• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Traffic F9Q760 problem z odpaleniem i nie tylko

mariobross100

Początkujący
Punktów
0
Witam, jestem z UK i mam problem z Trafficiem i silnikiem 1,9 dci F9Q760.
auto to od początku jego użytkowania obecnego właściciela czyli około 2 lata ma problem z odpalaniem po nocy,
jak już odpali po dziwnych zabiegach typu bardzo długie kręcenie, lub linka a czasem po wrzuceniu biegu i kręceniu rozrusznikiem aż auto przemieści się to zapali, co do tej pory zrobiono:
nowy rozrząd z pompą wody, regenerowana pompa paliwa, nowy czujnik wału i wałka , nowy alternator bo stary padł dawno temu, nowy akumulator, używana listwa paliwowa z czyjnikiem ciśnienia i zaworem bezpieczeństwa bo stary lekko przepuszczał, założone cztery wtryski z innego sprawnego silnika, nowy miernik masy powietrza,nowy zawór egr, nowy filtr paliwa , oleju, powietrza i olej, nowe świece żarowe, sprawdzona i prawie położona na nowo instalacja do czujników wałka, wału, egr, czujnika ciśnienia , wysłany ecu do sprawdzenia - podobno ok,tak twierdzi elektronik w uk,
gdy silnik już odpaliczasami ma brak reakcji na pedał gazu ale minęło to po wymianie miernika masy,
ale prawie zawsze ma dziwny objaw w momencie ruszania czy to do przodu czy do tyłu bez gazu lub z lekkim dotknięciem zduszenie silnika i zapalenie kontrolki świec , po podłączeniu clipa błąd DF070 czyli brak zgodności czujników wałka i wału błąd znika po ponownym włączeniu zapłonu i silnik daje się normalnie uruchomić,
założone zawory nas przewodach paliwowych przed filtrem paliwa i na powrocie z pompy,
skończyły mi się już pomysły , jutro wysyłam auto do dilera Renault celem przeprogramowania ecu ale nie wydaje mi się aby to pomogło ,
proszę o jakąś sugestię z waszej strony co w tym silniku jeszcze sprawdzić i wymienić lub podmienić aby naprawić ten problem,
z góry dziękuję
Mariusz

romys73

SuperMechanior
Punktów
104
Miasto
abingdon
No litanie to żeś wywalił dobra diagnostyka komputerowa i rozkminią o co chodzi serwis odradzam kupę kasy zostawisz a na koniec nie będziesz zadowolony .Niech ktoś poda błąd OBD to coś poradzimy

mariobross100

Początkujący
Punktów
0
Tak jak pisałem tylko w momencie jak doprowadzisz do zgasnięcia silnika błąd odczytany przez clipa to DF070
poza tym nie ma żadnych błędów gdy nie chce zapalić po nocy

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Koło wałka rozrządu posiada klin? To bardzo częsta przyczyna zjawisk, które opisujesz.

Do góry Bottom