• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Audi A3 1,9 TDI błąd czujnika wałka rozrządu

Radmor

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
433
Na rozrządzie jest przejechane ok 20 tys. kilometrów. Czy auto zgasło na drodze, czy też nie mogło rano zapalić tego nie wiem. Sprawdzę dolną zębatkę

Kolega Radmor trafił. Dolna zębatka przekręcona kilka stopni, z blokadą wału tłok 1 cylindra był już ok 5 mm za GMP. Zamawiam zębatkę. Dzięki za podpowiedzi. Dam znać jaki będzie finał.
..proponuję abyś do nowego kółka założył nową śrubę a także klej do połączeń gwintowych .

Mesiek

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
469
Miasto
PLE
Jak synchro pasuje to luz na zębatce nic ci nie robi. Synchro łapie z tyłu na dole + wałek.

krispar

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
140
Miasto
Warszawa
www.czerwinska12.pl
No właśnie, coś mi tu śmierdzi.
Jak ustawiam niby punkt GMP no bo podobno przestawiony i górę, blokady pasują to jakim cudem jest synchro na kompie 0st.? Może mi ktoś wyjaśnić.

Albo słuchamy się blokad albo kompa. Jak olewamy blokady i ustawiamy 0 st. nie ma ch. .....ja we wsi musi zapalić. Kółko dobre, czujnik do dupy.

Po co zwalać górne kółko jak jest na klinie i stożku.

Czy można zobaczyć synchronizację na kompie jak auto nie pracuje, a tylko kręci.
Nigdy tak nie sprawdzałem, chyba nie bo są za małe obroty, aby pokazał jakieś parametry.

Coś czuje że u kolegi szkolenia cuda wianki, a w głowie sieczka. Przecież ten silnik już jeździ milion lat, więc mechanik tym bardziej robiący same klekoty powinien wiedzieć z czym to się je. Poczekamy.

GregorLen

SuperMechanior
Punktów
10
Miasto
Małopolska
Kręcisz kolego, to jest nie możliwe przy przedstawionym rozrzadzie.
Też się zdziwiłem, nawet po kilku sekundach kręcenia było 0 lub około zero. Miałem zepsutego kompa z VCDS i sprawdzałem na CDiF
Sprawdź czy GMP się zgadza na pierwszym cylindrze, da się przez otwór od świecy żarowej.
Tak zrobiłem, pisałem o tym z blokadą na wale, tłok był ok. 5mm za GMP.
Przestawiła się zębatka na wale korbowym o kilka stopni. Czop na wale nie był idelny ale dałem zębatkę na kleju do gwintów i auto jeździ. Myślę, że to wytrzyma. Synchro rozrządu teraz jest ok. -1.
Dzięki za zainteresowanie i podpowiedzi.

Do góry Bottom