• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Toyota Verso 2,0 D 1AT-FTV Brak ciśnienia paliwa

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Dzięki za wszystkie słowa te miłe i te drugie, masę informacji z nich wyniosłem i nadal nie wiem co się stało, lub co spi....liłem. A co do odpinania to chyba wyraźnie pisałem ,,Wtyczki wypięte przed kręceniem więc nic nie mogło sterownika uszkodzić." Wtryski jedyne co sprawdzili to to że ciśnienie trzymają. Jutro zmienię listwę z czujnikiem i zaworem. Dla mnie również nie jest jasne, że pracowało i nie pracuje. Fakt że leżało wszystko długo , a diesel serwis tylko po znajomości przyjrzał się tym wtryskom, a tak od ponad pięciu lat żadnej toyoty nie przyjęli dla świętego spokoju i niczego nie żałują.
Masz czym sprawdzić parametry rzeczywiste w tym aucie? Pytam jeszcze raz: jakie jest ciśnienie paliwa podczas rozruchu?

ThinkPad

SuperMechanior
Punktów
17
Miasto
UK
Autora tematu zapraszam do lektury i forum nie będzie już potrzebne ;) Przy okazji jest tam informacja odnośnie wrtyskow i ich odpinania , ale w postach wyżej padła już mądra odpowiedź ;)

Załączniki

• 20191216_215639.jpg
    20191216_215639.jpg
    3,1 MB · Wyświetleń: 39

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Może jutro poskładam to wszystko do całości i dokładnie odpiszę.
Niestety tylko cdif2

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
Cedif widzi bo walczyłem z tojotą kiedyś nieodpalającą.

Tyle, że cedif drugi lubi się resetować podczas kręcenia.

Czyja poprawna podpowiedź??

Jarek 0340

Uczestnik
Punktów
2
Miasto
Świebodzice
Sprawdzić czujnik na listwie paliwowej z prawej strony który upuszcza paliwo na pompę.albo parametry wtryskiwaczy.

Załączniki

• Screenshot_20191217-221029.png
    Screenshot_20191217-221029.png
    1 MB · Wyświetleń: 32

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Rozebrane wszystko , wymyte, poskładane i to samo ALE. Na plaku zapalił i ledwo ledwo ale pracuje i ciśnienie na listwie wzorowe. Po zgaszeniu za każdym razem pali na tyk, ale nie wchodzi na obroty i ewidentnie albo przelewa, albo coś innego kszani, ale z wydechu ewidentnie niespalone paliwo i za chwilę błąd przegrzanie katalizatora. Ewidentnie nie spala w cylindrach. Już się zastanawiam czy mój mechanior przy składaniu silnika coś nie przeoczył. Zastanawiam się nad kołem fonicznym wałka rozrządu.
Grzebał ktoś z was doszczętnie ten silnik?

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Rozrząd sprawdzony wszystko w porządku na swoim miejscu. Z tym paleniem i przelewaniem paliwa wygląda tak jakby ster zamienił czas otwarcia z czasem zamknięcia. Ewidentnie przelewa i olej w silniku rozrzedza.

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Na szczelność diesel serwis sprawdził i ok. tyle tylko mogli sprawdzić te wtryski. Ale dawek podobno nie ma czym sprawdzić w tym typie. Jeśli nie mają racji to dajcie namiary na fachowców , najlepiej z okolicy śląska. A jeszcze jedno. Kamerką zajrzałem w cylindry i wszystkie mokre jednakowo.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
Na szczelność diesel serwis sprawdził i ok. tyle tylko mogli sprawdzić te wtryski. Ale dawek podobno nie ma czym sprawdzić w tym typie. Jeśli nie mają racji to dajcie namiary na fachowców , najlepiej z okolicy śląska. A jeszcze jedno. Kamerką zajrzałem w cylindry i wszystkie mokre jednakowo.
Znaczy "leją" a nie "przelewają" zasadnicza różnica. Jak dawki nie mogą sprawdzić? Robiłem kilka razy takie w Bosch service i bez problemu sprawdzili. Wydruki dali, nie wiem na pewno czy od tych, ale jest czarno na białym.

Ale dawek podobno nie ma czym sprawdzić w tym typie.
Chyba oni nie mają czym.

Jak odpalić to korekty sprawdź w kompie, wurth WOW widzi je to pewno i delfin powinien.

d.daz76

Początkujący
Punktów
5
Silnik 1ad-ftv ma zwykle wtryski. Denso , piezo są w silniku d-cat 2ad-fhv
Sprawdź testerem korekty wtryskiwaczy
W toyotach z układem wtryskowym Denso jest osobny sterownik do wtryskiwaczy , możesz spróbować go podmienić
Sprawdź ustawienie rozrządu
Upewnij się ze poprawnie zamontowałeś koło foniczne na wale, na kole nabita jest litera F , ma być do zewnątrz silnika

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
d.daz76 masz może zdjęcie tego koła finicznego? Ten ma wtryski z cewką niedemontowalną, więc jakiego typu one są ? i ten silnik ma piąty wtryskiwacz do rozgrzewania DPF-a, czyli jaki to typ? już się pogubiłem i mam serdecznie dość, ale muszę go skończyć.
Ja mam takie wtryski https://allegro.pl/oferta/toyota-avensis-t27-verso-wtryski-23670-26070-8683419602 i na przelewie jest zawór nadciśnieniowy. Masz może ile on musi utrzymywać , bo jak popracuje to spore ciśnienie trzyma , ale nie mierzyłem dokładnie.

Ostatnia edycja:

d.daz76

Początkujący
Punktów
5
Hej
Niestety w pierwszym poście nie podałeś rocznika i myślałem o starszym silniku 1ad-ftv z wtryskami pod pokrywa zaworów
Po linku do wtryskiwaczy domyślam się ze posziadasz verso po 2009 roku. model aur 20 lub 21
Tam faktycznie siedzą wtryski piezo które lubią nagminnie padać
Przyjrzyj się dokładnie końcówce wtryskiwacza bo lubią pękać.
Sprawdź jej średnice na całej długości, bo jeśli wyglada tak jak ta ze zdjęcia to pewnie cieknie
Więcej mogę ci pomoc po nowym roku jak wrócę do pracy bo w tej chwili nie mam dostępu do żadnych danych
Jeśli jesteś pewien ustawienia rozrządu i będziesz pewien wtrysków to podmień sterownik wtryskiwaczy,o ile dobrze pamietam siedzi na osłonie chłodnicy

Pozdrawiam

Załączniki

• 0248A30F-ADDD-4F89-A671-B64541BC647F.jpeg
    0248A30F-ADDD-4F89-A671-B64541BC647F.jpeg
    168,7 KB · Wyświetleń: 27

majster-d1

SuperMechanior
Punktów
8
Miasto
Kalety
Dokładnie. miałeś przypadek że wtryski wysypało po dłuższym leżeniu ?
a koło foniczne wału jest chyba stałe? bo już nie pamiętam , a kilka innych silników poszło w międzyczasie.

Do góry Bottom