• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo s60 2.5t Montaż instalacji LPG

adrian200

Nowy
Punktów
0
Witam. Dzisiaj w pewnej firmie zakładałem gaz. Pytałem czy ściągają kolektor do wiercenia. Trzy razy jeszcze o to pytałem aby się upewnić. Aby sprawdzić czy na pewno to zrobią zaznaczyłem sobie znaki na śrubach. Odebrałem samochód, sprawdziłem i jak się okazało wszystko wygląda tak jak przed założeniem gazu. Uszczelka też wydaje się być stara. Moje pytanie - Czy da się coś zrobić w takiej sytuacji i czy przede wszystkim nie wpłynie to na prace silnika . Mam zdjęcia i nagrania przed i po. Co w takiej sytuacji ?
Proszę o pomoc.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Pracowałem w zakładzie montującym LPG, rocznie robiliśmy ponad 500 samochodów, nigdy nie mieliśmy problemów z wierceniem na samochodzie, nikt nie zauważył negatywnych skutków typu branie oleju czy spadek kompresji. W 99% przypadków z aluminium zostaje trochę grubszy pył, który nie narobi szkód.
Zrobiłem też dużo siników ze stalowym kolektorem ( jakaś stara toyota?) i też nie było zauważalnych zmian w pracy sinika

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
trochę to nie tak z mojego punktu widzenia ze ściągnięciem kol. inna cena - to tak jak płacę za anala a dostaję orala ...

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
Ja kupiłem kiedyś auto dla siebie gdzie ktoś gaz zakładał i nie ściagnął kolektora aluminiowego do tego nawet wiórów nie chciało się baranowi odkurzyć. Za 2 lata ściągałem głowice bo uszczelka puszczała płyn na zewnątrz(nie z powodu lpg). Po ściągnieciu czapek (V6) okazało się że te wszystkie wióry które poszły w dolot i zawory odbiły się na tłokach a na dwóch tłokach były ściśnięte pierścienie. Może gdzies znajdę fotki na starym telefonie lub komputerze to dorzucę. W drugim aucie też V6 ktoś porobił nawierty po wiatr bo tak mu pasowało. Jak miałbym zlecić komuś montaż gazu to najpierw mu zawiozę kolektor a dopiero potem niech zakłada resztę.

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
okazało się że te wszystkie wióry które poszły w dolot i zawory odbiły się na tłokach a na dwóch tłokach były ściśnięte pierścienie.
Chyba na muzgu ci się te wióry odbiły, no chyba że wiercili wiertłem 13mm. Musiał by tłok uderzać w głowicę żeby tak się stało, a poza tym wiórki (bo nie można w tym przypadku mówić że wióry) są tak delikatne że można je jeść z chlebem. Jedyne co mogą nabroić to wpaść pod zawór i spowodować krótkotrwały brak kompresji zaraz po odpaleniu silnika zanim nie wydmucha ich w wydech. To moje prywatne zdanie.

Giemza

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
199
Miasto
Lublin
są tak delikatne że można je jeść z chlebem.
Jak najbardziej możesz je jeść z chlebem, ja jadam co innego. Widocznie na twoim mÓzgu się nie odbiły skoro masz takie denne komentarze i sam pewnie tak robisz lub zakładasz lpg i nie chcesz znać klienta. Jeżeli by był plastikowy kolektor nic by się nie stało, wiórów do okoła było tyle że spokojnie można by wypełnić pokrywkę spraya a nawet lepiej. Gdyby te głowice rozbierał mojego szwagra ojca wujka syn stryjeczny od strony matki ojca to zapewne bym nie pisał postów jak było i czego nie widziałem na własne oczy. Tłoki wyglądały tak jakby je ktoś śrubokrętem od góry pobijał. Nowy pierścień żeby włożyć trzeba było przypiłować tłok.

Regaciarz

Zweryfikowany Mechanik
Porady
1
Punktów
383
Co to był za silnik? Osobiście zrobiłem prawie 4000 aut z czego pewnie połowa z aluminiowym kolektorem i nigdy żaden klient o czymś takim nie wspominał. Widziałem głowice po urwaniu kawałka świecy, kawałka zaworu, całego zaworu, zdejmowałem kilka głowic, które ewidentnie kiedyś miały kolizję bo wyglądały jakby coś w nie tłukło, ale nigdy nie widziałem żeby wiór aluminiowy zrobił odbicia na tłoku ( który jest z trochę mocniejszego materiału), a co dopiero zaklepał pierścień. Z ciekawości chętnie zobaczę te zdjęcia.
Ciekawi mnie ilość tych opiłków po dwóch latach, zebrać pokrywkę opiłków to chyba z całego tygodnia na warsztacie. Przecież w silnik idzie minimalna ilość, zdecydowana większość przecież jest wygarniana przez wiertło na zewnątrz, jedynie w ostatniej fazie wiercenia wpadają do środka

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
Może źle się wyraziłem - kawitacja występuje wyłącznie w cieczach- efekt końcowy , czyli podziobane tłoki - taki sam

Ostatnia edycja:

jurek1313

SuperMechanior
Punktów
245
Miasto
wólka
inna sprawa , żeby zostać gazownikiem trzeba posiadać umiejątność trzymania wiertarki w ręku z mechaniką pojazdową ma to tyle wspólnego co myjnia ręczna samochodowa z lakiernictwem

winetoo

SuperMechanior
Punktów
976
Miasto
Radom
inna sprawa , żeby zostać gazownikiem trzeba posiadać umiejątność trzymania wiertarki w ręku z mechaniką pojazdową ma to tyle wspólnego co myjnia ręczna samochodowa z lakiernictwem
A jak urwie się śruba od elementu który wymienia taki mechanik to co wtedy? Umiejętność obsługi wiertarki czy migomatu jest przydatna w takiej sytuacji co? no chyba że zadzwoni po gazownik.

Jasne, ja wiem swoje, Ty wiesz swoje i każdy ma swoje zdanie i niech tak zostanie.
Święte słowa.

Ostatnia edycja:
Do góry Bottom