• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Szum w kole podczas skrętu - Skoda Octavia

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Mało prawdopodobne że to skrzynia ,jak dawno wymieniłeś przòd i jaka firma ?

Witam.
A co moze być przyczyną buczenia gdy skręcamy w prawo i dzieje się to już przy prędkości 20-25km/h 40km/h...? Wymieniłem L i P piaste z przodu na skf w tym tyg... Pacjent to Octavia 2 1.6mpi.
Przy 20-40 to buczenie, czy raczej rodzaj równomiernego klikania ? To prędkość przy której słychać kolego niewyważone koło

Ostatnia edycja:

Arczii

Początkujący
Punktów
0
Mało prawdopodobne że to skrzynia ,jak dawno wymieniłeś przòd i jaka firma ?

Przy 20-40 to buczenie, czy raczej rodzaj równomiernego klikania ? To prędkość przy której słychać kolego niewyważone koło

W tym tyg będę zmieniał na zimę na stali to dam znać co i jak z tymi kołami. Piasty Skf, a wymiana miała miejsce z tydz temu. Z przodu poleciały też nowe amorki i sprężyny.

Arczii

Początkujący
Punktów
0
Możesz to porządnie nagrać ?

Spróbuję to nagrać. Z obserwacji zauważyłem że to faktycznie może iść ze skrzyni, ale nie jestem w 100%pewny. A i jak skręcie delikatnie w prawo to buczy prawe i przy pełnym skręcie w lewo buczy lewe.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Jesteś pewny że to w kole a nie czasem wspomaganie buczy? Pompa nie wyrabia? Tak tylko sobie pomyślałem że w sumie też lubi buczeć jak się kończy.

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Czasami tak diagnozują
W naszym przypadku możemy coś poprawić co najwyżej uderzy nas po kieszeni, a śmierć jest jakby tak trochę nieodwracalna.

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Czasami tak diagnozują
W naszym przypadku możemy coś poprawić co najwyżej uderzy nas po kieszeni, a śmierć jest jakby tak trochę nieodwracalna.
Jakby była odwracalna to by jeden lekarz brał kasę od teściowej za uśmiercanie, a drugi od żony za ożywienie. :D

Arczii

Początkujący
Punktów
0
Jesteś pewny że to w kole a nie czasem wspomaganie buczy? Pompa nie wyrabia? Tak tylko sobie pomyślałem że w sumie też lubi buczeć jak się kończy.

Ale. Wspomaganie jest elektryczne, bo nie widzę nigdzie zbiornika od wspomagania.

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Francuz , czy Italiano to prędzej elektryczny , mnietek A , czy B Klasse .

Buczenie od pompy elektrycznej też idzie .

krolartur

Początkujący
Punktów
0
Witam,
Będę wdzięczny za pomoc w diagnozie usterki.
Skoda Octavia 2015, 1.8 tsi, słychać uciążliwe, metaliczne szumy, szczególnie przy skręcie w lewo. Jeśli jadę prosto lub w skręcam w prawo jest cisza.próbowałem przy wciśniętym sprzęgle, przekładałem koła- szumi tak samo.
Zastanawiam się czy to łożysko, przegub, czy jeszcze coś innego??

Psikuta1994

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
405
Albo klocek się skończył i przy skręcie dociska zacisk do tarczy