• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Turbina po 20km po regeneracji

sfinxilawa

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Iława
sfinxilawa.pl
Ok, ale jak cena za oryginał.
Kto kupi do Laguny wartej 4000 zł garetta za 2000?
Ja regeneruję za 600 zł na Jrone i nie mam reklamacji.
Ważny jest sprzęt i wiedza,
Części, które ja montuję były badane na zawartosć stopów i okazało się, ze ze są lepsze niż oryginały.
I nie mam reklamacji, a to chyba mówi wszystko.

darcuss

SuperMechanior
Punktów
36
Miasto
Stolyca
Masz rację, nie każdego stać na taki wydatek. Ja nie oddam żadnej do regeneracji, bez obrazy dla Ciebie. Więcej później gadania i wyjaśniania klientowi jak widzi co zostało z jego turbawki

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
garett lub kkk w zależnosci co jest zamontowane fabrycznie. Nikt jeszcze nie wrócił z reklamacją

Garett nie daje zadnych ori czesci do regeneracji, nie sa dostepne nigdzie i nigdy nie byly.
Jerone mozna spokojnie montowac, bawet 1749v czy 2052v montowanie na stole w garazu corasy i chodza do dzis, sam mam w 1,5 dci Jrone, 60tkm i lekko puszcza olej ale cena 370pln daje zyc:) Inna sprawa, mam znajomego regeneratora, w tej chwili nie robie na chinczyku co taka sama lub lepsza cene mam u niego bez zadnej roboty.
Turbawki w 1.9dci nie padaja ot tak sobie, i padaja niezwykle rzadko, chyba ze budzik ma 400tys na blacie albo kierowca jest hardkorem.
Zatkana odma w lagunie? Nie widzialem. Padnieta pompa konczy sie zataraciem silnika, turbina czesto przezywa taki wypadek.

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Problem w 1,9 dci polega na tym, że przewód zasilający turbinę olejem biegnie bardzo blisko kata i mocno się nagrzewa. Jeśli użytkownik lata na oleju marnej jakości powstaje w nim nagar , który go zasklepia. Brak smarowania, zgon turbiny. W moim 1,9 dci przy przebiegu 309tys pompa olejowa była jak nowa. Silnik był po kolizji zaworów . Rozebrałem, wyczyściłem, dałem nowe panewki i pierścienie i chodzi jak złoto. Zrobiłem sobie turbawkę na korasie z allegro i wytrzymała rok. Wirnik po stronie gorącej stracił jedną łopatkę, ale auto po chipie więc może nie dał rady a w serii by chodził. Teraz mam suszarkę od 130KM chłodzoną wodą i śmiga aż miło ;)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Zatkanie splywki to hmm, nie widzialem nigdy;p ale moze sie i to zdarza;p Do corasow mam zaufanie ale generalnie teraz korzystam z pomocy kolegi i nie smaruje sie w tym syfie ze srodka turbawki:D

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Rozerwane koło kompresji sugeruje na brak wywazenia wysokoobrotowego, pewnie regenerator ma tylko wywazarke wolnoobrotową, lub przekroczona predkosc obrotowa wirnika na wskutek złego ustawienia zmiennej geometrii

Ostatnia edycja:

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Kolo sie nie rozerwie, chyba ze ma wade materialowa, za to moze zdemolowac lozyskowanie:)

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
17 lat robie turbiny, mało widzieliscie kazda kkk w VW 105 ps ma rozerwane koło kompresji po złym tuningu.
Koło sie rozrywa na wskutek przekroczenia predkosci obrotowej wirnika, tak zwane niewywazenie resztkowe

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Wiec po prostu nie jest przystosowana do takiego pompowania, ma mały zapas mocy i nie nalezy robic mu tjuningu;)

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
367
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
17 lat robie turbiny, mało widzieliscie kazda kkk w VW 105 ps ma rozerwane koło kompresji po złym tuningu.
Koło sie rozrywa na wskutek przekroczenia predkosci obrotowej wirnika, tak zwane niewywazenie resztkowe

Co możesz powiedzieć o KKK z silnika vag BRD ?
Przeszedłem na taką w AFNie z Garetta, widzę że dmuchnąć w szczycie 2 bary dla niej nie robi problemu.

BORCAR

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Inowrocław
www.borcar.pl
Ostryt4 poszedłes bardzo dobrą drogą, bo przy turbinie BV43 od silnika BRD masz duzo wieksze koło kompresji 54-37,8, niz od AFN które ma wymiary 49-32,9, i po prostu przy tych samych obrotach wirnika wieksze koło ładuje wiecej.
Dlatego najlepiej zakładac wieksze koła kompresji, niz katowac turbo wieksza predkoscia obrotów wirnika, róznica miedzy VW 130 a 150 PS to tylko 2 mm, wirnik i cała reszta taka sama,
A jak ktos ma juz wysłuzone wtryskiwacze to nawet lepiej załozyc wieksze koło bo bedzie sie zgadzał stosunek powietrza do paliwa i nie pusci czarnego bąka :)

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja to was podziwiam za ten tjuning tedeaj. Ja jednak wole tjuning pod obd, modyfikacje pompek, i Bog wie jeszcze czego zeby lepiej jezdzic:) A tak na marginesie, 430KM ma w megane rs ziomek, wymiana tylko turbo i listwy wtryskowej, silnik fabryka: )

kamil03

SuperMechanior
Punktów
56
Miasto
kraków
Po mojemu cisnienie oleju było (nakrętka została na wałku) . Strasznie dziwnie urwany wałek zaraz za nakrętką. widziałem 1.6 HDI po zatkanym smoku nakrętka odkręcona w środku pieprz przejechał 4 km. Mówisz że na postoju sie rozleciał a nie rozbiegł im sie silnik i rozwaliło turbo ? obstawiał bym też ciało obce. Na pierwszym zdjęciu jak dobrze widze talerzyk wygięty ?? bardzo dużo widziałem rozwalonych turbin ale takiego talerza nigdy. Najlepiej zwalić na złą regeneracje. Po mojemu błędny montaż.

Do góry Bottom