• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Transit 2.4 DI 90 koni brak mocy

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Laweta warsztatowa, kiedyś miałem takiego to do 120 latał, szybciej przełożenia nie pozwalały, kupiłem drugiego, 90 koni TDDi z intercoolerem i czuję, że konie zdechły. Ogólnie ciężko utrzymać 100 km/h, górkę czuje szybciej niż ja ją widzę. Jakoś jeździ, ale to nie to.
- pompa po regeneracji, przed było to samo( regeneracja z innego powodu)
- turbina dmucha, cięgno rozruszałem to trochę wcześniej wstaje
- filtr paliwa i powietrza nowe
- katalizatora brak
- rozrząd na blokadach
Ogólnie odpala bez problemu, jakieś 10 sekund kuleje potem chodzi równo. W internecie kupa postów bez rozwiązania. Swój złom i chęci nie ma, ktoś nakieruje gdzie szukać?

Ondraszek

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
201
Miasto
Nowy Sącz
Miałem pdobnie w Focusie z tym samym silnikiem,przyczyna przewód podciśnienia przy zaworze EGR,wysunął się.

20VTPB

Początkujący
Punktów
2
Możliwe że EGR najlepiej wstawić zaślepkę i zrobić przejazd testowy. Kuleje tylko jak zimny ? Jeśli tak to świeca żarowa nie grzeje lub wtryskiwacz niedomaga. Pozdrawiam ! :)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
EGR już miał zaślepkę, ktoś siedzi w tych silnikach na tyle żeby podać mi numery wytrysków po numerze pompy? Bo mam teorię, że ktoś wymienił silnik z wtryskami ( silnik opisany białą farbą na pokrywie) a pompę założył starą i coś tutaj nie gra. Świece miałem na wierzchu, ale zapomniałem sprawdzić.
Ogólnie za mało pali, cały czas mam cegłę na gazie a 10-11 litrów ledwo bierze, poprzedni latał jak głupi, ale 14-15 brał ( pewnie temu, że 110 w trasie to był standard). Pompa 0 470 004 004

jaro8590

Bywalec
Punktów
2
Miasto
Jasło
A wał na pewno dobrze zablokowany bo tam (blokada w kole dwumasowym) łatwo się pomylić . Mogę coś spróbować po vin sprawdzić ale nie obiecuje .

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
378
Dobra, póki co zajrzałem pod spód i jednak do katalizatora nie zaglądałem, zabity, zrobiona dziura niezawodnym Boschhammer z prawie metrowym wiertłem( dostałem w spadku po emerytowanym budowlańcu ;) ), odpalony, w obroty wchodzi lepiej, ale po trzeciej przegazówce zobaczyłem kontrolkę smarowania i siwo z wydechu :D mam nadzieję, że to tylko turbo poszło bo jak silnik to smutno będzie

Do góry Bottom