• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Avensis T25 2007r - ABS

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Kolejny rarytas, w którym nie idzie wywołać usterki ... Co pewien czas przy uruchamianiu auta zaświeca się ABS, VSC, TC OFF - zapisuje się wtedy błąd tylnego lewego koła. Po kilku sekundach kontrolki gasną i za cholerę nie idzie tego problemu wywołać. Dwa razy mi się to zdarzyło, za każdym razem przy odpalaniu auta. Potem jazda po dziurach, po asfalcie przez 25 km i nic. Prędkości kół zawsze prawidłowe. Czujnik występuje razem z piastą, ale coś mi nie wygląda na jego uszkodzenie. Walczył ktoś z takim przypadkiem ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Są jakieś błędy w sterowniku silnika? Check też się świeci do kompletu? T25 potrafią rzucać tymi kontrolkami jak mają przepalone żarówki stop-u. Tak sobie to jakiś japoniec wymyślił sprytnie.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
W silniku błąd niesprawności katalizatora.
Środkowy stop chyba nie świeci.
Ale dlaczego wywala błąd lewego tylnego czujnika ?

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jak zaświecą się kontrolki po odpaleniu auta, to ten błąd się zapisuje ( tylko ten od lewego tylnego koła ). Podczas jazdy kontrolki raczej się nie zapalają.

kamcio91

Gaduła
Punktów
8
Miasto
Łódź
Ja bym szukał zieleni skoro czujnik widzi obroty a błąd wywala po zapłonie. Ewentualnie jakaś usterka czujnika ale postawiłbym na zieleń.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Wtyk z czujnika zdejmowałeś , kabelki od czujnika do nadwozia ?

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
Jak nie ma się czego czepić, a błąd wali to wymień piastę i zobaczysz czy będzie efekt.

MIKUr1

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
618
Miasto
Okolice Krakowa
No to przedzwoń kable od sterownika ABS do czujnika i sprawdź czy nie są gdzieś zwarte do masy.

slaweuszek

Zweryfikowany Mechanik
Porady
4
Punktów
487
Miasto
Gorzów Wielkopolski
Jak mogą być zwarte, skoro widzę prędkość tego koła i podczas pół godzinnej jazdy cały czas monitorowałem prędkości wszystkich kół.
Powtarzam jeszcze raz : kontrolka zapala się czasami podczas rozruchu auta, po 5 sekundach gaśnie i tyle.

Mikrobi

SuperMechanior
Punktów
70
Kolejny rarytas, w którym nie idzie wywołać usterki ... Co pewien czas przy uruchamianiu auta zaświeca się ABS, VSC, TC OFF - zapisuje się wtedy błąd tylnego lewego koła. Po kilku sekundach kontrolki gasną i za cholerę nie idzie tego problemu wywołać. Dwa razy mi się to zdarzyło, za każdym razem przy odpalaniu auta. Potem jazda po dziurach, po asfalcie przez 25 km i nic. Prędkości kół zawsze prawidłowe. Czujnik występuje razem z piastą, ale coś mi nie wygląda na jego uszkodzenie. Walczył ktoś z takim przypadkiem ?
Poruszaj kostką przy pompie abs i zobacz czy się pokaże błąd. Czasem w sterowniku robi się przerwa na pinach.

poeta226

Nowy
Punktów
0
Cześć
Avensis 2.2 D4D
Przy większych prędkościach niema żadnego problemu z ABS.
Problem pojawia się tylko przy prędkości 1-3km/h - a więc zazwyczaj w korku podczas toczenia auta - załącza sie pompa ABS i niema znaczenia czy przy wciśniętym pedale hamulca czy nie. Wystarczy że ABS poczuje taką prędkość i sam się załącza. W tym czasie nie załącza się żadna kontrolka. Byłem u dwóch mechaników. Sprawdzali komputer, niema żadnych błędów i w ogóle nie znajdowali problemu. Dopiero jak jechali ze mną i ja pokazałem o co chodzi to rozkładają ręce i koniec tematu.
Pierścienie ABS ponoć są całe, niema śladów zużycia. Czujniki odmuchane, przetarte.
Kolega ma 2.0 D4D i ma ten sam problem, ale on - z racji tego że próbował kiedyś swoich sił z mechaniką samochodową - przejrzał u siebie sam cały układ hamulcowyi również nic nie znalazł. Ma tylko pomysł [on] zwiazany z niskim napięciem przy niskich obotach a więc z regulatorem napiecia. To jest jeszcze do sprawdzenia u niego.
Czy ktoś ma pomysł co jeszcze sprawdzić, co jeszcze wyeliminować?

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
976
Miasto
PGS
Upierał bym się przy koronkach /czujnikach a nie z "regulatorem napiecia " . Najlepiej to podłączyć urządzenie diagnostyczne i zrobić pomiar wszystkich kol jednocześnie. Obstawiam że wyjdzie na którym kole zanika sygnał....

Martin124

Początkujący
Punktów
14
Miasto
Skawina
Pytanie jakie tam są czujniki aktywne (3 przewody) czy pasywne (2 przewody) bo te przy niskich obrotach podają sygnał o mniejszej amplitudzie a z racji wieku i zużycia czujnika sygnał jest coraz słabszy i sterownik nie radzi już sobie z takim sygnałem a czujnik indukcyjny (tzw. pasywny) ma to do siebie że wraz z prędkością obrotową koła zwiększa się amplituda sygnału i sterownik już poprawnie odczytuje sygnał. I do tego oczywiście nie należy wykluczać pęknięcia koronki/koła fonicznego zabrudzeni itp.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Czujnik ABS-u się nie starzeje , brak wiedzy ogranicza możliwość naprawy.

Do góry Bottom