• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szkolenia on-line - o której godzinie najlepiej rozpoczynać?

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowni Forumowicze,

po 11 stycznia 2021r. zaproszę państwa na szkolenia on-line. Styczniowy harmonogram i szczegóły organizacyjne pojawią się za kilka dni w wątku na forum.

Mam wątpliwość, która dotyczy akceptowalnej dla większości z państwa godziny rozpoczęcia szkolenia, w dni powszednie oraz sobotę. Liczę na państwa opinie i sugestie.

Szkolenia będą trwały od 3 do 4 godzin, z krótkimi przerwami. W mojej opinii, krótsze nie mają sensu a dłuższe będą męczące. Proponuję wstępnie szkolenia wg następującego planu:

• od poniedziałku do piątku - szkolenia będą się zaczynać o 17:00, a kończyć o 20:00 lub 21:00;
  • w sobotę - szkolenie będzie się zaczynać o 09:00, a kończyć o 12:00 lub 13:00.
Zakładam, że szkolenie powinno się odbyć w dzień powszedni w takich godzinach, aby po pracy w serwisie można było w nim uczestniczyć. Natomiast w sobotę uczestnictwo nie powinno zakłócać dnia przeznaczonego przynajmniej dla części z państwa na odpoczynek. Założyłem, że w niedzielę nie będę prowadził szkoleń.

Proszę serdecznie państwa o opinie dotyczące proponowanych godzin, w postaci wpisów na forum.

Szkolenia, które w tym wpisie proponuję, będą odpłatne, ale mam nadzieję, że cena i dostępność treści szkolenia zyska akceptacje (szczegóły podam wraz z harmonogramem). Planuję również inne formy szkoleń, w tym również bezpłatne, ale to czy uda mi się je zrealizować, zależy od zainteresowania szkoleniami (z czegoś muszę żyć).

Oczywiście jak tylko będzie możliwość powrócę do szkoleń „na żywo”, na sali. Ostatnio dwudniowe szkolenie prowadziłem miesiąc temu w Raciborzu, ale zdaję sobie sprawę, że to wyjątek w obecnych czasach.

Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Rozsądne godziny ...jak dla mnie
opcja nagrania wchodzi w grę ? nawet po 17 nie da się w pełni skoncentrować

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Myślę, że nie będzie tylu chętnych aby takie szkolenie się odbyło...:)

kakus

SuperMechanior
Punktów
48
A może dostęp do linka z hasłem i każdy sobie o dogodniej dla siebie porze odbędzie szkolenie.

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowni Forumowicze,
na początku przyszłego tygodnia podam zarówno harmonogram szkoleń, oraz warunki uczestnictwa. Jestem w fazie wyboru platformy szkoleń on-line. Zakladam, że każdy uczestnik, po szkoleniu dostanie link do pobrania na swój komputer zapisu szkolenia. Tak więc forumowiczu "selim", jeśli wszytko pójdzie po mojej myśli, to tak będzie. Chcę, aby moja propozycja była taka sama jak portalu Mobex - https://mobex.io/ z tą różnicą, że są to Webinary o poziomie inżynierskim, dla konstruktorów samochodów - ale ciekawe. Oglądam.

Forumowiczu "kakus". Jeśli będzie zainteresowanie szkoleniami on-line, to będę chciał wprowadzić szkolenia tzw. "na życzenie". Po zakupieniu, kursant otrzyma hasło i będzie mógł szkolenie oglądać o dowolnej godzine, dowolnego dnia, najprawdopodobniej bez ograniczenia czasowego (niektóre platformy ograniczają taki okres dostępu do 1 roku). Wadą takiego szkolenia jest to, że mówie tylko ja. Nie będzie więc dyskusji między uczestnikami szkolnia, możliwości zapytania prowadzącego.

Forumowicze "WOODOO" i "Gieniu" - obawiam się, że możecie mieć rację. Ostatnie miesiące spowodowały wysyp takich ofert, o różnej jakości, dlatego ta forma szkoleń chyba się trochę zdewaluowała. Oglądałem trochę. Osobiście wolałbym spotykać się z państwem "na żywo". W porównaniu do szkoleń "na żywo", szkolenie on-line przeprowadzę nawet dla 2 - 3 osób i coś na nim zarobię. Podczas szkoleń na "na żywo" uczestnictwo ok. 9 osób pokrywa dopiero koszty organizacji (najam sali, moje dojazd i hotel informacja o szkoleniu). Z tego powodu koszt szkolenia on-line lub na żądanie będzie poniżej 50% ceny szkolenia "na żywo".

Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Bardzo fajnie, że jest taka inicjatywa. Ja najpewniej będę chciał skorzystać z opcji wykupu szkolenia i odtworzenia go w wybranym przez siebie momencie.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Ja się piszę na szkolenia online na żywo. Jest to wspaniała inicjatywa. Tym bardziej organizowana przez takiego człowieka. Korzystam z takich szkoleń biznesowych i od razu mogę Panu powiedzieć, że każde szkolenie dwugodzinne kończy się zawsze po co naj mniej 3 godzinach.
Bardzo dobrą opcją jest zadawanie pytań na bieżąco. Tylko że ktoś musi je Panu oznaczać ponieważ przy dyskusji może się Pan pogubić.

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny forumowiczu "szachu41",
dziękuję za miłe słowa. Nie będę ukrywał, że taka forma wsparcia jest istotna dla mnie. W ostatnim roku miałe dwie bardzo atrakcyjne popozycje zawodowe, ale wszystko "diabli wzieli". Czy te szkolenia to dobra propozycja - nie wiem. Mam kolejne pomysły - np. szkolenia bespośrednio z serwisu na żywo, przy współpracy z doświadczonymi diagnostami (mam propozycje współpracy dwóch osób, które znam od lat, a są to fachowcy z wielolenią praktyką, również w serwisach autoryzowanych). Aby to było możliwe, konieczne jest jednak doposażenie w sprzęt audiowizualny (druga kamera, oświetlenie oraz mikrofony besprzewodowe) a jest to inwestycja ok. 7000 do 8000 zł. Nie zakładam, że będę robił jakieś zbiórki publiczne czy brał na ten cel kredyt na ten cel.

Dziękuję za sugestię dotyczącą obsługi pytań. Brałem udział w kilku szkoleniach na portalu Mobex oraz kilku biznesowych o marketingu. Jednego lub kilku wykladowców, wspierała osoba, która przyjmowała zapytania. Pomoże mi żona lub syn.
Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny administratorze "Miśku",

wszystko ogarniam sam dlatego to wszystko nie idzie tak szybko jak bym chciał. Najprawdopodobniej będę wykorzystywał platformę Cisco Webex. Platformy Teams Microsoftu mamy w domu dosyć, ze względu na zdalne nauczanie syna. Sądzę, że do poniedziałku opanuję ją, a testowe szkolenia przećwiczę na dostępnych komputerach. Moja siostra ma dobre doświadczenie z platformą Cisco Webex, gdyż od kilku miesięcy klienci, którzy pozostali, przenieśli się na lekcje angielskiego do Internetu.

Mogę już zdradzić kilka szczegółów. Planuję zaoferować 8 do 10 szkoleń pomiędzy 18 a 30 stycznia. W lutym te same i nowe tematy. Uczestnictwo w jednym szkoleniu będzie kosztować 80 zł, na postawie rachunku. Nie zależy mi na "windowaniu" ceny. Poprowadzę szkolenie nawet dla jednej osoby. Mam nadzieję - wiedzieć to będę po wyborze platformy, że po szkoleniu każdy będzie mógł pobrać zapis tego szkolenia.

Za jakiś czas chciałbym nagrać każde ze szkoleń w postaci filmu i umieścić ja na jednej z platform szkoleniowych jako "szkolenie na żądanie". Dopracuję je pod względem przekazu (można nagrywać, aż do uzyskania dobrego efektu), ale będzie to monolog, pozbawiony dyskusji. Będzie można wówczas kupić dostęp i oglądać nieograniczenie, o dowolnej porze dnia.

Sukcesywnie będę informował o moich kolejnych propozycjach. Mimo, że szkoleniami zajmuję się od 1993r, to szczególnie rok 2019r. nauczył mnie trochę pokory (rok 2020r. był trudny dla wszystkich i jego nie liczę).

Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Panie Stefanie
Wg mnie za dużo szkoleń w tak krótkim czasie, no chyba że mają one być w formie monologu do ponownego odsłuchania. Osobiście czekam z niecierpliwością na Pana szkolenia w formie online z możliwością zadawania pytań.
Nie myślał Pan o stworzeniu platformy szkoleniowej? Szkolenia podzielone na stopień zaawansowania użytkownika. Podstawowe, tańsze, w formie mini szkoleń i droższe, zaawansowane dla bardziej doświadczonych. Do tego abonamenty i pakiety szkoleń. Ah... Idealny pomysł na biznes dla kogoś takiego jak Pan :)
Może jakaś ankieta zainteresowania szkoleniami?
Co do programu do szkoleń to proszę sprawdzić clickmeeting. Mi jako odbiorcy odpowiada bardzo.

Edit: tak niska kwota za szkolenie może sugerować niski poziom przekazywanej wiedzy wg mnie...

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny Panie Pawle (jak się domyślam; byłem na stronie internetowej),

dziękuję serdecznie za dobre słowa i list, dający do myślenia.

Gotowych jest 6 tematów na około 3-4 godzin (50 min + 10 min przerwy) i idąc za radą ostatecznie zaproponuję ich chyba 3 tygodniowo, w tym jedno w sobotę. W kolejnych miesiącach będą powtarzane. Sukcesywnie, będę je nagrywał, by jako szkolenia „na życzenie” mogły być kupowane i oglądane przez 24h i 7 dni w tygodniu, dowolną ilość razy w okresie 1 roku (tyle czasu takie szkolenie pozostaje na serwerze platformy szkoleniowej. Będę się starał co miesiąc dodawać nowe szkolenia.

Cena szkolenia 80 zł. Ma Pan rację, że trochę „dumpingowa”, również w stosunku do konkurencji. Nie chcę zniechęcać do udziału w szkoleniach, a liczę na większa ilość uczestników. Pierwsze szkolenia nie wymagają szczególnych nakładów pracy. Może już w lutym zacznę np. szkolenia o diagnostyce pokładowej OBDII/EOBD. Oprócz teorii, będą filmowane prace przy samochodzie, więc trzeba będzie umówić samochody, urządzenia i pomieszczenie. Potem przygotowany materiał zmontować. Dużo więcej pracy więc i cena takiego szkolenia będzie zdecydowanie wyższa. Na razie nie przewiduję streamingu szkoleń przez Internet, bezpośrednio z warsztatu „na żywo”. Nie mam przede wszystkim kamery, którą mogę połączyć z Internetem.

Dziękuję za podpowiedź dotyczącą platformy clickmeeting. Sprawdzę jej funkcjonalność: możliwości zadawania pytań, czat, a szczególnie możliwość pobierania zapisu szkolenia przez słuchaczy.

Jeśli chodzi o kierowanie szkoleń do grup o różnym zainteresowaniu, to rozważałem to. Myślę bowiem np. o szkoleniach z:
- elektrotechniki i podstaw elektroniki (nie jestem z wykształcenia elektronikiem; może namówię jedną osobę mi znaną na przynajmniej - - rejestrację w formie filmu szkolenia o np. sterownikach czy immobilizerach?)
- miernictwa elektrycznego;
- różnych metod diagnostycznych (mniej, bardziej znanych i nowych).
Czy nawet po relatywnie niskich cenach (80 zł), ktoś będzie zainteresowany takimi szkoleniami?

Na szkoleniach chcę używać tych samych urządzeń diagnostycznych. Ja je wybieram ale nie będę ich reklamował. Państwo będziecie je oceniać. Wybór będzie też podyktowany tym, czy firma, która użyczy urządzeń, zapewni ewentualne wsparcie merytoryczne np. dostęp do informacji serwisowych. Jest duża szansa, że będzie to tester DS150E firmy Delphi lub - jeśli będą miał możliwość skorzystania, najnowszy model mega macs X (załączam, niemiecką reklamówkę; prezentacja oficjalna odbyła się w połowie grudnia 2020r.). Ciekawe urządzenie.

Jeśli o chodzi o oscyloskop to liczę na współpracę z PicoScope Automotive (to droga firma, ale zwracam uwagę na przystawki do ich oscyloskopów oraz oprogramowanie, które czyni je ciekawymi i rozwojowymi urządzeniami). Liczę również na współpracę z firmą AVL DiTest (może również oscyloskop, ale przede wszyskim linia urządzeń do diagnostyki i serwisu samochodów hybrydowych i elektrycznych). Niestety ta firma się ceni. Mają jednak ciekawe urządzenia. Pracowałem dla AVL DiTest w latach 2006 - 2007 i była to bardzo dobra współpraca, przy której się też dużo nauczyłem. Wiem, że po latach małej aktywności na naszym rynku, chcą na nim zaistnieć ponownie, ale Covid opóźnił rozpoczęcie powrotu. Mam szansę na kontynuację współpracy.

Ankiety. Trzykrotnie miałem z nimi do czynienia. Dwa razy robiły je czasopisma, z którymi współpracowałem. Mimo nagród o dużej wartości, redakcje otrzymały ich mało (w jednym przypadku ok. 150). Mało odpowiedzi i duży ich rozrzut, spowodował, że nic nie rozstrzygnęły. Tylko raz zrobiłem wartościowa ankietę, na początek współpracy z Inter Carsem w 2007r., gdy zaczynałem pisać „Dodatki Techniczne” dla Inter Carsu. Napisałem pytania, Pani odpowiedzialna za to wydawnictwo, zorganizowała rozsyłanie ankiet i ich zebranie. Wyniki z 1000 ankiet opracował MotoFocus. I to był jedyny raz, gdy z ankiet coś można było wywnioskować!

Reasumując - każda sugestia dot. tematu szkoleń, oczekiwań, jest ważna. Zapraszam, dzielcie się nimi państwo, ale nie będzie to podstawa do strategicznych rozstrzygnięć.

Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Załączniki

• Reklamówka - mega macs X_de.pdf
    2,2 MB · Wyświetleń: 15

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Cena 80 zł pozwala mieć nadzieje, ze nie będzie się komuś opłacało piracić

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Ja szczerze czekam na ten projekt, bardzo chętnie zakupię sobie takie szkolenie do obejrzenia np. w niedzielę na spokojnie z kawką przy laptopie. Może jakiś abonament wprowadzić na zakup jakiegoś bloku szkoleń, coś a'la prenumerata?

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
227
Miasto
Gdansk
jak dla mnie szkolenie moze odbyc sie rano poswiece 3 h ...po 17stej zajmuje sie domem i rodzinom

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
Ja już się zastanawiam nad tv na hali żeby chłopaki mogli się douczyć :)
Panie Stefanie trzymam kciuki i czekam z niecierpliwością na owoce :)
I tak jak Misiek napisał, też byłbym zainteresowany pakietem. Uwielbiam powiekszac swoją wiedzę

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowni forumowicze,

dziękuję za nowe pomysły.

Szanowny Forumowiczu "Misiakowski". Zajmuję się szkoleniami od 1993r. Zawsze był problem z godziną i dniami - roboczy, sobota czy nawet niedziela. Gdy prowadziłem np. szkolenia dla diagnostów stacji kontroli pojazdów, którzy byli delegowani na szkolenie przez pracodawcę, dla nich było obojętne czy pracowali w skp czy przyszli na szkolenie. Wówczas szkolenia były organizowane w dzień roboczy od 9 do 18 (prowadziłem szkolenia dla SKP tylko jako zapraszany wykładowca).

Warianty „czasowe” szkoleń, które organizowałem dla pracowników serwisów samochodowych (z małymi wyjątkami), były następujące:
- dwudniowe piątek/sobota (2 x 8godz.);
- półtoradniowe piątek po południu/sobota (4 + 8 godz.);
- jednodniowe, w sobotę (8 godz.).

Gdy trochę udzielałem się w inicjatywie szkoleniowej pt. „Akademia AutoElektro”, to zgodnie z życzeniami słuchaczy szkolenia odbywały się sobota/niedziela.

Moją intencją zaproponowania godziny 17 było, aby szkolenia nie kolidowały z pracą w serwisie. Niedzielę chcę wyłączyć z kalendarza - niech ten dzień pozostanie na sprawy inne niż zawodowe.

Jeśli będzie jednak zainteresowanie, to możemy zaczynać o np. 6 lub 7 rano. Z mojej strony OK. Jest tylko jedno ale - obciążenie łącz internetowych. Mój syn, jak każdy uczeń w kraju, uczy się zdalnie. Ma własny komputer, a mieszkanie jest połączone z Internetem łączem światłowodowym - obecnie 100MB/s. Nawet gdy łącze jest współdzielone przez 4 komputery w domu, to wszystko pracuje idealnie, w każdej chwili mogę prędkość zwiększyć do 500 MB/s czy nawet 1 GB/s. Mimo, że mieszkam we Wrocławiu, to nawet w nim jest wiele miejsc o znacznie gorszym dostępnie do Internetu, nie mówiąc o miejscowościach wokół. Przy zdalnym nauczaniu uczniów, studiowaniu na odległość, często rano lekcje zaczynają się z opóźnieniem lub połączenia są zrywane. Jednak problem nie leży u mnie. Nauczyciele i uczniowie mają bowiem dostęp do Internetu o gorszej jakości. Abyśmy więc nie walczyli rano z techniką.

Ponieważ tematy szkoleń będą powtarzane, mogę tak ustalić grafik, aby każde było również w sobotę od 9 do 13, bo również w sobotę zaproponuję zajęcia.

Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Punktów
78
Miasto
Wrocław
Szanowny forumowiczu WOODOO i inni zainteresowani,

dobre pytanie. Ta broszurka to historia. Dawno powinna zniknąć z księgarni. Prosiłem już o to wydawcę, choć nawet nie wiadomo skąd pochodzi sprzedawany w tej księgarni egzemplarz. Domyślam się, że jest to wydanie, na płycie CD. Nie mam z tego wydania od dawna, żadnych dochodów, bo wygasły moje prawa do nich. Prawa autorskie są nadal moje, ale nie zostanie ona nigdy wznowiona. Podobnie jest z moimi różnymi opracowaniami, czy artykułami w Internecie. Niektóre są już nieaktualne. Technika się rozwija.

Diagnostyka pokładowa standardu OBDII/EOBD ulega stałym modyfikacjom. Jest normowana przez przepisy homologacyjne w zakresie emisji składników szkodliwych. Gdy pisałem tę broszurkę obowiązywał homologacyjny test jezdny NEDC. Dzisiaj obowiązuje test jezdny WLTC, uzupełniony (a niezastąpiony!) pomiarami emisji w ruchu drogowym - tzw. procedura RDE. Dochodzą jeszcze pomiary emisji CO2 i inne. W ślad za tym poszła rozbudowa systemu OBDII/EOBD.

Gdy pisałem tę broszurę, było wówczas ok 350 znormalizowanych kodów usterek (dodatkowo są jeszcze producenckie, o znormalizowanym sposobie oznaczania, ale to, o czym one informują, określa producent samochodu). W 2007r. dla testera diagnostycznego firmy AVL DiTest przetłumaczyłem samych tylko znormalizowanych kodów usterek ok. 3500. Obecnie jest ich chyba co najmniej 4200 (będę musiał kupić nową normę SAE, niestety bardzo droga). To obrazuje postęp.

Celem planowanych szkoleń o OBDII/EOBD jest, aby między innymi - poniżej tylko wybrane zagadnienia).
1. Zapoznać państwa z różnicami budowy układów w samochodach homologowanych wg norm EOBD, OBDII EPA, OBD CARB, bowiem oznaczenie OBDII/EOBD, ma jedynie charakter ogólny. jest to istotne, dla osób naprawiających samochody „ściągnięte” np. Ameryki Północnej lub homologowane wg przepisów homologacyjnych USA federalnych lub kalifornijskich. Kalifornijskie obowiązują nie tylko w Kalifornii ale i wielu innych stanach USA - zostały dobrowolnie wprowadzone przez te stany.

2. Przekonanie państwa, że systemy OBDII/EOBD są konstrukcyjnie przewidziane do regulacji składu mieszanki z wykorzystaniem dwóch czujników tlenu (przed i za konwerterem katalitycznym), a nie tak jak powszechnie można przeczytać w literaturze, że drugi czujnik tlenu służy tylko do celów diagnostycznych.

3. Zapoznać państwa z różnicami pomiędzy układami EVAP samochodów homologowanych wg norm EOBD, OBDII EPA, OBD CARB - uzasadnienie jak w pkt.1.

4. Zapoznać państwa z wszystkim co wiąże się z kodami usterek i ramkami „zamrożonymi - rejestracja, odczyt, interpretacja (temat na 3 - 4 godziny).

5. Zapoznać państwa z praktycznym wykorzystaniem tzw. trybu 6 - b. ważnej funkcji czytnika diagnostycznego OBDII/EOBD;

6. Zapoznać państwa z praktycznym wykorzystaniem tzw. testów drogowych OBD.
Pokażę też jak systemy OBDII/EOBD testują różne układy zespołu napędowego, ich elementy oraz procesy.

Szkolenie będzie dotyczyć jednak tylko tzw. diagnostyki pokładowej standardu OBDII/EOBD. Diagnostyka wg standardu producenckiego, a więc adaptacje, kodowania to przyszłość. Jeśli ktoś opanuje system diagnostyki pokładowej standardu OBDII/EOBD to będzie jemu o wiele łatwiej wykorzystywać diagnostyką standardu producenckiego, bo w części bazuje ona na idei i zasadach tej pierwszej.

Jeszcze jedno. W mojej opinii producenci testerów diagnostycznych w Europie przekonywali i robią to nadal, że diagnostyka pokładowa standardu OBDII/EOBD, ma zastosowanie tylko podczas homologacji pojazdów czy okresowych badań technicznych. Fakt, że czytnik diagnostyczny OBDII/EOBD, ma mniejsze możliwości niż testery uniwersalne (aftermarketowe, np. KTS Boscha, mega macs-y, PDL-e firmy Snap-On i inne), nie wspominając o testerach OEM-owych (wykorzystywanych w serwisach autoryzowanych), ale to w pełni funkcjonalne urządzenie diagnostyczne.

W mojej bibliotece mam kilkanaście podręczników szkoleniowych z zakresu diagnostyki silników różnych samochodów na rynku amerykańskim. „Ściągnąłem” książki w USA. Każdy z nich opisuje diagnostykę układów sterujących silnika określonego producenta samochodu. Oczywiście, że opisane modele: VW, Audi, Ford czy Toyoty, są inne niż europejskie, ale wiedza w nich zawarta jest taka sama lub prawie taka sama jak potrzebna do serwisowania samochodów europejskich. Podobne książki bardzo trudno znaleźć w Europie. W każdym z tych podręczników jest pokazane jak diagnozować samochody testerem tzw. OEM-owym, afermarketowym oraz właśnie testerem OBDII/EOBD. Kto co ma w serwisie do dyspozycji.

Z tego też powodu, do tej części wybiorę prawdopodobnie tester produkowany przez firmą o amerykańskich korzeniach, czyli DS150E firmy Delphi. Dobrze opracowaną funkcję testera OBD mają również testery firmy Snap-On. Jeśli mnie będzie stać, kupię w USA jeden z najwyżej ocenianych na tym rynku testerów OBDII/EOBD - https://www.automotivetestsolutions.com/escan-elite
Mam dwa testery Automexu - bardzo dobre, ale niestety od lat firma nie aktualizuje oprogramowania, więc ich przydatność ich już niewielka.

Na koniec, dla zachęty, wysyłam dwie wybrane części artykułów, o tym, jak systemy OBDII/EOBD diagnozują trójfunkcyjne konwertery katalityczne. To opis tylko kilku metod, a jest ich więcej. Przeważnie pracownik serwisu nie ma możliwości poznania zastosowanej w systemie OBDII/EOBD danego samochodu. Niektórzy producenci samochodów opisują je w materiałach szkoleniowych. Na bazie takich materiałów powstał ten artykuł.

Jeśli ktoś mówi, że na podstawie obserwacji sygnału czujnika tlenu zamontowanego przez konwerterem katalitycznym i sygnału czujnika tlenu zamontowanego za konwerterem katalitycznym, jest w stanie ocenić stopień zużycia konwertera katalitycznego, w każdym samochodzie, to jest w błędzie (w niektórych samochodach jest to możliwe, z pewnym przybliżeniem). Pracownik serwisu może jednak taką ocenę wykonać, ale…, opowiem o tym na szkoleniu.

Dotychczas wielu materiałów nie upubliczniałem, bo nie miałem ku temu możliwości. Ze względu na kłopoty zdrowotne przez ostatnie 3 lata nie prowadziłem szkoleń, a jak już wróciłem do formy to pojawił się Covid. Szkolenie przed miesiącem w Raciborzu było pierwsze po tym okresie. Było ono specyficzne, bo na zaproszenie właściciela i pracowników jednego serwisu, o dużym doświadczeniu, więc przypominało trochę seminarium akademickie a nie szkolenie.

Serdecznie pozdrawiam
Stefan Myszkowski

Załączniki

• Auto Moto Serwis - Ocena konw_kat_przez system OBDII_EOBD - cz_02.pdf
    1,1 MB · Wyświetleń: 27
  • Auto Moto Serwis - Ocena konw_kat_przez system OBDII_EOBD - cz_03.pdf
    2,2 MB · Wyświetleń: 18
Do góry Bottom