• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

volvo s40 brak mocy szarpie

kermit123

Początkujący
Punktów
0
witam mam volvo s40 2.0 1996r +LPG od jakiegoś czasu auto strasznie szarpie i ma brak mocy. jeden mechanik stwierdził ze mam dziurę w tłumiki do silnika drugi mechanik co zajmuje się tłumikami wykluczył to. i stwierdził ze sonda lambda jest nie stabilna tak jak by się ruszała urwana(czy coś). dodam jeszcze tylko ze kontrolka ze sądy oświeca się co jakiś czas po czym gaśnie i po jakimś czasie znowu świeci. jestem dziewczyną i nie chcę żeby z racji tego mechanik wymienił mi pół auta żeby na mnie zarobić :( napiszcie mi jakie są objawy uszkodzonej sądy lambdy i co to ewentualnie jeszcze może być.po podpięciu pod komputer wyskoczył błąd zaworu EGR. pozdrawiam Karolina.

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Witam.
Pierwszymi objawami zużytej sondy lambda są podwyższone zużycie paliwa (szczególnie w cyklu miejskim) oraz spadek mocy. Skoro mechanik stwierdził, że sonda ma luz, to na początek zlikwidowałbym tę usterkę. Często zdarza się, że sonda ulega uszkodzeniom mechanicznym. W tym przypadku to "miganie" kontrolki na desce może być spowodowane uszkodzeniem okablowania sondy.
Błąd zaworu EGR po diagnostyce komputerowej może być związany z uszkodzoną sondą ale może być równie dobrze samodzielnym błędem. Może na początek przeczyścić zawór EGR i "unieruchomić" sondę, a potem jak to nie pomoże to dokładna diagnostyka sondy.
Za szarpanie i utratę mocy mogą być odpowiedzialne jeszcze przewody wysokiego napięcia, świece, cewki. Ponadto regulacja instalacji. Możliwości jest sporo w zależności od tego na zasilaniu jakim paliwem ma to miejsce i w jakich okolicznościach.

kermit123

Początkujący
Punktów
0
jeśli chodzi na jakim paliwie to się robi te szarpania to i na LPG i na bęzynie. a jeżeli auto jedzie na LPG to sonda tez jest odpowiedzalna za swoją prace czy tylko na bęzynie?

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Sonda jest odpowiedzialna za zachowanie odpowiedniego stosunku mieszanki paliwowej nie zależnie jakie paliwo jest aktualnie spalane.

kermit123

Początkujący
Punktów
0
ok dziękuje. wpierw wyczyszczę zawór EGR a jeśli nie pomoże to kupie sondę a jeśli chodzi o sondę to może być taka uniwersalna? oglądałam je wczoraj w sklepie i są takie na 4 kable jak w moim aucie za około 100zł

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Jeżeli chodzi o sondę to odwiedź kogoś, kto powie Ci czy ta sonda jest faktycznie do wymiany czy można jeszcze reanimować tą. Ta 4 przewodowa powinna pasować. Ja jednak wychodzę z założenia, że jak coś jest do wszystkiego to znaczy, że jest do d**y :) Chociaż ceny są kosmiczne. Ale to już Twój wybór.

kermit123

Początkujący
Punktów
0
no tak są kosmiczne :( teraz tylko mam nadzieje ze jak wyczyszczę ten EGR to będzie lepiej. tam znać jak będzie po wszystkim:cool:

EntranT

Bywalec
Punktów
1
Na pewno nie zaszkodzi. To będzie doświadczenie dla wszystkich, a doświadczenie jest bezcenne :)

kermit123

Początkujący
Punktów
0
po wyczyszczeniu zaworu EGR auto dalej szarpie i przerywa :( na początku było dużo lepiej ale jak silnik się rozgrzał to znowu się zaczło szarpanie i przerywanie:(

EntranT

Bywalec
Punktów
1
W grę mogą wchodzić jeszcze przewody WN, świece, cewki, przepływomierz no i oczywiście ta nieszczęsna sonda.
A nie masz wrażenia, że chodzi wtedy nie na wszystkie cylindry?

kermit123

Początkujący
Punktów
0
witam czy brak mocy i te szarpanie może to być przepływomierz powietrza??

a idzie przepływomierz wyczyścić ??

a i jakie są ogulne objawy tego przepływomierza?

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom