• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawianie kąta wtrysku na zegar

S

S-LINE

ok wiec Panowie i Panie zaczynamy
bierzemy taki oto sprzet

nastepnie z gornego dekla wykrecamy srube (imbus nr 5)

na ciegnie od gazu mamy aluminiawa blaszke z wtylozona liczba ktora oznacza ustawienie pompy w punkcie "zero"

nastepnie bierzemy trzpien regulacyjny z zestawu

i wkladamy go w miejsce sruby ktora wczesniej wykrecilismy

tu mamy specjalna redukcje nasadke (nawet nie wiem jak to nazwac)

ktora mocujemy na deklu pompy wtryskowej

mocujemy zegar (przyjmimy nazwe redukcji) na redukcji

tak wyglada poprawnie umiejscowiony zegar

nastepnie upweniamy sie ze znaki na rozrzadzie sa poprawie ustawione a wartosc przedstawiona na zegarze jest bliska wymaganej z tabliczki znamionowej :) nastepnie luzujemy sruby ktora mocuja pompe do obudowy i obracamy pompa w zalezosci (prawo, lewo) aby osiagnac wartosc ktora jest na tabliczce

przepraszam za slaba jakosc zdjec ale robilem telefonem :)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
To ten przyrząd jest tak skonstruowany , że czujnik po wkręceniu sam się ustawia w okolice tej wartości z tabliczki czy ten zegar sam nastawiasz na jakąś wartość przed kręceniem pompą??

S

S-LINE

niestety nie zapomnialem dopisac zegar zawsze wkladamy przed poprawnym ustawieniem rozrzadu...po wlozeniu zegara i wyzerowaniu go mozemy przejsc do czynnosci ustawiania znakow...po ustawieniu znakow zegar pokazuje nam wartosc ktora moze byc identyczna z wartoscia na tabliczce znamionowej (nigdy tak mi sie nie zdarzylo lub trzeba bedzie pompe doregulowac to doslownie milimetry:)

trebor70

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
396
Miasto
lubelskie
aha, ja mam podobnie jak reguluję ustawienie rozrządu w solarisie z silnikiem iveco, znaków nie ma tylko na krzywkach czujnikiem zegarowym ale to długa procedura.

S

S-LINE

to tak samo jak w oplu w silniku 17D...zmudna i dluga procedura :)

Auto-Port

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
361
A nie trzeba wkrecic tego czujnika przed tym zanim znaki sie pokryja, i ustawic wtedy czujnik zegarowy na zero jak bedzie to najnizszy punkt na pompie i w momencie krecenia w prawo do ustawienia znakow wtedy musi wyjsc ten wymiar na pompie? Bo takto jak od razu na znakach ustawisz to ona bedzie w jakims tam wymiarze ale nie bedziemy mieli punktu odniesienia do zera, o ile dobrze mysle, a drugie pytanie gdzie takki zestaw do ustawiania mozna kupic, bo mam tylko sam zegar i czy we wszystkich pompach wkreca sie od gory?

rch11

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
679
Miasto
NS
W Bosch wkręca się pomiędzy rurkami w/c

P

PogotowieSamochodoweUK

Do góry Bottom