• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vat czy ryczałt?

smok303

Początkujący
Punktów
3
Kasy fiskalnej nie będę miał. za usługę będę wystawiał rachunek, a zakupy w hurtowniach tak jak radził kolega tylko na paragon. Panowie bardzo dziękuje za podpowiedzi

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Jak nie będziesz miał kasy ? Podatnik na ryczałcie jeżeli przekroczy obrót powyżej 20.000 na rok to skarbówka sama Ci o tym przypomni w formie karniaka.
Dzieląc 20.000 to na miesiąc wychodzi 1666zł . Policz koszta wszystkie typu ZUS,prąd, czynsz,woda, telefon itp i jeżeli nie przekroczy tych 1666zł to kasy nie będzie jeżeli przekroczy to mus. Teoretycznie jeżeli masz większe koszta od dochodu to jak żyjesz ?
Ta kasa to nic takiego. Urząd skarbowy musi Ci oddać 90% kasy za zakupioną kasę . 90% ale nie więcej jak 900zł

marik

Gaduła
Punktów
1
jak obsługa także i firm to będzie ci się opłacać by vatowcem. Do tego wszystko w koszty możesz wrzucać, a to jest spory plus przy tego rodzaju działalności. Jednak wymaga to dodatkowej księgowości.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
\
jak obsługa także i firm to będzie ci się opłacać by vatowcem. Do tego wszystko w koszty możesz wrzucać, a to jest spory plus przy tego rodzaju działalności. Jednak wymaga to dodatkowej księgowości.
Z vatem bywa różnie. Najgorsze mogą być sytuacje kiedy nie ma kasy z zarobku a vat do zapłaty jak nic, chyba że w straty pójdzie ale to nie wyjście

marik

Gaduła
Punktów
1
Wiesz przepisy w tym zakresie się zmieniają na korzyść przedsiębiorców. Ale fakt - opóźnienia w płatnościach są i z tym trzeba się liczyć.

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Nie chodzi mi o opóźnienia w płatnościach tylko o pełną "wiedzę podatkową" bo jeśli nie jest pełna to będzie nieciekawie

mlody67

SuperMechanior
Punktów
114
Miasto
Wrocław
Nie ma co dumać. Trzeba usiąść i wszystko policzyć z dużym zakresem ostrożności. Innej możliwości nie ma. Zabawy z US nie polecam - ostatni są coraz bardziej agresywni. Lepiej postępować w myśl: jak kraść to miliony a nie łakomić się na parę złotych.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Witam.

Panowie mam pytanko odnośnie ryczałtu i ogólnych.

Działalność handel pojazdami, naprawa pojazdów, handel częściami do pojazdów, handel motocyklami, częściami do nich i naprawa, naprawa silników innych niż samochodowe, kosiarek maszyn rolniczych.

Co było by najlepsze ? Ja jestem za ogólnymi ale czy na ryczałcie płacić będę niezależnie czy coś zrobiłem czy sprzedałem 8,5% czy np od sprzedaży samochodu zapłacę 3% a od naprawy 8,5% ?

Dzięki i Pozdrawiam :)

barteek933

SuperMechanior
Punktów
49
Miasto
Mazowieckie
na ryczałecie nie zrobisz sobie kosztów. Kupujesz samochód za 10000, sprzedajesz za 15000 i płacisz podatek od 15k.

Na ogólnych zapłacisz 18% od 5000zł. Jak dla mnie bardziej opłacalne zasady ogólne. Ale jak będziesz miał sporo dochody to vat Ci wskoczy automatycznie

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
na ryczałecie nie zrobisz sobie kosztów. Kupujesz samochód za 10000, sprzedajesz za 15000 i płacisz podatek od 15k.

Na ogólnych zapłacisz 18% od 5000zł. Jak dla mnie bardziej opłacalne zasady ogólne. Ale jak będziesz miał sporo dochody to vat Ci wskoczy automatycznie
Po pierwsze primo - handel na ryczałcie jest niemożliwy - ryczałt to tylko usługi
Po drugie - handel samochodami jest objęty podatkiem akcyzowym czyli VAT od stycznia 2014
Możesz mieć warunki ogólne z VAT tylko wtedy płacisz 23% i 18

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
Za handel na ryczałcie jest 3% ale nie wiem czy można samochodami.

SEBA XX

SuperMechanior
Punktów
86
Miasto
Puławy
Vat jest podatkiem pośrednim. Akcyzowy to inna bajka. Handel auto częściami jest możliwy na ryczałcie ale do pewnego progu. Później automatycznie VAT. Każda branża ma swoje oprocentowanie.
Auto handel od zawsze był tylko na Vat. Nie ma innej możliwości sprzedaży niż na fakturę pełną lub marża.
Jeżeli chcesz naprawiać i handlować autami to czy się podoba czy nie to musi być VAT. Jeżeli tylko usługi Vat się opłaca wtedy jak naprawia się auta dla firm, ma się koszty itp. Dla prywatnych lepiej ryczałt.

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
A czy jak wpiszę w PKD handel samochodami to od razu muszę wejść na vat czy dopiero przy 1 sprzedaży ?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Ja wybrałem ryczałt, wolę płacić 8,5% podatku niż 41%
Wybrałem dodatkowy zarobek na podatku zamiast na częściach.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

Mat3ys

SuperMechanior
Punktów
78
Miasto
Kuj-Pom
A PKD można później sobie dołożyć jak już prowadzi się działalność i wejść na vat ? I czy sprzedaż części też od razu wskakuje na vat ?

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Vat jest podatkiem pośrednim. Akcyzowy to inna bajka. Handel auto częściami jest możliwy na ryczałcie ale do pewnego progu. Później automatycznie VAT. Każda branża ma swoje oprocentowanie.
Auto handel od zawsze był tylko na Vat. Nie ma innej możliwości sprzedaży niż na fakturę pełną lub marża.
Jeżeli chcesz naprawiać i handlować autami to czy się podoba czy nie to musi być VAT. Jeżeli tylko usługi Vat się opłaca wtedy jak naprawia się auta dla firm, ma się koszty itp. Dla prywatnych lepiej ryczałt.

Kolego to co piszesz jest nie do końca prawdą i polemizowałbym z Tobą

A PKD można później sobie dołożyć jak już prowadzi się działalność i wejść na vat ?
Żeby wejść na Vat to nie będziesz musiał nawet dopisywać PKD wystarczą obroty ,ale jeżeli podczas rejestracji działalności wybierzesz coś co podlega " Ovatowaniu" to dostaniesz od razu VAT i tyle.
Kiedy już firma działa to zawsze możesz zmieniać PKD ale jak wejdziesz na pułap VAT to odwrotu nie ma (tzn jest ale to skomplikowane)

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom