• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Terkoczące sprzęgło ?!

SeQ86

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Gliwice
Witam
Pół roku temu wymieniłem kompletne sprzęgło gdyż wydawało dziwne odgłosy przy puszczonym sprzęgle jak i ciężko było ruszyć autem płynnie. Po krótkim czasie (kilku dni) problem powrócił więc postanowiłem przetoczyć koło zamachowe.Okazało się że problem z płynnym ruszeniem zniknął i auto rusza płynnie bez problemu.
Pozostał problem z terkoczącym sprzęgłem przy puszczonym sprzęgle np przy dojeżdzaniu do świateł.
Jeden mechanik zasugerował uszkodzoną skrzynię biegów, lecz po zdiagnozowaniu jej przez firmę która zajmuje sie naprawą skrzyń, teoria została obalona.
Zastanawiam się co jeszcze może być do wymiany.

Dodam że auto to
Peugeot 407SW 2.0B 140KM.

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Oczywiście, że można zwichrować tarczę... ale tu rozmawiamy o kole zamachowym...:D

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Sorki chodzilo mi o kolo zamachowe
Wyjaśnijmy sobie pojęcie ,,zwichrowanie,, - ogólnikowo chodzi o skrzywienie, pofalowanie itp.
Operując w tym zakresie to zasadniczo bardzo rzadko się zdarza zwichrowanie koła zamachowego, ponieważ jest to za duża masa aby je całe skutecznie nagrzać do takiej temperatury aby wystąpiły nieodwracalne naprężenia termiczne... natomiast tarcza ma takie właściwości:D

pawel2406

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1458
Miasto
łódź
xmario

Do góry Bottom