• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ubywa plynu chlodniczego.

Punktów
0
Dzien dobry. Od okolo 2 msc zauwazylem ubytki plynu chlodniczego. Co ciekawe nie występuje to na długiej trasie [ 1400 km - nie ubylo nic). Za to na krotkich dystansach widocznie ubywa. Ztobilem test na obecność spalin ( taki tani z allegro) brak spalin. Wpuściłem kontrast do zbiorniczka i użyłem lampy uv. Brak wyciekow wydaje się że minimalna ilość kontaktu znalazla się w oleju. Stan oleju cały czas taki sam. Nie kopci. Normalna moc i spalanie. Minimalna ilość tzw majonezu na korku. Czy to na 100% uszczelka. Auto zafira c 1.4 turbo benzyna. Ma ktoś może jakieś rady? Dziekuje.

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
568
Trzeba namacalnie widzieć problem, wtedy można coś powiedzieć.
Najlepiej chyba olej zlać, ocenić. Jeszcze jak dodałeś markera/barwnika...to z oleju chyba nie wyparuje?

Zawsze można wpuścić ciśnienie w układ, zobaczyć czy trzyma. Tylko po co.
Jeździć, obserwować, zezłomować :D

Punktów
0
Trzeba namacalnie widzieć problem, wtedy można coś powiedzieć.
Najlepiej chyba olej zlać, ocenić. Jeszcze jak dodałeś markera/barwnika...to z oleju chyba nie wyparuje?

Zawsze można wpuścić ciśnienie w układ, zobaczyć czy trzyma. Tylko po co.
Jeździć, obserwować, zezłomować :D
Nie chciałbym silnika zatrzeć. A co do złomowania to trochę za swieze auto i z małym przebiegiem. Wolałbym juz naprawiać. Tylko chcialbym mieć pewność ( jeśli to uszczelka zrobic to) a nie ze pozniej się okaże że to jednak nie to. Wiem że mechanik będzie widział stan uszczelki ale może się okazać że niepotrzebnie był silnik rozbebeszany. Dlatego pytam, może ktoś się spotkał z podobnymi objawami. I znalaz przyczynę.

Do góry Bottom