• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszczelnianie klimy

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Witajcie!

Mam pytanie bo chcę wiedzieć czy nie jestem naciągany. Tydzień temu dobiłem klimę w pewnym zakładzie i wczoraj odstawiłem samochód na sprawdzenie jej pod kątem wycieku, który gdzieś na pewno jest bo czynnik ucieka. Facet wpuścił wtedy barwnik i teraz sprawdzał układ z lampą ale żadnego wycieku nie widać w ten sposób, więc zaproponował wprowadzenie uszczelniacza który w przypadku jakiegoś malutkiego wycieku powinien w tym miejscu uszczelnić układ. Sam ten uszczelniacz kosztuje jak powiedział 110 zł ale on woła 230 bo mówił że część czynnika który wprowadził wcześniej musiał spuścić żeby wprowadzić ten uszczelniacz. Czy to prawda? Czy rzeczywiście tak się robi że trzeba najpierw część spuścić i na nowo dobić klimę?

Proszę o odpowiedź speców ;)

Pozdrawiam!

mechanik.k

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1753
Miasto
London
mechanic-diagnostics-pl-london.mycylex.co.uk

https://www.e-sklep-laser-sinex.pl/...limatyzacji-skutecznie-likwiduje-wycieki/2565

lukkiwlkp

Zweryfikowany Mechanik
Porady
2
Punktów
986
Miasto
PGS
Żeby wpłacić ten uszczelniacze musi zrobić próżnie. Wtedy dopiero co wessa do układu. Następnie musi dobić czynnika. W tamtym roku miałem 10 tych uszczelniaczy. Na 10 aut 2 uszczelnilo.

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Zgadza się żeby to wprowadzić do układu musi być próżnia nawet jeśli co innego pisze na opakowaniu specyfiku.Ja w zeszłym sezonie trochę tego przerobiłem różnych firm ale jeden zdawał egzamin i w większości przypadków pomógł

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
To już nie chodzi o wykrycie lub nie tylko o to co chce klient.Zawsze proponuje wymiane uszkodzonego elementu ale jak klient płacze ze drogo i czy nie da się jakoś zakleic to ładuje mu ten środek na jego odpowiedzialność bez gwarancji

wojtas1403

Uczestnik
Punktów
1
Miasto
Łódź
Dostałem od gościa podłużne opakowanie niebiesko-czarne z napisem Extreme. Na temat tego środka jesteś w stanie się wypowiedzieć david2291?

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Nie używałem tego środka nigdy.Tutaj sprzedaje to euro car parts a w tej firmie mało kiedy udało mi się coś dobrego kupić

Do góry Bottom