• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubezpieczenie OC samochodu kupionego na handel

AutoManiak85

Gaduła
Punktów
2
Miasto
Lublin
Witam. Kupiłem auto na firmę w celu dalszej odsprzedaży z zyskiem (Autohandel) Na auto kończy się polisa OC. Teraz moje pytanie. Polisę wykupuje na siebie czy na firmę? Wie ktoś może jak to ugryźć?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Na firmę na regon, chociaż kilka miałem normalnie na PESEL i nie było problemów. Jeśli chcesz krótkoterminowe to tylko na regon

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
To żeby nie zakładać nowego tematu zapytam tu. Jeśli kupuje auto na handel i mam szansę sprzedać go w ciągu krótszym niż 30 dni to czy muszę go przerejestrować i robić cesje OC? Jak to teraz wygląda Panowie?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Musisz zrobić zgłoszenie zakupu w urzędzie ( nie przerejestrować, urząd wymaga tylko bezpłatnego zgłoszenia), co do OC to zlewam temat, w 90% sprzedający zgłosi i papiery przyjdą pocztą

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Czy to zgłoszenie jest płatne? Rozumiem że w wydziale komunikacji to zgłoszenie?

jogi349

Początkujący
Punktów
3
Korzystając z okazji zapytam jak to jest w Polsce . Okazalo się że zakupione auto w Francji posiada OC francuskie . Auto nie jest zgłoszone nigdzie w Polsce. U nas mogę się poruszać na oc francuskim mając dowód rejestracyjny? Normalnie rozumiem wykupić miesięczne i jechać . Pierwszy raz okazało się że auto ma jeszcze OC stąd moje pytanie.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Czy to zgłoszenie jest płatne? Rozumiem że w wydziale komunikacji to zgłoszenie?
Przeczytaj mój poprzedni post ;) zgłoszenie jest bezpłatne, zrobisz to przez profil zaufany, nawet do urzędu jechać nie trzeba.
Informacja bezpośrednio z wydziału komunikacji, jest jasno napisane, że kara jest za nie zgłoszenie a nie przerejestrowanie, taki mały szczegół ;)

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
W ustawie jest napisane, że za brak zgłoszenia kupna lub sprzedaży jest kara. Nie ma tam ani słowa o przerejestrowaniu. Dodatkowo od stycznia wprowadzili możliwość zgłoszenia kupna samochodu ( kiedyś tego nie było, jedynie mogłeś przerejestrować, teraz na formularzu jest jeszcze opcja zgłoszenia kupna).
Ojciec też nie wierzył, w urzędzie powiedzieli mu, że może tylko zgłosić jak nie chce przerejestrować

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Ale to działa tylko przez 30 dni od kupna? Bo przecież wszystkie zmiany w dowodzie rejestr. Trzeba dokonywać i masz na to 30 dni od daty kupna? To prawda?

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Nie wnikam w temat, wg mojego wydziału komunikacji kara jest za brak zgłoszenia w ciągu 30 dni, dalej pewnie nie obchodzi jak do tej pory, według mnie przepis zrobiony żeby w systemie był właściciel w razie jak trzeba wysłać mandat a okazuje się, że w międzyczasie było 5 osób na umowach i trzeba szukać a tak jest jasne gdzie wysyłać

pawcar

SuperMechanior
Punktów
955
Miasto
Manchester
Tak, gdyby dodali do zgłoszenia online z automatu wyrobienie nowego dowodu rejestracyjnego bez chodzenia i czekania w kolejkach , oraz naturalnie zostawienie tablic dożywotnio do danego pojazdu.

Nie mówię już nawet o możliwości wyrejestrowania pojazdu, bo i po co płacić oc jak auto stoi ?

WOODOO

SuperMechanior
Porady
2
Punktów
3075
Tak, gdyby dodali do zgłoszenia online z automatu wyrobienie nowego dowodu rejestracyjnego bez chodzenia i czekania w kolejkach , oraz naturalnie zostawienie tablic dożywotnio do danego pojazdu.

Nie mówię już nawet o możliwości wyrejestrowania pojazdu, bo i po co płacić oc jak auto stoi ?
A, żeś się rozmarzył...:rolleyes::D ale nie da rady, bo u nas to trzeba strzyc baranów...:meh:

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Panowie a jak wygląda sprawa gdy :
Kupiłem auto, zgłosiłem to w wydziale komunikacji, " wsadziłem lpg" mam komplet dokumentów tylko że w dowodzie rejestracyjnym widnieje poprzedni właściciel gdyż tylko zgłosiłem a nie przerejestrowałem. jak wbić lpg? Jak to wygląda?
Pozdrawiam

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Jedziesz na stację robisz, przegląd i dostajesz glejt, ale nie musisz. Jak auto ma jeszcze długo ważne badania to sprzedajesz auto razem z rachunkiem za montaż i homologacja butli A klient przy rejestracji może sobie to sam załatwić.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Sprawa wygląda tak: żeby auto przeszło badanie techniczne musi być wpis lpg w DR. Homologacja za montaż, homologacja za butle nic tu nie pomoże bez wpisu w dowód. Dlatego pytam jak to załatwić? Mam w wydziale potwierdzone że jestem właścicielem ale nie przerejestrowałem auta tylko zgłosiłem zakup i jest to w systemie. I czy na tej podstawie idę z papierami od lpg do wydziału i dokonają wpisu bez marudzenia że w dowodzie widnieje Jan Kowalski a nie ja?

Iredo

SuperMechanior
Punktów
72
Tego nie zrobią. Ale możesz zrobić badania wraz z potwierdzeniem montażu instalacji.
Do umowy dokładasz klientowi zaświadczenie o badaniach i tam już mu wbija do dowodu lpg.

Dawidek126

SuperMechanior
Punktów
346
Miasto
Piaseczno
Wydawało mi się że tak to nie działa.... Musze podjechać na stację kontroli i dopytać....

Do góry Bottom