• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VAG 1.8T AWT uboga mieszanka i inne problemy

maniekm

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Tomaszów
Zakupiłem niedawno Superba 04r w tiptroniku z 1.8T 150KM. Autko jest w swietnym stanie, ale nie idealne.
Jest problem z ubogą mieszanką.
Wywala czeka jak auto stoi np na swiatłach/przejeździe dłuzej niz 3 minuty. Czek wyskakuje ok tydzien po skasowaniu, a tak jest normalnie i tak w kółko.
Po podpięciu pod kompa wnioskuje, ze problem moze leżec w czujniku powietrza dolotowego (62stopnie) na biegu jałowym, lub nieszczelności w układzie dolotowym np odma.
Inny pomysł to sonda lambda, która wskazuje 00, 0,2 na wolnych obrotach (i jazda 60km/h), przy bucie 0,7-0,8.

Kolejny problem to czuc zapach spalin w kabinie jak się włączy klime, a auto stoi na światłach/przejezdzie.
Pod czas jazdy jest OK.
Tu obstawiałem wydech, ale jest szczelny. Wyczytałem, ze tu również moze byc winna odma.
Inny pomysł to nieszczelność na kolektorze wydechowym.
Jak auto stoi całą noc na dworze i rano odpali to dosc głośno buczy, jak obroty spadną do 700 pracuje normalnie.

Czy ktos ma jakis pomysł co z tym zrobic lub spotkał sie z takimi problemami?

maniekm

Uczestnik
Punktów
0
Miasto
Tomaszów
Jak bym wiedział jak to bym to zrobił, mój mechanik wstępnie tak mówił jak wyżej napisałem, ale nic nie zrobil zeby problem rozwiązac.

hiwat

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
293
Miasto
Tarnów
Jak bym wiedział jak to bym to zrobił, mój mechanik wstępnie tak mówił jak wyżej napisałem, ale nic nie zrobil zeby problem rozwiązac.
Przecież wszystko wiadomo ..zdiagnozowac jeszcze dokładnie czujnik i sonde albo podmienić, sprawdzić gdzie niszczelnosci ...itd ..nierozumiem jakie informacje są ci jeszcze potrzebne ?
Online nikt za Ciebie tego niezrobi ..;)

Misiakowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
225
Miasto
Gdansk
nawet nieszczelny dolotowy lbouklad wydechowy moze plecionka sie juz wyproła ?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom