• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra B DTi problem z podciśnieniem

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Niewiem ile pali mu oliwy,jakoś mi to umknęło... .Sąsiad ma mokro w dolocie a ja mam jednie delikatnie zapoconą rurę z turbo do IC,natomiast rura IC-EGR u mnie jest sucha.Czyli ok.

autobi41

SuperMechanior
Punktów
38
Czyli generalnie bierze olej... albo dołem, albo górą... albo i dołem i górą... a do tego turbinka...

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
A czy w zafira A(Y20DTH) pod pompką vac miała montowane jakieś grzałki elektryczne?.Sąsiad ma to coś u siebie ale nie ma żadnych kabli...ja w VB mam pod pompką vac tylko kolanko i wąż do płynu chłodzącego.To coś co wygląda na grzałkę to jest na 12V?

A czy w zafira A(Y20DTH) pod pompką vac miała montowane jakieś grzałki elektryczne?.Sąsiad ma to coś u siebie ale nie ma żadnych kabli...ja w VB mam pod pompką vac tylko kolanko i wąż do płynu chłodzącego.To coś co wygląda na grzałkę to jest na 12V?

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
Panowie znowu mam problem z moją viki b :( .
Chodzi o to że auto znowu jest zmulone to zmulenie pojawiło się niedługo po tym jak wróciłem z szwecji do polski i zalałem naszego ON.Jak lałem ON w szwecji to silnik dostał niezłego kopa dostał mocy dynamiki dodatkowo silniczek zrobił się cichy i nie trząsł się.Co dziwne średnie spalanie w szwecji wychodziło mi po między 5,3 a 5.6L/100 w miescie.Jak wracałem jechałem już w pl.autostradą to średnie spalanie przy 150km/h na blacie było 4.8l/100 .Po zalaniu może 3 baków w pl silnik zamuliło jak diabli z rury czuć jak by delikatny zapach frytek a przy jeździe pod górę z rury leci czarny dym.Spostrzegłem też że w silniku coś dzwoni-ten głos dzwonienia jest podobny do dzwonienia np.wtrysków w ursusie.Silnik odpala nie zapowietrza się.Filtr paliwa wymieniłem paliwko w filtrze było jakoś dziwnie żółte zapach jak by zmieszany ON z olejem roślinnym to takie moje odczucie.Moje podejrzenia to wtryskiwacze do regeneracji i paliwko do wymiany?.ON zalałem do vili na orlenie ale dziś byłem po ON do traktora z kanistrem i spostrzegłem że ta ropka jest czerwona i nie śmierdzi .

vikisb

Bywalec
Punktów
0
Miasto
Świerklany
5 min.grzebania i sprawa jasna.Na odpalonym silniku delikatnie luzowałem przewody do wtrysków jak poluzowałem pierwszy od strony rozrządu to dzwonienie ustało.Czyli wtrysk.Zajrzałem też do baku jak poświeciłem latarką to ujrzałem sporo jak by glutów :( . Ehh to nasze paliwo ... .

Do góry Bottom