• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Ustawienie wałków rozrządu Volvo D4204T16

Piotr_Ł

SuperMechanior
Punktów
45
Miasto
Lublin
Witam. Mam problem z ustawieniem wałków rozrządu w silniku volvo 2,0diesel 4 cylindrowym produkcji volvo (2018rok). Schemat rozrzadu mam ale w Workshopie nie mam znaków jak ustawić wałki. Wałki między sobą na kołach Zębatych mają znaczniki wiec ustawiłem je dobrze. Natomiast ustawienie koła wałka rozrządu z przodu po pierwsze ma fasolki i pasuje na 4 śruby po drugie znak z pokrywą jest mało czytelny.
Aby dobrze ustawić rozumiem wał na znak, wałek na znak i w tym samym momencie wałki na znaki między sobą, ale dalej mam luz na fasolkach na 4 śrubach wałku rozrządu.
Ma ktoś jakiś schemat tego ustawienia ?

Wniebowziety

Początkujący
Punktów
2
W vidzie będzie, niestety mam do 2015 i na ten rok szedł D4204T14. Nie pomogę

Ostatnia edycja:

apln

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
53
Miasto
SY/SLU
W jakiej to budzie masz? Tam jest jeszcze dodatkowo blokada wałka...

Drugi2

SuperMechanior
Porady
5
Punktów
1544
przecież do tego są blokady:
1705433999061.png

jassa

Nowy
Punktów
0
Nie, nie potrzebujesz tego narzędzia, to trochę ułatwia, jeśli kamery próbują się poruszyć, ale niekoniecznie

Poczujesz to ręką, jeśli będzie tak daleko, ale ząb lub dwa prawdopodobnie nie dotkną. Jeśli obrócisz korbę dwa razy (raz krzywką) i nie działają, możesz zdjąć pasek i spróbować ponownie.

Nie ma żadnych specjalnych wskazówek poza dokładnym wyczyszczeniem powierzchni styku pompy wodnej i nałożeniem pędzla na uszczelniacz, jeśli jest to uszczelka papierowa

Do góry Bottom