• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volkswagen Passat B6 hamulec postojowy

lukias

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
163
Miasto
Lubelskie
Jest kalkulator do długiego kodowania. Można też z palca ale trzeba znać bajty co i gdzie.

kam02

Gaduła
Punktów
4
Powiem szczerze że już zgłupiałem podpiąłem sterownik do teraz mi wyskakują takie błędy jak na zdjęciu lewego i prawego koła

Załączniki

• 20211230_154156.jpg
    20211230_154156.jpg
    3,5 MB · Wyświetleń: 19

Pan Andrzej

Początkujący
Punktów
0
Miasto
Zelów
Witam - proszę sprawdzić czy na podłączonym sterowniku ręcznego wychodzi z niego przed przewodem plus i minus 12v na owy lewy niewysterowywany silniczek (w moim przypadku żeby nie kodować nowego modułu ręcznego wymieniłem uszkodzony odszukany przekażniczek)

michal1404

Początkujący
Punktów
1
Witam Mam problem w Volkswagenie Passacie B6 hamulcem postojowym standard migająca kontrolka na przycisku oraz kontrolka czerwona ręcznego i cały czas pika w czasie jazdy hamulec postojowe oczywiście nie działa na krótko silniczki działają jeden błąd głowica sterująca obwód nieprawidłowy stały może ktoś przerabiał temat
Mam problem z passatem b6 błąd hamulca postojowego ale od początku:

Klocki hamulcowe z tyłu się skończyły więc podjechałem do mechanika. VCDSem cofnięte tłoczki przy około 80% zakończyło się cofanie. Mechanik cofnął ręcznie tłoczek żeby móć założyć nowe klocki i chciał spowrotem wrócić tłoczki ale od tamtego momentu cisza. Wymieniłem nowe silnikczki bo wyskoczył błąd (Obwód przerwany). Po wstawieniu nowych silniczków (TRW) bez zmian. Zajechałem do elektronika wymienił sterownik bez kodowania co wypaliło pompe abs i sterownik (choinka na liczniku). Zawiozłem auto gdzieś indziej do elektronika wstawił nową pompe abs oraz sterownik abs oraz nowy sterownik. Wszystkie błędy zniknęły ale pozostał błąd hamulca postojowego (obwód otwarty). Sprawdzona ciągłośc między sterownikiem silnika a sterownikiem hamulca (P) między sterownikiem (P) a zaciskami oraz między przyciskiem a sterownikiem. Nie wiem co tam może już być auto całe rozebrane nie wiem gdzie szukać co robić proszę o pomoc lub przekierowanie do osób które mogą mi pomóc moge podać nawet numer tel żeby to przez telefon wytłumaczyć tylko żeby ktoś pomógł

michal1404

Początkujący
Punktów
1
6 specjalistów w sumie to próbowało robić :)) Śląsk - Rybnik

michal1404

Początkujący
Punktów
1
Na to wychodzi ale no nie wiem co mam robić od czerwca jestem bez samochodu i koncza mi się opcje

heniek1000

SuperMechanior
Porady
4
Punktów
581
Znajdź dobrego, polecanego mechanika. Który ma opinie wystawiane przez klientów, a nie znajomych i kolegów. Ewentualnie może być nawet ASO. UMÓW sobie już termin, bo znowu samochód będzie stał tydzień dwa nim przyjdzie Twoja kolej.
Musisz zabrać samochód, jak najszybciej od paproka u którego teraz stoi. Powiedz mu żeby skręcił wszystko tak jak było, bo zabierasz go na lawecie, jak on sobie nie może poradzić.

Niestety kolego dałeś się zrobić na samym początku w ciula (zaufałeś) a teraz jest już po ptokach. Wartość robocizny części i Twojego czasu za chwilę przewyższy wartość samochodu.

Co robić? Niech go skręcą i to jak najszybciej, a potem będziesz myślał.

...bo widzę, że za chwilę będzie chęć odkupienia samochodu przez kolegę mechanika za połowę jego ceny.

michal1404

Początkujący
Punktów
1
Znajdź dobrego, polecanego mechanika. Który ma opinie wystawiane przez klientów, a nie znajomych i kolegów. Ewentualnie może być nawet ASO. UMÓW sobie już termin, bo znowu samochód będzie stał tydzień dwa nim przyjdzie Twoja kolej.
Musisz zabrać samochód, jak najszybciej od paproka u którego teraz stoi. Powiedz mu żeby skręcił wszystko tak jak było, bo zabierasz go na lawecie, jak on sobie nie może poradzić.

Niestety kolego dałeś się zrobić na samym początku w ciula (zaufałeś) a teraz jest już po ptokach. Wartość robocizny części i Twojego czasu za chwilę przewyższy wartość samochodu.

Co robić? Niech go skręcą i to jak najszybciej, a potem będziesz myślał.

...bo widzę, że za chwilę będzie chęć odkupienia samochodu przez kolegę mechanika za połowę jego ceny.
Nie głupie ale jestem w momencie w którym zaczynam wątpić w naprawę aso na koniec miesiąca najszybszy termin. Dzwoniłem pod koniec lipca. Jakby ktoś miał podobny problem niech da znać. Dodatkowo styki w nowym sprawdzone stare podpinane więc nie wiem.

nickel

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
674
Miasto
WLKP
Odsłon gume z kostki przy silniczku.Lubi tampodgnic.Zobacz czy piny w kostce nie porozginane co zapinasz ją na silniczek.

Do góry Bottom