Pewnie tak zrobię tylko chciałem się dowiedzieć jak to wygląda technicznie. Podesłałem dwa pliki jeden oryginalny a drugie niby dedykowany pod mój silnik i numer sterownika Każdy ma inną wagę 2mb i 640kb. Masz rację że nie mam wiedzy ale powiedz mi gdzie mam się tego dowiedzieć Czytając wątek mojego postu praktycznie nikt mi nie odpowiedział konkretnie jak ma się jeden plik do drugiego. Są odpowiedzi bardziej przychylne za co dziękuję są też takie jak na innych forach pisane przez ludzi którym wiedza była dana od razu po urodzeniu i strzegą tajemnicy żeby nie daj Boże ktoś się nie dowiedział co i jak bo za chwilę weźmie kredyt, dotacje i postawi warsztat zabierając mu klientów. Myślę że nie ma co więcej drążyć tematu bo nie chciałbym nikogo urazić.

Pracuję zawodowo jako monter w Vw w Poznaniu.Pracuję na trzy zmiany praktycznie na okrągło.Po 16stu latach pracy zarabiam dość dobrze więc nie mam czasu ani zamiaru nikomu robić konkurencji.Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wypowiedzi ale miałem już do czynienia z panem który się zajmuje tym zawodowo-ma warsztat i ogłasza się w internecie-Chip tuning dpf/egr itd off
.Efekt przez półtorej roku auto dymiło jak cholera.Na końcu tej historii byłem w renomowanym warsztacie w Poznaniu gdzie podobno nie szło zgrać wsadu z mojego auta po kablu edc15 i zapłaciłem tylko 100zł za diagnostykę .Auto stało 4 godziny na warsztacie.Powiedz mi czy to wszystko jest uczciwe?Wgrałem sam gotowca zakupionego na allegro po kabelku za 200zł i być może mógłbym sobie narobić kłopotów ale się udało i auto śmiga jak należy
Interesuje mnie ten temat i to wszystko.Zadałem proste pytanie o różnice w plikach i myślałem ,że uzyskam jakąś odpowiedź.Wcześniej wrzuciłem pliki z nieszczęsnego vojagera sądząc ,że ktoś się wypowie co było przyczyną dymienia przez auto.Do tego pytania też brak odpowiedzi.Czytałem dużo na elektrodzie ,wiem że są jakieś limitery dymienia itp rzeczy.Niestety jak na razie nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji na moje pytanie.\Jeszcze taka konkluzja na koniec.Parowałą mi lampa w 207.Zadzwoniłem do Pana który kompleksowo regeneruje reflektory i powiedziałem co się dzieje. Ku mojemu zdziwieniu pan od lamp powiedział żebym sprawdził dekielki i wkład kierunkowskazu bo to są główne przyczyny w tym modelu auta a szczególnie wkład kierunkowskazu.Gdybym sobie nie poradził to zaprasza do siebie.Najlepiej z samą lampą bo demontaż zderzaka to u niego ok. 150zła stwierdził, że to nie jest aż tak trudne.Sprawdziłem lampę i faktycznie parowała przez kierunek.Takich ludzi podziwiam i cenię
krótka rzeczowa rozmowa bez jakiegoś czary mary i nie potrzebnych kombinacji. Gdyby lampa była uszkodzona to dałbym ją do tego Pana do naprawy .Uważam ,że to jest uczciwe podejście do klienta i takich ludzi powinno się cenić. 
Słuchaj kolego Tom gdybym z tego żył to na pewno starałbym się rozwijać, inwestować w swoją wiedzę i sprzętPracuję zawodowo jako monter w Vw w Poznaniu.Pracuję na trzy zmiany praktycznie na okrągło.Po 16stu latach pracy zarabiam dość dobrze więc nie mam czasu ani zamiaru nikomu robić konkurencji.Nie wiem czy czytałeś moje wcześniejsze wypowiedzi ale miałem już do czynienia z panem który się zajmuje tym zawodowo-ma warsztat i ogłasza się w internecie-Chip tuning dpf/egr itd off
.Efekt przez półtorej roku auto dymiło jak cholera.Na końcu tej historii byłem w renomowanym warsztacie w Poznaniu gdzie podobno nie szło zgrać wsadu z mojego auta po kablu edc15 i zapłaciłem tylko 100zł za diagnostykę .Auto stało 4 godziny na warsztacie.Powiedz mi czy to wszystko jest uczciwe?Wgrałem sam gotowca zakupionego na allegro po kabelku za 200zł i być może mógłbym sobie narobić kłopotów ale się udało i auto śmiga jak należy
Interesuje mnie ten temat i to wszystko.Zadałem proste pytanie o różnice w plikach i myślałem ,że uzyskam jakąś odpowiedź.Wcześniej wrzuciłem pliki z nieszczęsnego vojagera sądząc ,że ktoś się wypowie co było przyczyną dymienia przez auto.Do tego pytania też brak odpowiedzi.Czytałem dużo na elektrodzie ,wiem że są jakieś limitery dymienia itp rzeczy.Niestety jak na razie nie otrzymałem żadnej konkretnej informacji na moje pytanie.\Jeszcze taka konkluzja na koniec.Parowałą mi lampa w 207.Zadzwoniłem do Pana który kompleksowo regeneruje reflektory i powiedziałem co się dzieje. Ku mojemu zdziwieniu pan od lamp powiedział żebym sprawdził dekielki i wkład kierunkowskazu bo to są główne przyczyny w tym modelu auta a szczególnie wkład kierunkowskazu.Gdybym sobie nie poradził to zaprasza do siebie.Najlepiej z samą lampą bo demontaż zderzaka to u niego ok. 150zła stwierdził, że to nie jest aż tak trudne.Sprawdziłem lampę i faktycznie parowała przez kierunek.Takich ludzi podziwiam i cenię
krótka rzeczowa rozmowa bez jakiegoś czary mary i nie potrzebnych kombinacji. Gdyby lampa była uszkodzona to dałbym ją do tego Pana do naprawy .Uważam ,że to jest uczciwe podejście do klienta i takich ludzi powinno się cenić.
![]()
ja mu na to,że ecu jest z przodu z bardzo dobry dostępem
Idąc na spacer - zrobiłem chyba z 10km pieszo dla zabicia czasu sprawdzałem w mailu koszt tej usługi bo napisali 150zł a tyle roboty ,że auto pół dnia będzie stało
jak wróciłem to zapłaciłem 100zł no i info ,że nie udało się zgrać i ,żę może mapa wgrana z dpf i cały czas dopala dla tego dymi
Dziękuję i właśnie o taką odpowiedź mi chodziło .Faktycznie chyba kolega djot43 pisał o tym wcześniej ale nie zrozumiałem. Nie chcę podawać nazwy firmy ale jak wpiszesz chip tunning Poznań to będzie jeden z warsztatów na górze listy.Powiedziałem co było z autem i jakie są objawy no i że świeci kontrolka od immo ,że uważam iż poprzedni tuner wgrał ni gotowca.Po 4 godzinach jak wróciłem ze spaceru bo jak jestem z Obornik a zaprowadziłem auto do Poznania pan stwierdził ,że nie mogą zgrać softu a nie będą otwierać sterownika bo to kosztuje.Najbardziej chciało mi się śmiać jak mówił,że to potrwa ok. 4godziny ja na to,że nie wiedziałem ,że aż tak długo bo bym sobie z żoną przyjechał.Pan mi odpowiedział ,że to może potrwać nawet cały dzień bo zależy gdzie jest ecu schowaneja mu na to,że ecu jest z przodu z bardzo dobry dostępem
Idąc na spacer - zrobiłem chyba z 10km pieszo dla zabicia czasu sprawdzałem w mailu koszt tej usługi bo napisali 150zł a tyle roboty ,że auto pół dnia będzie stało
jak wróciłem to zapłaciłem 100zł no i info ,że nie udało się zgrać i ,żę może mapa wgrana z dpf i cały czas dopala dla tego dymi
![]()
A 15 idzie po kablu?
ale dziękuję bo dostałem jakąś konkretną odpowiedź od Ciebie 
właśnie też tak myślałem
tylko bałem zapytać żeby znowu nie było
otwierając dwa pliki w hex edytorze będę widział jakie komórki gdzie są zapisane? Wracając do tych nieszczęsnych dwóch plików jeżeli ten mniejszy jest częścią tego większego i teoretycznie kopiując w hexie "poprawki" z mniejszego do większego to powinno zadziałać? Wiem że checksum musi się zgadzać. Ogólnie to myślałem że kopiując do pamięci sterownika mniejszy plik on sam napisze odpowiednie miejsca
kilka lat temu byłem na forum Renault i tam był temat spolszczenia nawigacji Pamiętam że wtedy każdy się udzielał żeby dopisać odpowiednie "klawisze po polsku" było to w jakimś edytorze tekstowym Musiała się zgadzać ilość liter np. angielskie - polskie Trzeba było wyszukać odpowiedni język żeby jak najlepiej ta ilość pasowała. Później wypalenie płyty i próba w aucie. Wtedy też mnie to bardzo interesowało nie mniej jednak nie miałem aż tak dużo czasu żeby to dokończyć. Później doszła jeszcze zamiana języka ma polski przez np program Ewa i tam już było gorzej Nie mniej jednak byłi tacy którzy ogarnęli temat od początku do końca i później świadczyli usługi wgrywania polskiego menu
uważam że Polak potrafi tylko trzeba przysiedzieć przy temacie Koledzy którzy znają się na chip tuningu i elektronice ogarniają takie tematy jak mój bez najmniejszego problemu
pewnie dla tego moje pytania wydają się głupie i pokazują stan mojej wiedzy
niemniej jednak chciałbym wiedzieć coś dla siebie samego dla tego pytam 
właśnie o takie informacje mi chodziło
musiałbym jeszcze nauczyć się obsługi tego programu
powiedz mi jeszcze jaki programator mógłbym zakupić tak dla siebie? Myślałem o galletto. Ten mpps to tak tylko żeby spróbować z tym edc15 Chryslera. Czytałem na elektrodzie że edc16c34 przez złącze obd mpps ubija