• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szarpanie na ciepłym silniku, podczas przyspieszania A6 C5 Tiptronic

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Witam!
Nie do końca wiem w jakim dziale napisać, bo nie wiadomo dokładnie, gdzie leży prob 200rlem.
Do rzeczy
Moje auto A6 C5r 2.5 Tdi 180Km ( ake)
Zaznaczę od razu co było w aucie zrobione:
Wałki, pompa, wtryskiwacze, skrzynia tiptronic - wszystko 25 tys temu mniej więcej.
Po wymianie akumulatora auto, podczas przyspieszania na ciepłym silniku szarpie i przerywa, jak delikatnie dodaje gazu, to nie ma problemu, przy mocniejszym wciśnięciu robi się problem
W tym tygodniu wymieniłem kompletne hamulce przód i tył, olej w silniku, termostat, a dziś na wszelki wypadek filtr paliwa.
Skrzynie wykluczam, bo po pierwsze była zrobiona, a po drugie, biegi są przerzucane płynie, a szarpanie występuje niezależnie od tego, czy jadę na tipie, czy na d.

Gdzie może być usterka?
Dziś byłem u mechanika, podłączył pod kompa i znów brak błędów.
Dobił tylko czujnik ABS, bo jak dojeżdżałem np do skrzyżowania to się załączał.
Teraz ABS jest ok.
Przez chwile znów szarpania nie było, ale jak wyjeżdżałem od niego to po chwili wróciło.
Zasugerował, żebym podjechał, za 2 dni, to wysunie półośki i przeczyści wszystko, ponieważ mówi, że na 100% koła dostają nierówny ( zły) sygnał i przez to występuje szarpanie
Dodam jeszcze tylko, że jak zacznie szarpać, to jak stanę i zgaszę silnik i odpalę, to na chwilę szarpanie znika, a później znów wraca.
Czy ktoś wie, o co może chodzić, czy może faktycznie jest to nierówny sygnał z kół?

Pozdrawiam
Jarek

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Przepływka raczej nie, bo auto ma kopa, pali na dotyk itd..., to raczej chyba można wykluczyć prawda?
Auto jak mu wduszę, to idzie jak " przeciung"

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Ok, jutro to zrobię, bo sam mam problem z Vagiem ( za dużo prób połączeń), więc gdzieś będę musiał podjechać.
Ale mogę także odpiąć przepływkę, jak zacznie szarpać i sprawdzić prawda?

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Z jednostajną prędkością jak jadę jest ok.Tylko podczas mocniejszego przyspieszania, jak powoli dodaje gazu, lub jadę równą prędkością, to jest ok.
Czy może się też ktoś wypowiedzieć na temat teorii o Abs/esp , bo nie wiem czy dać to mechanikowi do rozebrania/czyszczenia?

Więc.
Przed chwilą byłem się przejechać i poczekałem, aż zacznie szarpać.. oczywiście zaczęło.
Stanąłem na parkingu odczepiłem przepływkę i cud auto co prawda nie chciało za bardzo biegu zmienić, ale wdusiłem i zero szarpania. Podłączyłem z powrotem i szarpanie wróciło.
Jutro trzeba kupić przepływkę i zamontować.
Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że po tym będzie Si.

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Witam!
Niestety...
Przepływka jednak nie pomogła...
Spróbować zaślepić Egr?
Może to N75, albo Wtryskiwacz sterujący?
Dziś mi gość robił pomiary, zasysanego powietrza i wiem, że są złe, niestety nie miałem jak zapisać:/:(

A

autozibi

Witam!
Niestety...
Przepływka jednak nie pomogła...
Spróbować zaślepić Egr?
Może to N75, albo Wtryskiwacz sterujący?
Dziś mi gość robił pomiary, zasysanego powietrza i wiem, że są złe, niestety nie miałem jak zapisać:/:(
Wrzuć w końcu te parametry bo tu wróżbitów nie ma , nie wróżymy z fusów :mad::mad:
Sprawdź czy przepływka ma zasilanie ...

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Jasna sprawa, czekam, jutro powinienem je mieć.
Pomijając temat, czy ktoś może mi powiedzieć od czego jest ta wtyczka?Była odpięta, to ją podpiąłem z powrotem:)

edek85

SuperMechanior
Punktów
30
Z jednostajną prędkością jak jadę jest ok.Tylko podczas mocniejszego przyspieszania, jak powoli dodaje gazu, lub jadę równą prędkością, to jest ok.
Czy może się też ktoś wypowiedzieć na temat teorii o Abs/esp , bo nie wiem czy dać to mechanikowi do rozebrania/czyszczenia?

Więc.
Przed chwilą byłem się przejechać i poczekałem, aż zacznie szarpać.. oczywiście zaczęło.
Stanąłem na parkingu odczepiłem przepływkę i cud auto co prawda nie chciało za bardzo biegu zmienić, ale wdusiłem i zero szarpania. Podłączyłem z powrotem i szarpanie wróciło.
Jutro trzeba kupić przepływkę i zamontować.
Dzięki za pomoc, mam nadzieję, że po tym będzie Si.
wpisz w wyszukiwark jak wyczyści przepływomierz powino być

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
na zimnym jest ok, przepływka jest już wymieniona
O tyle ciekawa sprawa to jest, ze jak zacznie szarpać, to gaszę silnik, odpalam i znów 10 minut mogę jechać spokojnie.
Jutro będę robił te logi, podejrzewam, że może to być walnięty Ecu.
To nie jest też, do końca, że po rozgrzaniu, tylko po dłuższym rozgrzaniu.
Przedwczoraj przejechałem z 40 km i było ok, dziś przejechałem z 20, ale butowałem go mocniej, to szarpanie zaczeło się wcześniej i dodatkowy objaw to falowanie silnika, a dokładniej na maksa nierówna praca.
Gaszę silnik, odpalam pracuje równo, jadę np z 5 kilometrów i jest ok. Po chwili szarpanie i nierówna praca...
Acha może jeszcze jedno. Jak zacznie się szarpanie, to mogę powoli przyspieszać i jechać nawet 160. czy 200.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
to nie konwerter, ewentualnie zawor lock-up w skrzyni, ale i tak trzeba napierw porzadek z silnikiem zrobic skoro faluje

Ostatnia edycja:

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Tak też zamierzam, myślę, że skrzynia w ogóle nie ma nic do tego, ale jutro mam nadzieję, że wreszcie się okaże.

szoperx

Początkujący
Punktów
0
Miasto
poznań
Więc !
Wreszcie!
Podjechałem dziś do poprzedniego właściciela, który zmieniał ecu, bo stary nie miał immo!
W międzyczasie gość zrobił mi diagnostyke i stwierdził, że coś tam w pompie trzeba wlutować i coś tam coś tam..
na 100%
Ale, że nie odpuszczam zazwyczaj, to przełożyłem Ecu i !!!! Silnik odżył, miesiąc walki a rozwiązanie było proste i sam je sobie wymyśliłem!!!
Jest Git!
Dzięki za zaangażowanie i pomoc!
Teraz w aucie jest zrobione i wymienione prawie wszystko hehe, to powinienem się nim nacieszyć!!;)

Do góry Bottom