• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Technik Mechanik czy Technik Pojazdów Samochodowych

wachus

Początkujący
Punktów
0
Witam

Jako że hobbistycznie interesuje się mechaniką samochodową chciałbym rozpocząć studium zaoczne, w późniejszym planie chciałbym przejść szkolenie dla mechatronika a ostatnim takim ogólnym celem byłoby podjęcie pracy na diagnostyce samochodowej

Są do wyboru oba kierunki technik mechanik i technik pojazdów samochodowych i teraz jakie są różnice między tymi kierunkami i który jest bardziej przyszłościowy, lub który zapewnia szerszy zakres wiedzy ?

Pozdrawiam ;)

sokol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
Jak wybierzesz szkoly typu AP Edukacja,Żak itp to nie licz ze nauczysz sie czegos,ja ucze sie zaocznie w ap edukacja jedynie co mi na reke to lekcje z mechanikiem gdzie mozna posmiac sie i pogadac,ale nowego nic cie nie naucza,tylko papier masz wiec licz sie z tym ze bedziesz musial sam sie uczyc tak jak ja,a tak przyszlosciowo to bardziej tech.poj.sam. choc bez doswiadczenia zaden zawod przyszlosci nie ma bo nikt cie nie wezmie..tez mam takie same plany jak ty,ale zobaczymy jak to z tym diagnosta bedzie..Pozdro.

sokol

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Sosnowiec
powiem ci ze te szkoły specjalizują sie w tym zawodzie,o takich nie słyszałem ale wygląda na to ze podchodzą do tego.Pewnie gdybym mial mozliwosc wybral bym któraś z tych szkol ale u mnie nie ma takich..

wachus

Początkujący
Punktów
0
hmm tak akademia w Poznaniu teorie prowadzi przez internet a zajęc praktycznych przez 1.5 roku wypada ogólnie 18dni..trochę mało mi się wydaje...

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
A co to za specjalizacja mechatronik ?? Kiedys mył mechłoptyk .. mchem chalypy w zakopanem łoptykoł :):)

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
Mechatronikę można dziś określić jako dziedzinę inżynierii, która stanowi połączenie inżynierii mechanicznej, elektrycznej, komputerowej, automatyki i robotyki, służącą projektowaniu i wytwarzaniu nowoczesnych urządzeń. (cyt. Wikipedia)
Po prostu połączenie mechaniki i elektroniki, w dzisiejszych czasach coraz więcej modułów mechanicznych sterowanych elektroniką

wachus

Początkujący
Punktów
0
Czyli mając do wyboru kierunki ten technik mechanik, technik pojazdów samochodowych i ten technik mechatronik to 3 będzie najbardziej przyszłościowy. ;)

Mam nadzieje, że zakres omawianego materiału jest podobny w tych trzech kierunkach i niczego nie ujmuje bo jakby nie patrzeć te podstawy trzeba mieć. Z tą różnicą że może w kierunku mechatroniki większy nacisk jest kładziony na sprawy elektroniki moduły,transmisje danych itp

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
teoretycznie tak , ale z praktyki wiem ze poziom tych szkol jest ... no koszmarny

wachus

Początkujący
Punktów
0
no właśnie i tu jest sedno sprawy...by wybrać jakąś odpowiednią...

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
W moim miasteczku Mechatronikę w szkole wprowadzili całkiem niedawno i wiem że tej dziedziny uczy nauczyciel WF-u. Żeby się w szkole czegoś nauczyć to szkoła musi mieć konkretne zaplecze techniczne no i kadry.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Kilka lat temu, dużo młodszy kolega mieszkający na moim osiedlu powiedział mi, że chciałby naprawiać samochody i z czasem otworzyć warsztat, ale skromnie mówiąc niewiele wie na ten temat. Odpowiedziałem, że jak chce, to niech naprawia, a jak nie będzie czegoś wiedział, to niech do mnie zadzwoni. Podejrzewam, że na początku dokładał do roboty, tyle kosztowały rozmowy telefoniczne, bo dzwonił do mnie co pięć minut, :) ale czas biegnie szybko, telefonów było coraz mniej i teraz dzwoni raz na tydzień, albo i rzadziej. Najlepszą nauką jest praca i możliwość szybkiej weryfikacji swojej wiedzy :). A co do szkoły, to zawsze się śmieje, że gdybym chodził do szkoły samochodowej, to bym się nauczył naprawiać Syrenki, a tak to z bratem starszym o rok, już w połowie lat sześćdziesiątych w Oplu Kapitanie w silniku sześciocylindrowym zrobiliśmy kapitalny remont silnika z szabrowaniem wylewanych panewek włącznie, to była dobra nauka, frezowanie gniazd zaworowych i docieranie na pastę, sprawdzanie naftą, czy nie cieknie. Dodam, że praca była możliwa, dzięki krótkim lekcjom dawanym przez dobrego mechanika, kolegę naszego ojca. A wszystko na fornirowanym okrągłym stole w pokoju gościnnym. Do dziś się zastanawiam, jak mama się na to zgodziła i czasami wspominamy ten czas, bo mama ma ponad 101 lat i czuje się nieźle. Remont trwał całą zimę i dobrze był zrobiony, bo Opel w naszej rodzinie jeździł jeszcze z siedem lat i przejechał około stu tysięcy kilometrów. Dodam tylko, że po naszej robocie w pokoju podłoga została wycyklinowana, dywan i stół został wymieniony na nowy :)
Pozdrawiam.

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
ha miałem austina z 1934 r baaaardzo dawno temu , silnik tez mu robilem wiec pamietam wylewane panewki i zawory .. Ale przynajmniej teoretycznie szkola moze nie uczy zawodu ale powinna uczyc mysleć i daje podstawy teoretyczne. A silniki 4 suwowe modelarskie ? ( mam takie male hobby modelarstwo lotnicze ) bajka zawory o srednicy 5-8 mm :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
ha miałem austina z 1934 r baaaardzo dawno temu , silnik tez mu robilem wiec pamietam wylewane panewki i zawory .. Ale przynajmniej teoretycznie szkola moze nie uczy zawodu ale powinna uczyc mysleć i daje podstawy teoretyczne. A silniki 4 suwowe modelarskie ? ( mam takie male hobby modelarstwo lotnicze ) bajka zawory o srednicy 5-8 mm :)

Szkoła powinna uczyć myślenia, ale czy tak jest? Prosty przykład. Z mojej praktyki wynika, że znaczna większość mechaników nie wie, że jak wymieniamy wkład oleju, to dekielek zamykający przykręcamy do końca bardzo leciutko. Jak w deklach, czy korkach uszczelka jest na bocznej ściance, to mocne dokręcenie spowoduje tylko to, że szlak trafi tego, co będzie musiał to później odkręcić. Udowodniłem to kiedyś mojemu koledze i w Volwie gdzie od spodu obok miski olejowej był dekielek od wkładu filtra oleju, przy nim zrobiłem tak, dokręciłem dekielek do końca i odkręciłem go jedna czwarta obrotu i dla jego spokojnej głowy napisałem mu oświadczenie, że nie dokręciłem i że konsekwencje biorę na siebie. Jakie było jego zdziwienie, jak przy następnej wymianie oleju, po zdjęciu dolnej osłony zobaczył ze jest suchutko, bez grama oleju. Podczas dokręcania pokrywy, czy korka wlewu oleju, czy płynu chłodzącego, boczny uszczelniacz się ściska i dba o to by się nie odkręcił.
Pozdrawiam.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Marku, masz rację, że lata praktyki to skarb, ale co będzie jak się rozwinie skleroza :)
Całą praktykę by diabli wzięli, gdyby nie mądry uczeń, lub mądra uczennica :)
Na stare lata będę miał się kogo zapytać jak zrobić.

arni_poznań

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
3343
Miasto
PZ
z tym filtrem to się zgodzę panie Jacku, poza jednym wyjątkiem, Solaris z silnikiem DAF 2007 r, bodajże po 4 wymianie oleju w silniku plastikowa obudowa filtra rozciąga się na boki i trzeba dawać dwa oringi i czasami wszystko dokładnie odtłuścić i dać na silikon albo klej do szyb, a najlepiej kupić całą podstawę filtra bo samej plastikowej części w sprzedaży nie ma :)

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Arni, panowie mieli duże majątki ziemskie, a ja mam tylko 600 metrów :)
Na forach żeglarskich niema takiego problemu, wszyscy bez względu na wiek piszą po imieniu, jest po prostu mniej do pisania.
W osobowych samochodach plastikowe dekielki zakręcane wchodzą w aluminiowe obudowy, czyli gdyby dekielek się rozszerzył , to byłoby ciaśniej. A w Solarisie dekielek plastikowy nakręca się na zewnątrz aluminiowej obudowy? czy jak że się rozciąga, bo nie rozumiem.

Do góry Bottom