• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie kola pasowego Mazda 6

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Witam mazda 6 2.3l 2008r orientuje sie ktos jak ustawic kolo pasowe poniewaz nie jest ono na klinie a ma nie regularnie ząbki na czujnik obrotu wału . zdejmowalem te koło i zastanawiam sie czy jest na to jakis sposób czy zakladac jak leci i auto odpali

WMserwis

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
499
Miasto
Wołomin
Czy napewno 2.3? AD nie wsazuje takiego silnika tylko 2.5

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Auto nie odpali. Przyjrzyj się dobrze. Masz miejsce na zablokowanie kołkiem bodajże 6mm.

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
tak jak mowisz jest blokada walu .... i jak wedlug tego ustawic kolo pasowe? na kole nie ma klina ani żadnego znaku

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Blokada wału jest wkręcana za półosią. W kole nie ma klina ale jest otwór w kole i w obudowie rozrządu. Wystarczy wsadzić kołek i dokręcić. Mniej więcej na godzinie 7.

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Może pomożecie jeszcze bo byl wymienianay silnik auto pali ale ma troszeczke za niskie obroty i potrafi zgasnąć przy dodaniu gazu na kompie nie pokazuje bledów ale zastanawia mnie kat wyprzedzenia zaplonu 17 stopni czy jest prawidlowy ma ktos wiedze albo dane zeby sie podzielic

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Blokade masz oryg czy dorabianą? Moze nie zblokowales w GMP. Ta bloka dziala na zasadzie oparcia sie przeciwwagi walu. Latwo jest sie pomylic.

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Według rysunku nie pasuje mi rozrzd tzn jak zablokuje górne walki brakuje mi centymetr żeby zblokować wał . Byłem zobaczyć w drugim silniku i jest tak samo tez brakuje centymetr o co tu chodzi w dwuch silnikach nie mozliwezeby był tak samo złe rozrząd . A blokada na wale jest w przeciwwadze otwór blokujący nie ogarniam tego

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Nie . Wiem ze wtedy może wał sie przestawić jak nie jest zblokowany . Zastanawiam sie czy ustawić rozrzad na znaki i odpalić czy koło pasowe ustawić inaczej . Błąd na kompie wyprzedzenie zaplonu rząd 1 cylindrów p0011

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Rozrząd i koło pasowe na znaki i sie muli . Przedstawię koło pasowe o centymetr w lewo od blokady i jest prawie dobrze ale nie idealnie czemu tak sie dzieje ze na oryginalnym znaku jest zamulony

ARTURO2313

SuperMechanior
Punktów
0
Może czujnik spalania stukowego jest winien tych problemów co mówicie ?

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Odkręcałeś koła walków rozrządu? Pisząc znaki co masz na myśli. Wałki ustawia się blokada na tyłach, wał za półosią w GMP, wszystko skręca i ma chodzić.

yoji

Nowy
Punktów
0
pójdzie w komis sorry nie mogłem się powstrzymać ... bez pomocy danych technicznych jesteśmy dziś ślepi - a będzie coraz gorzej

Maister722

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Połaniec
Witam. Chciałem się dołączyć do tematu. Robiłem remont generalny tego silnika i przy ustawieniu rozrządu zrobiłem głupotę w postaci poluzowania zębatki walka rozrządu... Teraz chodzi nie równo szarpie i nie idzie jak trzeba. Komputer pokazuje błąd w postaci uszkodzonego czujnika położenia wałków. I teraz pytanie. W jaki sposób mam to poprawić? Na walku sa znaki jak ma być ustawiona zebatka względem walka? Rozrząd ustawiony na blokadach lecz niestety popuscilem ta zebatke. Proszę o pomoc

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1754
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk
1. Potwierdź nacięcie wirnika i guz
pokrywa przy zmiennym siłowniku rozrządu zaworów
wyrównany i dopasowany.
• Jeśli wycięcie i guz nie są wyrównane,
obrócić wirnik w kierunku opóźnienia rozrządu
ustawiać ręcznie, aż znajdą się na swoim miejscu.
• Jeśli wirnik i pokrywa nie są równomiernie zamocowane
chociaż ich rowek i rowek są wyrównane,
wymienić siłownik zmiany faz rozrządu

upload_2017-11-15_21-30-3.png
Witam. Chciałem się dołączyć do tematu. Robiłem remont generalny tego silnika i przy ustawieniu rozrządu zrobiłem głupotę w postaci poluzowania zębatki walka rozrządu... Teraz chodzi nie równo szarpie i nie idzie jak trzeba. Komputer pokazuje błąd w postaci uszkodzonego czujnika położenia wałków. I teraz pytanie. W jaki sposób mam to poprawić? Na walku sa znaki jak ma być ustawiona zebatka względem walka? Rozrząd ustawiony na blokadach lecz niestety popuscilem ta zebatke. Proszę o pomoc

Załączniki

• Mazda6_Engine&Transaxle_EN.pdf
    214 KB · Wyświetleń: 87
Do góry Bottom