• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

vat czy ryczałt?

MotoFan

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Rzeszów
naprawimyauto.com.pl
Dołączę się do tematu.
Ryczałt czy zasady ogólne??

Ryczałt wystawiam paragon za samą usługę, od tego 8,5% podatku i święto.

Zasady ogólne.
Jeśli wystawię rachunek robocizna + części, części wskażę jako koszty uzyskania to czy nie będzie to traktowane jako handel częściami i dowalą mi VAT??

Co mogę wrzucić w koszty??
Puszka smaru, papier do drukarki, ubranie robocze, rękawiczki??
Czy mogę jakoś wrzucić w koszty rachunek za prąd jeśli lokal nie posiada własnego numeru i licznika(przydomowy garaż)??

Co wybrać?? Jestem raczej za ryczałtem na początek. Paragony raczej mało komu będę wystawiał to i podatek mały.
Pozdrawiam.

Romuald-f

SuperMechanior
Punktów
53
Podatek ryczałtowy, który wynosi 8,5% to w istocie nie jest 8,5%. Dla przykładu w miesiącu maju wystawimy rachunki na 4000 zł. To od 4000zł. odejmujemy ZUS np. 772,96 zł. to się równa 3227,04 zł. i od tego 8,5% to wychodzi 274,30 zł. od tej kwoty odejmujemy ZUS ale w wysokości 7,75 (288,95zł x 7,75 = 223,94). 274,30zł. - 223,94 do zapłaty podatku = 50,36 zł. Mniej pisania, prostota wolę ryczałt.

Odnośnie wystawiania rachunków:
dla odbiorców indywidualnych wystawiam: Rachunek nr. xx/xx
dla firm wystawiam: Faktura nr. xx/xx
i jest to zgodne z przepisami US. Jestem na ryczałcie.

Ostatnia edycja:

HeXeN

Gaduła
Punktów
10
Jak sytuacja warsztatowa wygląda na dzień dzisiejszy po 1 lipca? Warto iść w ten (ciach) VAT?

1 punkt regulaminu - usunięcie tekstu - Marlena

jacek201

Nowy
Punktów
0
Miasto
Kraków
Opłaca się być na VAT. Można bowiem zarabiać na tym, ponieważ jest różnica pomiędzy podatkiem na części i na usługi.

szachu41

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
728
Miasto
Ząbki
www.mechanikazabki.com.pl
Kolego KPiR dotyczy podatku dochodowego a VAT to podatek od towarów i usług.

Ja jestem VAT-owcem i na KPiR. Podatku dochodowego jeszcze nie zapłaciłem ani grosza a VAT różnie, od 150 do 800zł.

Jak chcesz sprzedawać części i zarabiać na nich to musisz być na VAT. Takie mamy prawo

Damii

Początkujący
Punktów
0
Miasto
R
Panowie chcę rozpocząć moją pierwszą działalność (Niski ZUS). Planuję dofinansowanie z Urzędu pracy, jednorazowo 17 tys zł.
Wymiana opon więc nie będę miał kosztów na zakupione częsci bo kazdy przyjezdza z własnymi felgami/oponami. Nie będę sprzedawał również opon klientom.

Małe zarobki bo to mała miejscowość, osoby prywatnie, nie firmy ale chciał bym to dofinansowanie wykorzystać w związku z tym musze mieć przez rok działalność zarejestrowaną. Czy jeżeli rocznie nie przekroczę załóżmy 15 tyś zł dochodu to czy muszę mieć kasę fiskalną wymieniając tylko opony?

Domyślam się że opłacać będzie mi się wybrać ryczałt i 8,5% podatku wtedy od calosci uslugi.
Nie będą to duże zarobki.

Prowadząc działalność chciał bym już to jakoś wykorzystać i sprzedawać okazyjnie samochody np 4-5 samochodów w ciągu roku (kupowane w polsce od prywatnych osób i sprzedawane dalej prywatnym osobom, tyle że ja bym w tym posredniczył).

Były by to tanie samochody, załóżmy kupuję za 3 tys zł i sprzedaje za 4 tys zł.

Moje pytanie brzmi jak najlepiej było by dopisać do tej mojej wymiany opon( PKD 45.20.Z Konserwacja i naprawa pojazdów samochodowych z wyłączeniem motocykli)
coś wspolnego ze sprzedażą samochodów czy pośrednictwem sprzedaży ?

Pasuje tak to ująć by nie wskoczyć na VAT bo pewnie by mi się to nie opłacało.

Ostatnia edycja:

adlerkm

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
179
Miasto
Kowalewo Pomorskie
Handel samochodami = VAT - od stycznia 2015r.

Niezależnie czy nowe czy używane
Tak jest w Auto-handlu
Nie wiem jak jest w auto-komisie bo dla nich przepisy są na pewno inne

Dopisać 45.20 możesz ale nie możesz wykazać że handlujesz towarem ( jakimkolwiek )

Ryczałt : 8.5 % - tylko usługa
KPiR : 19% - Usługa i handel towarem nieobjętym tzw akcyzą
VAT : 23% + 19% rób co chcesz

Gerwaz garage

SuperMechanior
Punktów
19
Miasto
Belchatow
To teraz pytanie z innej beczki chce być ryczałtowcem i jakie potrzebne będą mi druczki?
Wypiszcie mi co będę potrzebowal

Misio321

Początkujący
Punktów
1
Witam, chciałbym już zalegalizować warsztat i jaka będzie najbardziej korzystna forma opodatkowania? VAT czy ryczałt
Będę trochę inwestował bo się rozwijam i wiadomo tam wtedy VAT można odliczyć z zakupionych rzeczy
Zastanawiam się nad sprzedażą części ale czy będzie mi się to aż tak opłacało ? Tak sobie policzlem tylko nie wiem czy dobrze
To jesli te same części kupiłbym w sklepie z którym wypracuje za kwote 15000 brutto to z tego mam 19% czyli wstaje w keszeni 2850
A wczoraj był przedstawiciel z hurtowni i tal sobie zeobilem wycenę tych samych części to miałbym to za 10000 brutto i sprzedałbym z tą samą marża co sklep czyli mam 5000 brutto i od tego 5000brutto muszę odprowadzić VAT i dochodowy to zostanie mi w kieszeni 3118 zł dobrze rozumiem? W poniedziałek jadę do księgowej się czegoś dowiedzieć ale po prostu zżera mnie ciekawość.

Komornik

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
718
Vat to nie sposób na zarobek to tylko sposób na: uff nie dojebia mi podatku w tym miesiacu
Chyba ze złe zrozumiałem co napisałeś

Do góry Bottom