• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota RAV4 d4d wymiana sprzęgła

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Panowie czy wymieniał ktoś z was sprzęgło w rav4 d4d. Jeśli tak to czy sa jakieś kłopoty z wyciągnięciem skrzyni. Jak wygląda sprawa z reduktorem. Czy trzeba go demontować czy wychodzi że skrzynią.
Wiem tez że pod żadnym pozorem nie zakładać do tego auta sztywnego koła gdyz przenosi dośc duże drgania na auto

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Po kolei,wydech,wał ,stabilizator , półosie ,ława, skrzynia z mostem przednim.Zapamiętaj cięgła,zmiany biegów,zrób zdjęcia bo później nie znajdziesz biegów. Dwa podnośniki te na jednej nodze, bez tego ciężko.
Jeden podpiera silnik na drugim odjeżdża skrzynia.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Stanisław 1946 to nie pocieszyłeś mnie...... Ale wiem przynajmniej na co się nastawiać

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Przy małej wprawie 4 godziny roboty. Ale trzeba pneumatami robić.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Panowie dotarło to auto do mnie dzis i zabrałem się za robotę. Mam pare dylematów i pytań.
1. jak sa zamontowane półosie. Czy są na wcisk do skrzyni z zabezpieczeniem czy sa przykręcone przez środek przegubu wewnętrznego. Pytam bo coś mi nie chce póloś wyskoczyć ze skrzyni.
2. jak wygląda sprawa z wałem pędnym. Wyjście z reduktora jest na takim jakimś dziwnym prostokątnym aluminium przykręconym na 4 śrubach. Czy mam to odkręcić od reduktora czy po odkręceniu podpory walu środkowej wyjdzie mi naped z reduktora-wysunie się

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
1.Półosie duża łyżka i wyskakują.
2.Wał po odkręceniu od mostu tył podpory na środku wał wychodzi bez
problemów z przodu nic nie odkręcamy.
Następne pytanie proszę.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Stanisław 1946 - dziekuje Ci ogromnie.
olej z reduktora -rozumiem że nalezy spuścić tak samo jak ze skrzyni...
wydech - konieczne odkręcenie gdyż nie ma łącznika elastycznego i będzie za bardzo szpanowało. Nie bardzo chcę go ruszac bo jest tak pordzewiały że jak do ruszę to pewno się rozpadnie.

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Wyciągnąłem tą nieszczęsną skrzynie. Masakra. Śruby nie chciały się odkrecic od zawieszenia i od połączenia skrzyni z silnikiem. Jak się z tym uporałem to tuleje prowadzące od skrzyni tak zardzewiałe że skrzynia drgnac nie chciała. Po czym jak już odpuściła to k.......reduktor nie chciał przeleźć przez ucho od silnika. Jestem po prostu załamany tym autem. 130 tys km przebiegu i taki cyrk

rutek79

SuperMechanior
Punktów
4
Miasto
podkarpacie
Stanisław 1946. Dziekuję Ci za pomoc w ogarnięciu tego auta. Z poskładaniem było juz o wiele lepiej i szybciej . Pozdrawiam

Oski1234

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oslo
U mnie przekladnia jest przykręcona do belki.mam ją odkręcić?

Oski1234

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Oslo
Stanisław 1946 to nie pocieszyłeś mnie...... Ale wiem przynajmniej na co się nastawiać
Ruda i wymienialas skrzynie w d4d robocie rav możesz mi napisać jak to jest z silnikiem i skrzynia schodzą z trawerse czy nie i jak się ściąga zabezpieczenie z linek nie te przy wybieramy tylko kawałek dalej

Do góry Bottom