• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 2.0 tdi 140 km zgasl podczas jazdy i nie odpala

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Witam wszystkich kolegów ojciec ma tourana z 2008 r 2.0 tdi wczoraj mechanik wymienial swiece żarowe i czujnik położenia wałka rozrządu bo poleciał , dziś wyjechał w trase za granice przejechał 30 km i zaczął szarpać i nieragowac na gaz aż w końcu zgasł . Próbował go odpalic ale kręci tak jakby nie mial kompresji. Błąd wyskoczył od położenia wkalka rozrzadu -nierealny sygnał nie ciągły. Co to może być przeskoczył na rozrzadzie czy cos źle złożyli przy świecach? Dodam ze ten błąd wyskakiwał przed wymiana czujnika . Proszę o pomoc.

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Kolego Jarzi pasek nowy i wstawili nowa tulejke i szpilke, sprawdzali kompresje i wszystko dobrze . Nic nie stukało po przeskoczeniu paska tylko zgasł wiec myślę ze powinno być ok .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Szpilka od 1.9? Bądźmy dobrej myśli. Ja mam zle wspomnienia związane z tym badziewnym 2.0tdi.

tomi4m10

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
42
Miasto
Trojmiasto
Powiem tak: niech się spodziewa w przeciągu 2000 km urwanego zaworu, nie gwarantuje, że tak będzie, ale prawdopodobieństwo wysokie, a wtedy na pewno korba będzie zgięta oby tylko jedna i tłok i cała głowica do wywalenia. Już się dwa razy z tym spotkałem, pasek przeskoczył ząbek lub dwa, auto jeździ pareset, a nawet ponad tysiąc i w pewnym momencie klops. Przy zamknięciu zaworu tłok jest na równo z zaworem, nie ma tam komór spalania, jak coś się w rozrządzie przesunie, zawór raczej dostaje - lekko, dlatego silnik pracuje dalej, ale trzonek zaworu ma gdzieś już lekką krzywiznę, delikatnie są zwiększone naprężenia lokalnie i jak będzie mocne obciążenie siłowe i temperaturowe to jebnie... ps. Ostatnio to się stało pod dużą górkę na wysokich obrotach 1300 km po przeskoczeniu paska i ustawieniu na nowo, jak przeskoczył było to samo, tzn silnik kręcił ze zmniejszoną kompresją i nie odpalał, ale bez uderzania, po prostu tłok uderzył tylko raz...

Ostatnia edycja:

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
No ja podejrzewam, że skoro nie było odpowiednio faz to i kompresji nie było, a co się stało z zaworami to się dowiemy (lub nie).

Bolec

SuperMechanior
Punktów
1
Kolego toomii76 pasek nie spadl tylko poluzowalo napinacz i przeskoczyl tylko akurat niedużo ze nie uderzaly tłoki o zawory bo wkładał mechanik endoskop i mówił że nie ma śladu na tłokach . Narazie touran śmiga trase 1600 km zrobił zobaczymy dalej .

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2066
Miasto
Kaczory
Kurcze, tam jak szpilka pęka to rolka odpada i pasek spada całkiem. Albo ktoś tu ściemnia, albo graj chłopie w totka :D

PS. Mam akurat 1.9 dci z zerwanym klinem na kółku, auto przyjechało na regularną wymianę rozrządu (świeży zakup). Wkładam blokadę w wał a u góry znak mi się nie zgadza. Sprawdzam raz, drugi w końcu myślę nie ma bata klin zerwany. Zadzwoniłem po klienta, pokazałem, wyjaśniłem. Odkręcam kólko klin oczywiście ścięty, a rozrząd prawie na swoim miejscu :D

Do góry Bottom