• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Touran 2004. Problem z ABS

Ravqo

Początkujący
Punktów
4
Miasto
Żywiec/Neu-Anspach
Witam wszystkich, od dłuższego czasu mam problem z touranem. Odkąd go mam był problem z abs na prawym tylnym kole. Dzieje sie tak, że na postoju predkość tego koła skacze, raz pokazuje 1 kmh, potem, 7, potem 2 znowu 10 itp. Inne koła sztywno 0. podczas jazdy predkość tego koła też skacze. Wymienione już było: czujnik, piasta, blok abs, i część przewodu elektrycznego, co idze do środka. Mimo wszysto pokazuje dalej głupoty. Po usunięciu błedu i przejechaniu, znów wyskakuje błąd. Przez to wspomaganie chodzi ciężko bo nie da się skalibrować czujników. Czujnik skretu pokazuje 0.00 i nie reaguje. Znalazłem informacje, że przez błęde wskazania czujników kół tak się może dziać. Teraz powiedzcie mi, czy najlepiej jak wymienie cały kabel od koła do sterownika, czy problem leży gdzieś indziej, jakaś typowa usterka tych aut. Wcześnej teżbył problem z tym abs tylko kierownica chodziła normalnie, dopiero po rozładowaniu się akumulatoru, nie dało sięjuż tego zrobić. Będe wdzięczyn za kazdą wskazówkę.

johnny100

SuperMechanior
Punktów
51
W takim razie oscyloskop i wpinacz się przy wtyczce abs. Dodatkowo jakie napięcie zasilania na czujniku ? Porównywałeś ze sprawną stroną? Jaki dokładnie błąd i jego opis?

tolus24

SuperMechanior
Punktów
52
Po pierwsze, to że coś zostało wymienione na nowe, nie znaczy, że jest sprawne, zwłaszcza, jak było najtańsze lub tzw. oryginał z Ale.../Ali... za pół ceny w stosunku do oficjalnej dystrybucji;).
Zwłaszcza jeśli chodzi o moduł ABS, to nie wierzę, że został założony nowy oryginał.
Po drugie, w takim przypadku, dla amatora ze zdolnościami manualnymi, posiadającego disgnoskop, najprościej jest zrobić "przedłużkę instalacji" i zamienić wtyczkę lewą z prawą przy kołach i już jest prawie 80% diagnozy, jeśli chodzi o problem z odczytem prędkości.
Co do kodowania/adaptacji jakiegoś czujnika, to potrzeba trochę więcej informacji, już nie mówiąc o tym, od czego może być zależne, że coś nie działa, chociażby czy jest założona prawidłowa i prawidłowo zakodowana, sama pompa ABS.
Tylne prawe koło, to we wtyczce od ABS będą chyba pin-y 11 i 12 albo 42 i 43, w zależności czy jeszcze jest TCS, ESP itp. więc możesz sprawdzić, jak wyglądają i jakie jest przejście między "czubkiem" pin-a, a miejscem zaraz za wtyczką, trzeba przebić się przez izolację, bo lubią gnić "wewnątrz wtyczki" albo po prostu pociągnąć "nową prowizorkę" do samego koła.

Do góry Bottom