• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szkolenie na żywo dotyczące sprzęgieł samonastawnych (dzisiaj o godz. 14)

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
przed robotą wszystko było ok. tylko dwumas stukał, więc przy okazji wymiany słupka poszedł nowy komplet Sachs.
Potem zaczęły sie jajca. Wkładałem potem jeszcze raz stary komplet, i po za tym, że pedał twardy to też brakowało sprzęgła.
Skrzyni nie tykałem, oleju nie spuszczałem, półosi nie wyjmowałem, wybieraka nie rozpinałem.

przejechane ma już z 500 km. na nowym sprzęgle, były próby przytarcia palenia itd.
Na zimnym jest w podłodze, tak, że ledwo wsteczny wejdzie. Po paru kilometrach jest jeszcze gorzej, czasem nawet biegu nie idzie wyjąć. Tarcza na wałku chodzi bez zacięć. Wyjmowane sprawdzane naście razy.
Na drugim warsztacie kilka dni temu odpowietrzali maszynowo i bez zmian.
Padło pytanie o dystans pomiędzy skrzynia a silnikiem, ale to wykluczam, bo blokada rozrządu i czujnik wału musi być na swoim miejscu.

Ostatnia edycja:

XMARIO

SuperMechanior
Punktów
6805
Miasto
Mazowieckie
myślisz o łożysku na wałku sprzęgłowym w skrzyni biegów?
no luz jakiś tam był, taki normalny.

Tu już padają nawet takie pomysły, jak luz osiowy na wale korbowym.
Szkoda klienta no i trochę mi że tak powiem...głupio.

scyzoryk

SuperMechanior
Punktów
244
Miasto
Grajewo
Valeo to dla mnie najgorszy producent sprzęgieł jakiego spotkałem. Jak może ktoś uczyć kto nie umie wyprodukować sprzęgieł bo robi buble i do tego się nie przyznaję.
W załączniku sprzęgła z przebiegami:
ok 400km
ok 800km
ok 10 000km
Wszystkie z identyczną usterką, dwa reklamowane, dwie różne odmowy reklamacji totalnie od czapy.

Miałem podobny przypadek z Luk następne Luk od innego sprzedawcy chodzi.
Valeo mam w Touranie cały zestaw jednomas chodzi już 60k i ma się dobrze bo miałem okazję ja niedawno oglądać.

Do góry Bottom