• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Vectra c 1.8 wypadanie zapłonu

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Witam wszystkich serdecznie.
Mam problem z Vectra C 1.8 16v 122km 2002 rok, jak silnik się nagrzeje po gwałtowniejszym dodaniu gazu na postoju czy podczas jazdy wypada zapłon tzn. zaczyna szarpać, przydławiać się, po podłączeniu do op-com wyszedł błąd wypadanie zapłonu cyl 2-3-4, wszystko wskazywało by na cewke, wymieniłem na nową(ze sklepu) i dalej jest to samo, świece też są nowe NGK, sprawdzałem w katalogu czy odpowiednie i są ok takie jak powinny być. Klient mówi, że wczesniej była robiona uszczelka pod głowicą, zmierzyłem ciśnienie na cylindrach i wyszło, że ma aż po 17 bar, oleju nie widać, wszystko suchutkie. Jutro z rana zmierze jeszcze innym manometrem cisnienie żeby być pewnym prawidłowego pomiaru. Ma ktoś jakiś pomysł? Może się tak dziać przez za wysokie ciśnienie w cylindrach?

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Witam.
Nowe świece były zmienione razem z nową cewką, czy w innym czasie.
Może jak jest takie duże ciśnienie, to jest za wcześnie ustawiony wałek ssący i za wcześnie się zamyka i tłok pompuje takie duże ciśnienie.
Może ustaw mniejsze przerwy na świecach.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Świece wymienione kilkaset km wcześniej niż cewka, wyglądają ok jak nowe, przerwy nie zmienię bo są 4 elektrodowe, zmierzę jeszcze raz jutro innym manometrem i dam znać, jak będzie to samo sprawdzę rozrząd.

jacek grabowski

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
957
Miasto
Warszawa
www.facebook.com
Mam do Ciebie prośbę, tak dla pewności. Zdejmij cewkę i wykręć świece i zobacz, czy na porcelankach świec niema czarnych śladów przebić, ponieważ jak powstanie przebicie na porcelance świecy, to na świecy i gumowej osłonce powstanie ścieżka przebicia. Jak są wymienione tyko świece, to przebicie potrafi wędrować po zwęglonej ścieżce gumowej osłonki i tworzy się nowa zwęglona ścieżka na świecy. Jak wymienisz cewkę, to z kolei na świecach zostanie ścieżka przebicia. Dlatego przed podjęciem decyzji o wymianie świec, przewodów, czy jak w tym przypadku cewki, należy dokładnie obejrzeć porcelanki świec i gumowe osłonki, czy nie widać śladów przebicia.
Jak wypada zapłon i jest twarda praca silnika, to może być jeszcze uszkodzony czujnik stuków, który jest odpowiedzialny za ustawienie zapłonu. Popsuty czujnik potrafi przestawiać zapłon o kilkadziesiąt stopni w jedną, czy drugą stronę. Sprawdź jak zachowuje się kąt wyprzedzenia zapłonu.
Pozdrawiam.

Ostatnia edycja:

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Swiece są ok sprawdzałem ze 4 razy, żadnych sladów przebicia na porcelanie, sprawdziłem rozrząd jest ok, kompresja na zimnym wyszła po 16,5, więc na ciepłym było by pewnie 17 tak jak wczoraj, nie mam już pomysłu.Silnik pracuje ładnie cały czas problem jest podczas raptowniejszego dodania gazu i tylko na rozgrzanym, miej więcej powyżej 80stopni.

ostryt4

SuperMechanior
Punktów
364
Miasto
Grimsby, czasem Białystok
Spróbuj wrzucić świeczki z innej firmy, np. Iskrę co by nie kosztowały za wiele.
Kiedyś miałem w swojej starej doładowanej Reni że na NGK właśnie przy przyśpieszaniu było szarpanie związane z zapłonem a jak wkręciłem Iskierki jak ręką objął. Zresztą kolega miał ten sam przypadek, ta sama sytuacja, taki sam wóz i też pomogło. Minus był taki że zużywały się szybciej, max dla nich to było około 20 tys km i wymiana ale cena rekompensowanała tą niedogodność.

psuja_11

SuperMechanior
Punktów
23
Miasto
Łódzkie
Jaki kod silnika nie ma tam czasem sztywnej (szklankami) regulacji zaworów??

wojtis94

SuperMechanior
Porady
1
Punktów
175
Miasto
Warminsko maz.
Nie wiem jaki kod, samochód oddałem tak jak był, raczej hydraulika była tak jak w vectrach B bo to dosyć podobny silnik.

radekWPN

Nowy
Punktów
1
witam, potrzebuje waszej pomocy. mam podobny problem.z vectra C z wypadaniem zaplonu szarpaniu... zaczne od pocztątku sprawa zaczeła sie gdy pojechałem do pana na komputer aby mi wyskosował blad żarówki, jak zaczał mi kasować bledy kasowal wszystkie jakie tam były i wtedy zrobiły sie 3 błedy z przepustnica ktore dawały w skutkach brak reakcji na dodawaniu gazu pedałem, ogolnie silnik chodził nie równo 1.5 obrotów kopcił na niebiesko... zmiana przepustnicy nic nie dała, tak dalej pojechałem do specjalisty od komputerow wstawił mi inny sterownik/komputer i wtedy zaczeło sie szarpanie ale pedal gazu już dzialal ssanie tez tak jakby no zwyczajnie świeca zarzucała ale to nie było to. na zimnym silniku jest lepiej mniej szarpie i na benzynie tez jest lepiej niz na gazie. swiece były wkładane inne to samo cewka inna to samo przepustnica przepływomierz przepustnica diagnosta od gazu tez nic nie stwierdził zlego...inny sterownik podłozyl i było to samo....;/ na innym kompie u innego goscia wyszło wlaśnie WYPADANIE ZAPŁONU NA CYLINDRACH 234 nie u tego co mi naprawial sterownik .. a i na tym drugim sterowniku wyskoczyl bład egr ale tylko raz na tym strowniku co mam tego bledu nie ma... vectra 2003 1,8 16v cisnienie na cylindrach jest ok 11.5 11.5 11.7 11.7 jakos tak prosze o pomoc brakuje mi sił i pomysłów i po malu koncza sie fundusze;/ raciek2@op.pl lub https://www.facebook.com/rado.janusiewicz

eltechsam

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
1337
Miasto
Wysoka
Nie wiadomo co jest mimo, że opis wartki jak scenariusz filmu akcji.
Już miałam pomysł na rozwiązanie ale jak doczytałam końcówkę zdania to zapomniałam o czym było:p

david2291

SuperMechanior
Punktów
114
Nie za bardzo rozumiem.Co ma kasowanie błędów do zarzucania świec,ocenia na niebiesko i wypalania zaplonow?Komputer diagnostyczny to nie magia i nie jest w stanie poprzez kasowanie błędów doprowadzić do tego że auto zre olej przez co kopci i zarzuca świece

radekWPN

Nowy
Punktów
1
opisalem tylko od pocztaku jak to sie stało dlatego taki opis, życie. Także powtarzam w czym mam problem, Vectra szarpie brakuje jej mocy jakby, silnik nie równo pracuje

Nie wiadomo co jest mimo, że opis wartki jak scenariusz filmu akcji.
Już miałam pomysł na rozwiązanie ale jak doczytałam końcówkę zdania to zapomniałam o czym było:p
Problem jest z szarpaniem, brakiem mocy, przerwyaniem nie równej pracy silnika

Nie za bardzo rozumiem.Co ma kasowanie błędów do zarzucania świec,ocenia na niebiesko i wypalania zaplonow?Komputer diagnostyczny to nie magia i nie jest w stanie poprzez kasowanie błędów doprowadzić do tego że auto zre olej przez co kopci i zarzuca świece
kasowanie błedów przepustnicy , kopcenie na niebiesko to zaczeło sie gdy pokasował mi błedy i wtedy przepustnica zaczeła głupiec, zaczeła działac w trybie awaryjnym, ale na nowym strowniku nie ma tego problemu

Ostatnia edycja:

wader71

Początkujący
Punktów
1
Miasto
Wrocek
Opisane powyżej problemy jednoznacznie wskazują na uszkodzenie sterownika silnika - to typowy problem w tych autach - wystarczy zweryfikować (obmierzyć) i wykluczyć pierwszy lepszy kod błędu pokazywany przez sterownik - np. problem z przepustnicą - obmierzyć czujnik TPS , jeżeli OK to nie ma co szukać.
Sterowniki są przykręcone do silników a tam panuje notoryczna różnica temperatur co powoduje uszkodzenia wewnętrzne na płytce elektronicznej.
W takim przypadku niestety elektronika do naprawy lub wymiany i to najlepiej na nową.
U wujka gogla jest opisane mnóstwo takich przypadków wystarczy poczytać.

radekWPN

Nowy
Punktów
1
sterwonik był podkładany drugi (sparwdzony) i gdy go osobiscie przy mnie podłaczył nie było reakcji żadnej zmiany.

radekWPN

Nowy
Punktów
1
dziś jeden z mechaników podsunął mi myśl że przez ten nowy strownik daję w złym momencie sygnał do wtryskiwaczy przez co ten silnik chodzi nie równo dodam że strasznie śmierdza spaliny - tak nie mialem wcześniej

Lukasz76

Nowy
Punktów
0
Miasto
kraków
U mnie tak jak napisal uzytkownik wader71 ..
samochód vectra 1,8 122KM gaz 245 K km
Zaczelo sie na zimnym silniku po ruszeniu duża dziura w mocy , strach włanczać się do ruchu. Oprócz tego zdarzało sie mu zgasnąć przy dojazdach do skrzyżowań na niskich obrotach. Pierwsza wizyta u mechanika to wymiana świec, termostatu który i tak był zepsuty no i sprawdzenie cewek . NO niestety te same objawy. Zrobiłem może z 700 km pojawił się check engine . Sugerując się innym przypadkiem z forum podjechałem do "gazownika" , żeby sprawdził instalacje. Wszystko było ok ale co ciekawe Check engine już świecił się permanentnie wskazując wypadanie zapłonu na drugim cylindrze i od kąd się zaczęło to świecić, samochód zachowywał się troche inaczej tzn na zimnym jakby ok ale rozgrzany powodował spadek mocy no i częstrze szarpanie na niskich obrotach ( teraz jeżdziłem juz tylko na benzynie !!) .. NO to sprawdziłem jeszcze raz fora powypisywałem potencjalne przyczyny no i wróciłem do pierwszego mechanika .... DIAGNOZA : tak , padl ECU a przy okazji , niesprawny sterownik spowodował uszkodzenie cewki .. regeneracje Ecu i wymiana cewki koszt 1004 zł . Mam nadzieje ,że pojeżdzi

POZDRAWIAM

Do góry Bottom