• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tworzenie map wtryskowych

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Chcesz moda a nie masz wiedzy , zgraj swój ster i daj plik tunerowi.

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Pewnie tak zrobię tylko chciałem się dowiedzieć jak to wygląda technicznie. Podesłałem dwa pliki jeden oryginalny a drugie niby dedykowany pod mój silnik i numer sterownika Każdy ma inną wagę 2mb i 640kb. Masz rację że nie mam wiedzy ale powiedz mi gdzie mam się tego dowiedzieć Czytając wątek mojego postu praktycznie nikt mi nie odpowiedział konkretnie jak ma się jeden plik do drugiego. Są odpowiedzi bardziej przychylne za co dziękuję są też takie jak na innych forach pisane przez ludzi którym wiedza była dana od razu po urodzeniu i strzegą tajemnicy żeby nie daj Boże ktoś się nie dowiedział co i jak bo za chwilę weźmie kredyt, dotacje i postawi warsztat zabierając mu klientów. Myślę że nie ma co więcej drążyć tematu bo nie chciałbym nikogo urazić.

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Pewnie tak zrobię tylko chciałem się dowiedzieć jak to wygląda technicznie. Podesłałem dwa pliki jeden oryginalny a drugie niby dedykowany pod mój silnik i numer sterownika Każdy ma inną wagę 2mb i 640kb. Masz rację że nie mam wiedzy ale powiedz mi gdzie mam się tego dowiedzieć Czytając wątek mojego postu praktycznie nikt mi nie odpowiedział konkretnie jak ma się jeden plik do drugiego. Są odpowiedzi bardziej przychylne za co dziękuję są też takie jak na innych forach pisane przez ludzi którym wiedza była dana od razu po urodzeniu i strzegą tajemnicy żeby nie daj Boże ktoś się nie dowiedział co i jak bo za chwilę weźmie kredyt, dotacje i postawi warsztat zabierając mu klientów. Myślę że nie ma co więcej drążyć tematu bo nie chciałbym nikogo urazić.

Zapłać za szkolenie w vtechu np 4 koła euro i tam powiedzą, co jak ;)

Siedzisz i się uczysz.. spędziłem około nawet 200h na naukę, i dalej wiem tylko trochę. Złapałem sobie podstawy a reszta to doświadczenie:)

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Słuchaj kolego Tom gdybym z tego żył to na pewno starałbym się rozwijać, inwestować w swoją wiedzę i sprzęt:) Pracuję zawodowo jako monter w Vw w Poznaniu.Pracuję na trzy zmiany praktycznie na okrągło.Po 16stu latach pracy zarabiam dość dobrze więc nie mam czasu ani zamiaru nikomu robić konkurencji.Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wypowiedzi ale miałem już do czynienia z panem który się zajmuje tym zawodowo-ma warsztat i ogłasza się w internecie-Chip tuning dpf/egr itd off :).Efekt przez półtorej roku auto dymiło jak cholera.Na końcu tej historii byłem w renomowanym warsztacie w Poznaniu gdzie podobno nie szło zgrać wsadu z mojego auta po kablu edc15 i zapłaciłem tylko 100zł za diagnostykę .Auto stało 4 godziny na warsztacie.Powiedz mi czy to wszystko jest uczciwe?Wgrałem sam gotowca zakupionego na allegro po kabelku za 200zł i być może mógłbym sobie narobić kłopotów ale się udało i auto śmiga jak należy:) Interesuje mnie ten temat i to wszystko.Zadałem proste pytanie o różnice w plikach i myślałem ,że uzyskam jakąś odpowiedź.Wcześniej wrzuciłem pliki z nieszczęsnego vojagera sądząc ,że ktoś się wypowie co było przyczyną dymienia przez auto.Do tego pytania też brak odpowiedzi.Czytałem dużo na elektrodzie ,wiem że są jakieś limitery dymienia itp rzeczy.Niestety jak na razie nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji na moje pytanie.\Jeszcze taka konkluzja na koniec.Parowałą mi lampa w 207.Zadzwoniłem do Pana który kompleksowo regeneruje reflektory i powiedziałem co się dzieje. Ku mojemu zdziwieniu pan od lamp powiedział żebym sprawdził dekielki i wkład kierunkowskazu bo to są główne przyczyny w tym modelu auta a szczególnie wkład kierunkowskazu.Gdybym sobie nie poradził to zaprasza do siebie.Najlepiej z samą lampą bo demontaż zderzaka to u niego ok. 150zła stwierdził, że to nie jest aż tak trudne.Sprawdziłem lampę i faktycznie parowała przez kierunek.Takich ludzi podziwiam i cenię:) krótka rzeczowa rozmowa bez jakiegoś czary mary i nie potrzebnych kombinacji. Gdyby lampa była uszkodzona to dałbym ją do tego Pana do naprawy .Uważam ,że to jest uczciwe podejście do klienta i takich ludzi powinno się cenić. :)

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Słuchaj kolego Tom gdybym z tego żył to na pewno starałbym się rozwijać, inwestować w swoją wiedzę i sprzęt:) Pracuję zawodowo jako monter w Vw w Poznaniu.Pracuję na trzy zmiany praktycznie na okrągło.Po 16stu latach pracy zarabiam dość dobrze więc nie mam czasu ani zamiaru nikomu robić konkurencji.Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wypowiedzi ale miałem już do czynienia z panem który się zajmuje tym zawodowo-ma warsztat i ogłasza się w internecie-Chip tuning dpf/egr itd off :).Efekt przez półtorej roku auto dymiło jak cholera.Na końcu tej historii byłem w renomowanym warsztacie w Poznaniu gdzie podobno nie szło zgrać wsadu z mojego auta po kablu edc15 i zapłaciłem tylko 100zł za diagnostykę .Auto stało 4 godziny na warsztacie.Powiedz mi czy to wszystko jest uczciwe?Wgrałem sam gotowca zakupionego na allegro po kabelku za 200zł i być może mógłbym sobie narobić kłopotów ale się udało i auto śmiga jak należy:) Interesuje mnie ten temat i to wszystko.Zadałem proste pytanie o różnice w plikach i myślałem ,że uzyskam jakąś odpowiedź.Wcześniej wrzuciłem pliki z nieszczęsnego vojagera sądząc ,że ktoś się wypowie co było przyczyną dymienia przez auto.Do tego pytania też brak odpowiedzi.Czytałem dużo na elektrodzie ,wiem że są jakieś limitery dymienia itp rzeczy.Niestety jak na razie nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji na moje pytanie.\Jeszcze taka konkluzja na koniec.Parowałą mi lampa w 207.Zadzwoniłem do Pana który kompleksowo regeneruje reflektory i powiedziałem co się dzieje. Ku mojemu zdziwieniu pan od lamp powiedział żebym sprawdził dekielki i wkład kierunkowskazu bo to są główne przyczyny w tym modelu auta a szczególnie wkład kierunkowskazu.Gdybym sobie nie poradził to zaprasza do siebie.Najlepiej z samą lampą bo demontaż zderzaka to u niego ok. 150zła stwierdził, że to nie jest aż tak trudne.Sprawdziłem lampę i faktycznie parowała przez kierunek.Takich ludzi podziwiam i cenię:) krótka rzeczowa rozmowa bez jakiegoś czary mary i nie potrzebnych kombinacji. Gdyby lampa była uszkodzona to dałbym ją do tego Pana do naprawy .Uważam ,że to jest uczciwe podejście do klienta i takich ludzi powinno się cenić. :)

Ale Ty oczekujesz od nas żebyśmy powiedzieli co jak dotknąć aby było bezpieczniej w mapie..

Różnica w pliku wychodzi z tego że zgrywasz PARTIAL. Po BDM zgrywasz full. Ktoś wyżej zaznaczył że niektóre programatory wyrównuje pliki do 2mb A tak naprawdę są nadal partiale tylko mają wpiane FF do wyrównania wielkości pliku. Wgranie pliku o innym rozmiarze spowoduje uwalenie sterownika. Wtedy tylko BDM i stawianie na nowo. A jaki tuner to był że wyłożył przy edc15..

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Dziękuję i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło .Faktycznie chyba kolega djot43 pisał o tym wcześniej ale nie zrozumiałem. Nie chcę podawać nazwy firmy ale jak wpiszesz chip tunning Poznań to będzie jeden z warsztatów na górze listy.Powiedziałem co było z autem i jakie są objawy no i że świeci kontrolka od immo ,że uważam iż poprzedni tuner wgrał ni gotowca.Po 4 godzinach jak wróciłem ze spaceru bo jak jestem z Obornik a zaprowadziłem auto do Poznania pan stwierdził ,że nie mogą zgrać softu a nie będą otwierać sterownika bo to kosztuje.Najbardziej chciało mi się śmiać jak mówił,że to potrwa ok. 4godziny ja na to,że nie wiedziałem ,że aż tak długo bo bym sobie z żoną przyjechał.Pan mi odpowiedział ,że to może potrwać nawet cały dzień bo zależy gdzie jest ecu schowane:) ja mu na to,że ecu jest z przodu z bardzo dobry dostępem:) Idąc na spacer - zrobiłem chyba z 10km pieszo dla zabicia czasu sprawdzałem w mailu koszt tej usługi bo napisali 150zł a tyle roboty ,że auto pół dnia będzie stało:) jak wróciłem to zapłaciłem 100zł no i info ,że nie udało się zgrać i ,żę może mapa wgrana z dpf i cały czas dopala dla tego dymi:)

Tom_

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
232
Miasto
Szczytno
Dziękuję i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło .Faktycznie chyba kolega djot43 pisał o tym wcześniej ale nie zrozumiałem. Nie chcę podawać nazwy firmy ale jak wpiszesz chip tunning Poznań to będzie jeden z warsztatów na górze listy.Powiedziałem co było z autem i jakie są objawy no i że świeci kontrolka od immo ,że uważam iż poprzedni tuner wgrał ni gotowca.Po 4 godzinach jak wróciłem ze spaceru bo jak jestem z Obornik a zaprowadziłem auto do Poznania pan stwierdził ,że nie mogą zgrać softu a nie będą otwierać sterownika bo to kosztuje.Najbardziej chciało mi się śmiać jak mówił,że to potrwa ok. 4godziny ja na to,że nie wiedziałem ,że aż tak długo bo bym sobie z żoną przyjechał.Pan mi odpowiedział ,że to może potrwać nawet cały dzień bo zależy gdzie jest ecu schowane:) ja mu na to,że ecu jest z przodu z bardzo dobry dostępem:) Idąc na spacer - zrobiłem chyba z 10km pieszo dla zabicia czasu sprawdzałem w mailu koszt tej usługi bo napisali 150zł a tyle roboty ,że auto pół dnia będzie stało:) jak wróciłem to zapłaciłem 100zł no i info ,że nie udało się zgrać i ,żę może mapa wgrana z dpf i cały czas dopala dla tego dymi:)

Ty nie zgrywales od siebie zawartości tylko wrzuciłeś drugą. Gościu w Poznaniu chciał zgrać i zobaczyć co tam jest - podszedl fachowo . Nie miał pliku oryginału w bazie i tyle.
A poprzedni tuner mógł wrzucić gotowca wraz z blokadą odczytu

A 15 idzie po kablu?

Nie wszystkie, ale większość

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Za nim stracisz do mnie cierpliwość a jak na razie to trochę się od Ciebie dowiedziałem to mam jeszcze pytanie. Co w takim razie zagrałem mpps z voyagera? Wgrałem inną zawartość o tej samej wadze 512kb i zagrało. Czy w tym pliku który zagrałem czyli pewnie partial nie ma informacji odnośnie map i innych rzeczy? Pytam bo np ludzie się ogłaszają że wyłączają dpf z przesłanego pliku. Gdybyn wysłał komuś taki plik to co by w nim zobaczył? Co do Peugeota to 2mb a 640 kB rozumiem że różnie programatory, różnie odczytują. Część pliku to informacje a część to wypełnienie czyli ff? Czy np zawartość z czytana galletto lub kess przez obd też tak wygląda czy może inaczej? Miałbym jeszcze kilka pytań ale to pewnie była by abstrakcja i brak mojej więc nie zapytam :) ale dziękuję bo dostałem jakąś konkretną odpowiedź od Ciebie :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Zainstaluj sobie jakiś hex edytor i porównaj oba pliki. Wszystko będzie jak na dłoni.

Kup jakiegoś proga BDM i zrób kopię stera, potem możesz się bawić po OBD.

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Dziękuję :) właśnie też tak myślałem :) tylko bałem zapytać żeby znowu nie było ;) otwierając dwa pliki w hex edytorze będę widział jakie komórki gdzie są zapisane? Wracając do tych nieszczęsnych dwóch plików jeżeli ten mniejszy jest częścią tego większego i teoretycznie kopiując w hexie "poprawki" z mniejszego do większego to powinno zadziałać? Wiem że checksum musi się zgadzać. Ogólnie to myślałem że kopiując do pamięci sterownika mniejszy plik on sam napisze odpowiednie miejsca :) kilka lat temu byłem na forum Renault i tam był temat spolszczenia nawigacji Pamiętam że wtedy każdy się udzielał żeby dopisać odpowiednie "klawisze po polsku" było to w jakimś edytorze tekstowym Musiała się zgadzać ilość liter np. angielskie - polskie Trzeba było wyszukać odpowiedni język żeby jak najlepiej ta ilość pasowała. Później wypalenie płyty i próba w aucie. Wtedy też mnie to bardzo interesowało nie mniej jednak nie miałem aż tak dużo czasu żeby to dokończyć. Później doszła jeszcze zamiana języka ma polski przez np program Ewa i tam już było gorzej Nie mniej jednak byłi tacy którzy ogarnęli temat od początku do końca i później świadczyli usługi wgrywania polskiego menu :) uważam że Polak potrafi tylko trzeba przysiedzieć przy temacie Koledzy którzy znają się na chip tuningu i elektronice ogarniają takie tematy jak mój bez najmniejszego problemu :) pewnie dla tego moje pytania wydają się głupie i pokazują stan mojej wiedzy ;) niemniej jednak chciałbym wiedzieć coś dla siebie samego dla tego pytam :)

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
Jeśli masz pewny plik od tunera możesz na nim bazować podczas modyfikacji swojego. W edytorze to będzie trudne, lepiej użyć programu do tuningu, który przy okazji policzy sumy.

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Kolejny raz dzięki :) właśnie o takie informacje mi chodziło :) musiałbym jeszcze nauczyć się obsługi tego programu ;) powiedz mi jeszcze jaki programator mógłbym zakupić tak dla siebie? Myślałem o galletto. Ten mpps to tak tylko żeby spróbować z tym edc15 Chryslera. Czytałem na elektrodzie że edc16c34 przez złącze obd mpps ubija

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
G54 kup, tylko pytaj sprzedającego czy działa BDM, CAN i K

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
No ja niestety niemiecki i angielski :) ale tak dawno że już nie pamiętam :)

Oki będę pytał. Może jakieś sugestie gdzie szukać. Patrzyłem na allegro.

Do góry Bottom