• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie pompy wysokiego ciśnienia 1.4 HDI Peugeot 206

jurekxxxx

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Józefów
Witam
Jakiś czas temu a dokładnie dwa miesiące temu odebrałem samochód po wymianie rozrządu samochód ciężko pali.
Jak odbierałem mechanik powiedział że mam do wymiany dwie świece żarowe.
2 dni temu wymieniłem wszystkie cztery świece żarowe ale żebym miał lepszy dostęp zdjąołem plastikową pokrywę od wałka rozrządu i przy okazji zobaczyłem do rozrządu i co zauważyłem znaki na wale korbowym i wałku rozrządu się zgadzają a na pompie już nie i moje pytanie czy jest prawidłowo ustawiony rozrząd z pompą wysokiego ciśnienia i teraz nasuwa mi się pytanie czy to jest przyczyna ciężkiego odpalania silnika pasek co prawda zdjąłem i miałem to ustawić na znaki ale jeszcze chciałem się doradzić czy dobrze zrobię IMG20230713144351.jpg

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Ustawienie pompy nie ma wpływu na odpalanie.
Poza tym nie w te dziurę patrzysz.

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1619
to nie jest przyczyna ciężkiego odpalania. to jest silnik common rail, więc pompa zawsze pompuje paliwo, niezależnie od pozycji.
"jedyne" co może się stać to ściąć zęby z powodu przeciążenia paska. wiele osób nie ustawia pompy "bo nie trzeba"

kiedyś tu wysyłałem, wkleję ponownie

Załączniki

• 530 0691 30 - Dokument nr 9.pdf
    839,8 KB · Wyświetleń: 25

Jarzi

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
2076
Miasto
Kaczory
Tylko że DW10 i DW12 to 2.0/2.2 HDi.
W 1.4hdi nie było takich jajec, aczkolwiek przy wymianie rozrządu ustawiam tak jak powinno być.
to nie jest przyczyna ciężkiego odpalania. to jest silnik common rail, więc pompa zawsze pompuje paliwo, niezależnie od pozycji.
Wyjątek jest w 1.5dci z CPW czytającym z koła pompy :)

jurekxxxx

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Józefów
Dziękuję panowie za za odpowiedź najwyżej zaprowadzę jeszcze raz niech sprawdzi mechanik w czym może być problem

Bortosz

Nowy
Punktów
0
"jedyne" co może się stać to ściąć zęby z powodu przeciążenia paska. wiele osób nie ustawia pompy "bo nie trzeba"

kiedyś tu wysyłałem, wkleję ponownie
Cześć! Czy masz jakąś instrukcje lub sposób, jak prawidłowo ustawić pompę?

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1619
Cześć! Czy masz jakąś instrukcje lub sposób, jak prawidłowo ustawić pompę?

Nawet nie pochwaliles sie jaki samochód czy silnik...
Najłatwiejszy sposób to wykonać to zgodnie z zaleceniami producenta. Czyli postępować jak mówi instrukcja montażu rozrzadu.

Bortosz

Nowy
Punktów
0
Nawet nie pochwaliles sie jaki samochód czy silnik...
Najłatwiejszy sposób to wykonać to zgodnie z zaleceniami producenta. Czyli postępować jak mówi instrukcja montażu rozrzadu.
Zgadza się, ponieważ jest to temat dotyczący Peugeota 206 1.4 HDI. Dziwne, gdybym pytał o inne auto i silnik w tym miejscu, prawda?

Do góry Bottom