• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B 2.0 DTI 101 KM - pompa vacum a brak mocy ?

waluś GSi

SuperMechanior
Punktów
20
Miasto
Ogrodzieniec
www.facebook.com
Witam. Pacjent to Vectra B z dwulitrowym dieslem o mocy 101 KM. głowny problem to brak mocy, nie rośnie ciśnienie w wężu dolotowym, sztanga turbiny tylko leciutko sie ruszy przy odpaleniu. Auto ma nowa przepływke, był czyszczony EGR oraz cały kolektor ssący, komp pokazał błąd EGR ( po400 oraz p1225) i teraz moje pytanie brzmi czy moze być temu winna pompa vacum ? Mam takie przeczucia bo hamulec jest Twardy nawet po przegazowaniu, serwo nie przepuszcza. co tym myślicie ?

samspec13

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
646
Miasto
europolonia
Zmierz ciśnienie jakie daje i masz odpowiedz , o ile jakieś jeszcze daje .

miro1997

Początkujący
Punktów
0
Miasto
biała podlaska
Witam. Pacjent to Vectra B z dwulitrowym dieslem o mocy 101 KM. głowny problem to brak mocy, nie rośnie ciśnienie w wężu dolotowym, sztanga turbiny tylko leciutko sie ruszy przy odpaleniu. Auto ma nowa przepływke, był czyszczony EGR oraz cały kolektor ssący, komp pokazał błąd EGR ( po400 oraz p1225) i teraz moje pytanie brzmi czy moze być temu winna pompa vacum ? Mam takie przeczucia bo hamulec jest Twardy nawet po przegazowaniu, serwo nie przepuszcza. co tym myślicie ?

najlepiej sprawdzić pod ciśnie vakuometrem na odpalonym silniku jeżeli będzie ono poniżej -0,6 to pewnym powodem jest pompa

Ostatnia edycja:

Marek_S

SuperMechanior
Punktów
1867
Miasto
Sląsk
Moze to klient ktory chce zeby mu naprawiac podczas jazdy ?

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
681
Miasto
WLKP
palcem zatkaj wezyk i zobaczysz jakie jest podcisnienie,słabe czy mocno czuc.Ja nie mam sprzetu do mierzenia podcisnienia ale wiem czy to jest wystarczające podcisnienie czy słabe.

Masakra

SuperMechanior
Punktów
19
vakuometr najtanszy to koszt 50zł a i tak sie przyda z czasem moze warto zainwestować. a za 140 to pompka z manometrem i bedziesz wiedział co cie kiwa jak kiedyś mialem podobny problem i serwo było uszkodzone.

Zimoon

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
827
Miasto
Gdańsk
zrób zasilanie sterowania turbiny bezpośrednio z pompki i będziesz widział. Wykluczysz niezniszczalne serwo w oplu oraz umierający namiętnie zaworek sterowania temperaturą płynu ogrzewania. Do tego często siadają zaworki sterujące turbiną. Jeśli po chwili pracy silnika jest gorący należy wymienić...

selim

SuperMechanior
Punktów
297
Miasto
Sląsk
Mam taki sam przypadek , tylko przepływki nie wymieniałem
czek gasnie po 2tys. obrotów ....vacum sprawdzę na okoliczność oleju
auto tzw.kibel ...chce się tego pozbyć
ktoś coś podpowie ?

czujnik cisnienia doladowania - to jeszcze chodzi mi po głowie

Arnie67

SuperMechanior
Punktów
55
Miasto
Świdnica
Nie wiem jak Ty sobie radzić potrafisz bez pompki podciśnienia, jesteś The Best. Ale poważnie to najprostsze metody są skuteczne.

Do góry Bottom