Witam drogich Kolegów. Chciałbym odświeżyć temat. Mój problem jest bardzo mocno związany z tym tematem.
samochód: Skoda Octavia I, kombi, 1,9TDI (101KM), średnica tarcz 280mm
Pół roku temu padło łożysko właśnie w przednim kole, wymieniłem je. W tym samym czasie podczas lekkiego naciśnięcia hamulca miałem dość znaczne bicie kierownicy. Sprawdziłem stan tarczy hamulcowych. Tarcze przednie miały odczuwalne pierścienie na całej szerokości tarcz. Tarcze były dość grube, postanowiłem przetoczyć tarcze. Po toczenie przez kilka tysięcy km hamulce działały prawidłowo. Teraz problem powrócił ponownie. Podczas lekkiego naciśnięcia hamulca kierownica znacznie drży, efekt się nasila. Dzisiaj zmierzyłem bicie na tarczach, wyniki przedstawiłem poniżej.
Chcę też podkreślić, że po toczeniu tarcz problem ustał na 3-4 tys km, po czym wrócił. Samochód nie jest nadmiernie eksploatowany. Nie było żadnych jazd po górach, przegrzewania i hartowania zimną wodą tarcz hamulcowych. Tarcze się skrzywiły, pytanie tylko dlaczego .... Tarcze, które są założone pochodzą z serwisu.
Przód lewy:
bicie tarczy hamulcowej 0,10mm
Przód prawy:
bicie tarczy hamulcowej 0,12mm
bicie piasty 0,02mm
Tył prawy:
środek tarczy: bicie 0,08mm
skraj tarczy: bicie 0,03mm
Tył prawy:
środek tarczy: bicie 0,05mm
skraj tarczy: bicie 0,03mm
Czy tarcze nadają się do wymiany? Wyczytałem u producenta tarcz ATE, że dopuszczalne bicie tarczy to 0,07mm a piasty 0,02mm. Wolę jednak zapytać osób, które mają duże doświadczenie. Jestem mechanikiem własnego samochodu z konieczności. Radziłem się mechanika, który naprawia poważne awarie mojego samochodu. Według niego bicie tarcz jest znikome i przyczyny należy szukać gdzieś indziej. Przy bardzo mocnym hamowaniu drżenie kierownicy nie występuje. Chcę jechać na szarpaki, aby sprawdzić zawieszenie. Dzisiaj założyłem inne koła (opony zimowe na felgach stalowych), niestety efekt złej pracy hamulców pozostał. Boję się, że znów uszkodzę łożysko w przednim kole, a nie chcę go drugi raz wymieniać. Jeśli tak będę jeździł to zepsuję coś jeszcze: maglownicę, sworznie i końcówki krążków. Chciałbym naprawić swój samochód, by dobrze mi służył

.
Będę bardzo wdzięczny za pomoc!