko i zaoszczędzić 20zł na diagnostyce. Myślę ze najbardziej ekonomiczne rozwiązanie :)

Dokładnie sworznie mało ważne. Nic im nie bedzie:) łącznikinowe żeby kierowca miał cisze:)

a6c4

Uczestnik
Punktów
3
Czesc, no wlasnie o to chodzi ze wszystko inne wymienione w maju 2018 przez mechanika i na czesciach z dobrej półki.
Tuleje gumowe w wahaczach
Łączniki stabilizatora
Łożyska zwrotnicy/macphersona, nie wiem czy to jest od razu z poduszkami

Ostatnia edycja:

DyziekVW

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
Prudnik Opolskie
Zebyś sie na tych sworzniach nie przejechał, że to prosta naprawa...kiedys z takimi w 307 walczyłem 6godzin, skończyło sie na wyjeciu zwrotnic , imadle i spawaniu do sworzni nasadek pod pneumata+grzanie palnikiem

Do góry Bottom