• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

skrzynia biegów MASTER

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Panowie opisze od początku bo mam wątpliwości a z czymś takim sie jeszcze nie spotkałem,
Jest to auto Renaul Master 2,5 dci skrzynia biegów jest tam podobna jak przy starych lagunach tzn krótka półoś jest z krzyrzakiem który wchodzi w skrzynie i jest osłona gumowa z łożyskiem która trzyma olej w skrzynii, kojarzycie. A wiec tak przytargali mi takie auto ze przy skręcie jw lewo jest mocne walnięcie, moja diagnoza rozsypany krzyżak ten co do skrzyni wchodzi, rozebraliśmy rzeczywiście brakowało paru igiełek, to wymiana na nowy poskaładane wszystko do kupu przejechane pare set metrów skręt w lewo i jeb, krzyrzak rozsypany... próba numer dwa poskładane wszystko do kupy, na miejscu próbujemy żeby zaobserwować co się dzieje i jest taki efekt że podczas tego skrętu jakby sie blokowało w miejscu gdzie jest krzyżak do tego stopnie że odpycha całą skrzynie na bok i jest walnięcie, za którymś walnięciem krzyżak szlak trafia, niegdy się z takim czymś nie spotkałem, w poniedzialek mam zamiar skrzynie wytargać i ja rozebrać w celu wyleiminowania mechanizmu różnicowego, chyba że ktoś z kolegów się spotkał z czymś podobnym to prosiłbym o małe podpowiedzi. Dodam że przegub zew. jest dobry, wahacze proste i zawieszenie bez luzów..

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
Przerabiałem identyczny temat w Lagunie 2, wyciągałem skrzynie, zmieniałem ją nawet, półośki wymieniłem i ciągle waliło przy skręcie i niszczyło pierscień zabezpieczający. Do dzisiaj nie wiem dlaczego ale podejrzewam, że auto miało kiedyś potężnego dzwona i się przekosiło. Niemniej jednak rozwiązałem problem w ten sposób, że podłożyłem 5 cm tulejke pod półośke, żeby wchodziła głębiej w skrzynię i żeby jej nie wyrywało przy skręcie - pomogło, auto jeździ do dzisiaj.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
W miejscu gdzie wchodzi krzyżak pewnie łoże wyrobine, albo go wymień albo tak jak misiek napisał krzyżak musi zmienić miejsce położenia. Skrzyni nie ma sensu targać powinieneś to zrobić bez wyciągania.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
krzyzak jest trzeci nowy a tam przy skrecie i ruszaniu cos sie tak blokuje ze az odpycha silnik ze skrzynia na prawa strone

spróbuje z podkładką 5mm misiek 5cm to chyba ci sie z mm pomylilo?

Misiek

Administrator
Porady
6
Punktów
2833
Miasto
Szczecin
auto-mis.szczecin.pl
U mnie brakowało kilku dobrych centymetrów ale ja miałem troche inny przypadek bo mi przy skręcie praktycznie przegub ze skrzyni wypadał

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
A może wypadł pierścień zabezpieczający przegub do osłony gumowej przegubu i przy skręcie koło zębate satelity wypycha przegub w stronę półosi, a że jest ciasno, to aż odpycha skrzynię, a jak przeskoczą satelity, to strzeli.
Pozdrawiam.

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
Temat ogarnięty, podlozylem podkładkę 5mm między przegub zewnętrzny a łożysko i bangla, tylko jeden problem został przespawanie mocowania czujnika ABS bo koronką się mijala z czujnikiem, ale sam nie wiem i się zastanawiam czy tee polosie się skracają czy w czym jest problem w tych pier... Renowach. Na drugi raz mam łatwiejszy patent na to bo za dużo jest pierdo.... Jak jest abs

Do góry Bottom