• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Tworzenie map wtryskowych

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
No właśnie pierwsze auto o którym pisałem oddałem do " jakiegoś Seby" z tym że jeżeli ktoś nie siedzi w temacie to skąd ma wiedzieć czy akurat ten seba jest dobry czy nie? To był mój pierwszy taki zabieg a koleś podobno ma hamowanie 8 zna się na rzeczy - jak się okazało to nie do końca dodam że za tą jego usługę płaciłem tyle jak i kilku innych bym zapłacił z tym że miałem do niego najbliżej. Masz rację że jak się człowiek nie zna to lepiej samemu nie grzebać ale gdybym sam nie poradził sobie z voyageren to i tak miałbym duże koszty a możesz mi uwierzyć że co mechanik to miał inna wizję. Nawet chłopaki z Poznania nie dali rady albo po prostu nie chcieli dać rady Dla tego chciałbym się trochę więcej dowiedzieć na temat programowania sterownika Oczywiście nie mam wiedzy i ochoty nikomu robić konkurencji

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Już na kilku forach to słyszałem. Jak usłyszę to ewentualnie w swoim aucie Dla tego pytam bo chce się jak najwięcej dowiedzieć. Prawda jest taka że dałem do warsztatu a o efekcie posłem powyżej. A co do gotówców to nie jest to zbiór z chomika lub z dodatku do interfejsu Jakby nie było małym kosztem rozwiązałem problem Peugeota chciałbym poprawić aczkolwiek nie mam ciśnienia a na pewno nie zrobię tego z obecną wiedzą. Może ktoś coś poradzi ma forum odnośnie wagi wsadu z czytanego 2mb a gotowego 640kb? Jak ma się jedno do drugiego?

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Jak na razie same głosy na "nie". Nie będę kozaczył bo rozumiem że jak coś nie pójdzie to robią się koszty. Myślę że wielu ludzi jeździ na gotowych mapach nie koniecznie strojonych pod dane auto tak samo jak są tunerzu którzy obrabiaja z czytane mapy na odległość. Jak już mówiłem chciałbym się dowiedzieć czegoś dla siebie.

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
Od czegos trzeba zaczac ino ja sie nigdy w gotowce noe bawilem

slawek2007.28

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
429
Miasto
Okolice Ostrołęki
Dobrze że uczysz się na własnych autach. Ale jeszcze się zdziwi jaką kare finansową poniesie za taką naukę, ale czegoś się nauczy i zapamięta to na długo.;)

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Masz rację że mapa robiona pod dane auto w porządnym warsztacie z hamownią i przed ludzi którzy się znają będzie lepsza niż gotowiec Ja nie mam wiedzy żeby się zabierać za jakąś obróbkę Dziwi mnie tylko że są ludzie którzy się biorą za takie coś i jeszcze biorą za to nie małe pieniążki a finał jest jak z moim chryslerem.

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Szczerze mówiąc to spodziewałem się takich komentarzy bo większość myśli że za chwilę się zabiorę za strojenie aut Nie mam o tym pojęcia o nawet nie myślę tego robić Opisałem co mnie spotkało z chryslerem i to w warsztacie. Poradziłem sobie gotowcem z allegro i działa. Wcześniej zapłaciłem tys złotych i wyszło jak wyszło Myślę że z mojej strony to tyle ponieważ i tak pewnie nie dostanę odpowiedzi na swoje pytanie a pewnie będę potępiany przez każdego znajacego się na rzeczy. Ponieważ wgrałem gotowca . Gotowca który rozwiązał mój problem z którym jeździłem długo bo każdy u kogo byłem mnie olewal. Dziękuję za zainteresowaniem tematem

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Szczerze mówiąc to też się cieszę bo na prawdę aż głupio było jeździć autem które dymi jak stary jelcz. Jednak się udało Co do Peugeota to mam sterownik edc16c34 otworzyłem zgrany wsad w winols z chomika :) i wyszło mi takie oznaczenie jak na zamieszczonym zdjęciu. Dodam że nie znam winols sprawdziłem tylko wsad jako tekst - wskazówkę znalazłem na elektrodzie.

Załączniki

• PART_1543771456947.jpeg
    PART_1543771456947.jpeg
    188,1 KB · Wyświetleń: 30

dejot43

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
2151
Miasto
Olsztyn
To plik ma mieć 2MB. Zgrany po OBD ma tylko sekcję map, reszta to FF.

To plik ma mieć 2MB. Zgrany po OBD ma tylko sekcję map, reszta to FF.

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Dziękuje za odpowiedź .Tak myślałem ,że to część z mapami.Mam jeszcze jedno pytanie jak się ma mój oryginalny wsad 2mb do wsadu po obróbce 640kb.Na chłopski rozum myślę ,że mniejszy plik to jest jakaś cześć większego?Czy np przy użyciu galletto wgrywając go do ecu przez obd nie narobię bałaganu?czy mniejszy plik nadpisze istniejące sekcje w oryginalnym?Wiem ,że pewnie dla osób siedzących w temacie to głupie pytania ;) ale po prostu jestem ciekawy:)proszę się wypowiedzieć odnośnie obu plików

Załączniki

• BOSCH EDc16c34ori.rar
    51,5 KB · Wyświetleń: 3
  • Peugeot_207_1.4_HDI_2008_Turbo-Diesel___51.5KWKW_Bosch__Bosch__398214_6049.rar
    50,6 KB · Wyświetleń: 0

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Dzięki za info Mógłbyś coś więcej powiedzieć?wiem że pliki są różnej wielkości i dla mnie w tym jest problem Jak to wygląda z technicznej strony?

Bartek4x4

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
1887
Miasto
Koszęcin
W mpps masz przycisk liczenia sum kontrolnych. Nie wiem nigdy nie pchalem innych plikow do sterow zawsze obrabiam zgrane. Sory raz pocisnalem w 2.2 hdi z c5 do puga 607 i byla dupa ster sie obrazil. Na programatorze trzeba bylo robic

marius81

Początkujący
Punktów
2
Miasto
Oborniki
Dzięki Więc na razie jeszcze trochę poczytam żeby nie było lipy. Szczerze mówiąc to jak wgrywałem do Chryslera tam jest edc15 to niby jest ten checksum ale nie zauważyłem żeby on coś przeliczył lub sprawdził Po prostu poszło. Nawet nie myślałem że może coś nie pójść. Z tym że pliki miały ta samą wagę 512 kB Mam jeszcze pytanie odnośnie sprzętu. Chciałbym sobie zakupić galletto v54 tak dla siebie może ma ktoś coś sprawdzonego patrzyłem na allegro i ceny są bardzo rozbieżne Wiadomo że wszystko to klony. Nie którzy dokładają jakąś czarną listę i opisy wraz z pomocą techniczną ale to już cena powyżej tys

Do góry Bottom