• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

VITO w 447 - domykanie klapy

Leo_1969

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Kraków
OK – no to zaczynamy drugi temat :eek:)

Tym razem „pochwalę” się dociągiem klapy tylnej w moim Vito

Mercedes Vito jaki jest każdy widzi – nie każdy jednak na co dzień onego Vito używa i nie każdy wk..wia się zamykaniem klapy poprzez konieczność jej walnięcia ze sporą siłą. Zwłaszcza gdy auto jest w miarę nowe to problem ten się uwidacznia – wszystkie uszczelki trzymają szczelność i zamknięcie wielkiej tylnej klapy wymaga mocnego trzaśnięcia, żeby zamek zaskoczył.

Miałem jednak trochę szczęścia, że trafiłem na kolegę u dealera MB /gdzie auto kupowałem/ i on mi podpowiedział dla tego problemu rozwiązanie. Podał mi mianowicie namiary na gościa, który wymyślił i zrobił moduł domykania klapy tylnej. Zrobił to ze specyficznego powodu – przerabia mianowicie te auta /Vito/ na karawany :happy: – nikt nie chce, żeby nad głową przodka, przy kaplicy trzaskać klapą auta ;) więc „wynalazł” na to sposób. Zrobił mianowicie moduł domykania klapy tylnej, który tylko dociąga zamek bez automatycznego otwierania/zamykania. Trzeba oczywiście zmienić zamek tylnej klapy na taki z modułem domykania /osobny mechanizm/ ale cała reszta jest skonfigurowana bezobsługowo - moduł podpina się pod wtyczki oryginalnej instalacji w klapie tylnej i wszystko działa super.
SERIO ! Jest to najlepsza przeróbka mojego autka, jaką SOBIE zafundowałem. Nie jestem zwolennikiem automatycznych klap i bagażników, bo denerwuje mnie ich powolność działania – tutaj jest to wyeliminowane ale bez konieczności trzaskania klapą, żeby zamek się zamknął – wystarczy lekko puścić klapę przy zamykaniu a dociąg zamka załatwia resztę – REWELACJA!

U mnie działa to od pięciu lat i tak jak mówię jest to najwygodniejsza rzecz jaką zafundowałem sobie przy codziennym użytkowaniu tego samochodu.

Moduł kupiłem tutaj:
Morpheus Pojazdy Specjalne Józef Lubecki
https://morpheus.com.pl/pl/

Do góry Bottom