• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Synchronizacja czujnika rozrządu Peugeot

mirasmaniak82

Uczestnik
Punktów
0
Mam Peugeot Partner Tepee 2008 1.6 109km. Jeśli u mnie fizycznie nie mam czujnika wałka rozrządu cmp, to u mnie za synchronizacje zapłonu odpowiada cewka i układ Dephia ? Tak wyczytałem.
Bo w Diagboxie właśnie pokazuje mi że nie mam synchronizacji wałka rozrządu z wałem korbowym. Podmienialem czujnik i cewkę sprawdziłem przewody i wtyczki i jest to samo.
Ktoś pomoże czy tak ma być ?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
70
A ustawienie rozrządu/napinacz sprawdziłeś czy po prostu od elektrycznej strony zaczynasz?
Masz jakiś błąd, coś się dzieje z silnikiem czy po prostu coś sobie sprawdzałeś?

Ostatnia edycja:

mirasmaniak82

Uczestnik
Punktów
0
Sprawa dotyczy tego wątku
Walczę już z tym dwa lata mechanicy rozkładają ręce a ostatnio coś słyszałem o tych czujnikach i widzę że w Diagboxie nie mam synchronizacji

tolus24

SuperMechanior
Punktów
70
Ten temat co podałeś to bardziej komplikuje niż pomaga;).
Na moje te problemy nie są do końca powiązane.
Teraz tak, aby dokonać zapłonu, w odpowiednim czasie, dla tego silnika najważniejszy jest odczyt z czujnika położenia wału, MAP-sensora i czujnika spalania stukowego więc te parametry powinieneś podejrzeć w pierwszej kolejności, potem wiadomo dochodzi temp.silnika, sonda lambda itd.
Ja gdybym miał zacząć diagnostykę tego "składaka", to:
- odłączenie gazu
- sprawdzenie/przywrócenie oryginalnego ECU i map i nie na zasadzie, że ktoś coś kiedyś itp., tylko tu i teraz konkretnie, jaki masz sterownik i jakie mapy, a jakie powinny być.
- sprawdzenie rozrządu, a zwłaszcza napinacza
- luzy zaworowe
- ciśnienie paliwa i szczelność/rozpylanie wtryskiwaczy
- szczelność dolotu
- potem cała reszta, jeśli zajdzie potrzeba ale nie sądzę.
Jeśli nie masz możliwości sprawdzenia samemu ECU, to myślę, że na forum znajdziesz kogoś, komu będziesz mógł podesłać, resztę powinieneś zrobić sam lub patrzeć, jak robi to ktoś inny, bo z Twoich opisów dla mnie wychodzi, że wszystko co było robione, to na tzw. odpier..., bez ładu i składu.

toldek1

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Glinik
liqui-moly.pl
Sprawdź te luzy zaworowe jak pisze tolus24, dla tego silnika wartości silnik zimny ssące 0.20, wydech 0,40 zwłaszcza że ma LPG generalnie kontrola co 30 tyś. Jest nota serwisowa o braku mocy w tym silniku:

Brak mocy.​

Dotyczy następujących pojazdów​

• Wszystkie modele z kodem silnika TU5JP4 (NFU).

Treść zgłoszenia​

Przyczyna​

• Uszkodzone popychacze hydrauliczne zaworu wydechowego.

Sposób usunięcia​

Części zamienne​

Popychacz hydrauliczny0942 938
  • Zamontować nową wersję popychaczy hydraulicznych zaworów wydechowych.

tolus24

SuperMechanior
Punktów
70
W Partnerze II był silnik NFU i miał regulację zaworów "ręczną", a w Partnerze III nadal był silnik NFU ale miał regulację zaworów hydrauliczną.
Ot cała tajemnica, wystarczyło napisać, ale jak zwykle @wdwiesiek musiał odegrać rolę wszechwiedzącego, forumowego celebryty, który nigdy się nie myli, no bo jak można się pomylić gdy się pojawia, jak już temat prawie rozwiązany.
Być może były jakieś modele przejściowe i chyba różniły się też nieznacznie mocą.
Niestety nie jestem nieomylny, jak forumowicz powyżej, dlatego piszę że znakiem zapytania ale to nie problem dla autora ustalić, wskazówki ma na co zwracać uwagę.
Dlatego też, przy pewnych autach, lepiej posługiwać się numerem VIN, żeby dobrać/zobaczyć części, choć u autora silnik był zmieniany i być może jest tak, że dobrano złe części.

Ostatnia edycja:

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
602
Wiesiek, to jest kot :D
Z klimą byś Wiesiu pomógł..na drugim temacie.. :D

Do góry Bottom