• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Uszkodzone sprzęgło czy linka sprzęgła?

Mr.Z

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Witam
Mam dziwny problem ze sprzęgłem, dzisiaj jak wsiadłem do auta to nie dało się płynnie wciskać sprzęgła bo odbijało jak z procy, co dziwne za jakiś czas sprzęgło normalnie chodziło, po czym znowu mocno odbijało. Czy to objaw kończącego się sprzęgła/docisku czy może linka się zużyła? Na blacie przeszło 260 tys km.
Dodam jeszcze że sprzęgło się nie ślizga tylko oporowe trochę słychać.
Auto to citroen xsara II

Punktów
0
Miasto
kozy/k bielska
Musisz dać informację czy przed odbiciem ciągnie bo wygląda, że docisk zostaje w pozycji wciśniętej ,może też kantować łożysko wyciskowe.

Mr.Z

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Jeździć się jeździ normalnie, biegi wchodzą normalnie, nie ślizga się ani nic, pedał też nie zostaje w podłodze, tylko po prostu odbija jak z procy.

Stanisław 1946

Weteran
Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1131
Miasto
Szczecin
Wyciągnij skrzynię póki jeździ,tuleja prowadząca łożysko oporowe się kończy.
Chyba że do warsztatu masz zawsze blisko.

maxsslko

SuperMechanior
Punktów
297
Ja bym obstawiał ubity docisk:) Niespecjalnie umiem powiazac to z tuleja, tym bardziej ze usterka tulei w skrzyni MA dla malych benzyn i BE dla wiekszych benzyn i diesli sa praktycznie niespotykane, no chyba ze lozysko oporowe sie okreci na tej tulei:)

Mr.Z

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kielce
Auto już stoi u mechanika, ma rozebrać i sprawdzić co i jak. Jak coś to ma wymienić sprzęgło na Valeo, jak trzeba to linkę sprzęgła. I mam nadzieje że problem zostanie rozwiązany.

Do góry Bottom