• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

turbina do scenica

Kr525508

Nowy
Punktów
0
Miasto
Polkowice
1. Czy może ktoś zna cenę za nową turbinę do Scenica 1,9 dci 2004 rok ?
proszę o pilną informację.
2. Czy wydmuchanie uszczelki pod głowicą może być powodem awarii turbiny ( łożysko i łopatki jak
stwierdził mechanik "się całkowice i rozwaliły".
proszę o informacje na ten temat.
nara, czekam.

ludo44

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
329
Jeśli ktoś posiada renault i motorek z turbiną to musi się z tym liczyć że czeka go wymiana lub regeneracja. Ceny turbin są różne od 700-1250 regenerowane i do 2500 zł nowe. Zawsze jest jakaś przyczyna że turbina padła i powiem ci jak mój lekarz rodzinny... ten typ tak ma:)

Kr525508

Nowy
Punktów
0
Miasto
Polkowice
jak się okazało sprawa jes bardzo poważna. do mechanika oddałem scenica z objawem głośnego stukotania podczas pracy silnika. po rozebraniu silnika mechanik stwierdził, ze wał jest eliptyczny i rozwalił panewki. wał został zakupiony nowy i wstawiony, panewki nowe, uszczelka nowa pod głowicę - całość z robocizną 6 300,- zł.
po przejechaniu 1 200 km zgodnie z życzeniem mechanika przyjechałem do kontroli, auto stało kilka dni, bo wymieniono olej, sprawdzono dokładnie auto. po przejechaniu około 200 - 250 km podczas jazdy nagle zaczął samochód kopcić. diagnoza - wydmuchana uszczelka i awaria turbiny i na szczęście wg mechanika nie stwierdzono wody w oleju. wstawiono nową turbinę za 2 900, - zł, nową uszczelkę, a auto nadal dymi jak diabli. diagnoza ? podobno mogą być dwie przyczyny : 1.wersja mechanika - katalizator zalany jest olejem i musi się przpalić, 2. wersja innego mechanika - do wymiany jeszcze zostały wtryski.
proszę o pomoc, jak widać remont silnika będzie kosztował mnie 9 200,- zł. proszę o informację, czy awaria turbiny kto wie jeszcze czego mogła być następstwem niedokładności i solidności mechanika? zdaniem innych mechaników podczas kontroli auta mechanik powinien dokręcić śruby na głowicy, by zapobiec wydmuchaniu uszczelki.
bo jak się okaże, że trzeba robić wtryski to koszt remontu silnika osiągnie prawie wartość samochodu.
pomocy, co robić. ( wszystkie informacje przedstawione przeze mnie pochodzą od mechanika i innych mechaników, jeś coś określiłem nie tak, to przepraszam )

voyager1956

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Skierniewice
Awaria turbiny przy montażu zależy od mechanika ( montaż na ,,sucho") , nowa nie ulega awarii ( możesz ją reklamować to ci powiedzą co było przyczyną), wydmuchanie uszczelki też zależy od mechanika
- planowanie głowicy
- dokręcenie głowicy
- i bardzo rzadko stosowane planowanie bloku na którym przy ściąganiu starej uszczelki metodą skrobaka robi się dołki na których nowa uszczelka nie jest dociskana jednakowo i tam wydmuchuje uszczelkę ( miałem taki przypadek w toyocie camry i dopiero planowanie bloku spowodowało to, że uszczelkę przestało wydmuchiwać pomiędzy cylindrami ).
Nie napisałeś kolego jak kopci , na czarno czy na niebiesko a może na biało bo każdy kolor oznacza co innego, czy silnik dalej bierze olej w takiej ilości jak przed remontem
Katalizator można wypłukać benzyną tylko trzeba go wymontować a jak się nie chce to klientowi się kit wciska
wtryski zostaw sobie na koniec jak leją to pięknie dymi na czarno ale można to zdiagnozować komputerowo zanim się je wyjmie. Z opisu widzę że ten mechanik nie przykłada się do jakości usługi .Wg. daty posta powinieneś już to naprawić więc chętnie poznamy ciąg dalszy

rafaello1974

SuperMechanior
Punktów
1
moim zdaniem podjedz do fachowca a nie tearetyka i on ci napewno pomoze,napisz dokladnie jak przedmowca przedemna co ci sie dzieje jaki dym itd ,i bedzie wiadomo co jest
mierzyles kompresje itd,???olej bierze????moc stracil???
napisz to pomoze sie

Do góry Bottom