• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo S80 2.5D 1999r skrzynia AW50-42 tryb awaryjny, kilka błędów

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Witam. Spotkała mnie ostatnio niemiła sytuacja, otóż bez żadnej przyczyny moje "volno" wskoczyło w tryb awaryjny, zgaszenie oraz ponowne uruchomienie pomogło ale zaraz na następny dzień historia się powtórzyła z tym że zgaszenie auta nie pomogło a dopiero po przejechaniu 30km skrzynia wróciła do normy. Teraz niestety jest cały czas w trybie awaryjnym, do momentu wystąpienia usterki skrzynia działała wzorowo, żadnych stuków, żadnego przeciągania czy szarpania. Posiadam do diagnostyki multidiaga (delphi) zczytałem błędy i sprawdziłem wtykę na skrzyni oraz sterownika skrzyni, sam sterownik otworzyłem licząc że dostrzegę przyczyne ale wszystko wygląda ok. Nie sprawdziłem natomiast wiązki (tylko pobieżnie), wydaje mi się że to w niej może leżeć przyczyna (zbyt niski sygnał). Proszę o jakieś sugestie (jestem amatorem mechaniki a nie zawodowcem więc proszę też o wyrozumiałość), załączam PDFa

Załączniki

• skrzynia volvo.pdf
    74,8 KB · Wyświetleń: 20

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Więc tak, kolory kabli mają zmiane w przejściu do skrzyni ale pomiędzy kablem masy a obudową skrzyni jest przejście, pomiędzy pozostałymi dwoma jest 3,8 oma i nie mają przejścia z obudową skrzyni ani z kabelkiem masy.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Sprawdziłem przejście między wtyczką a sterownikiem (za pomocą miernika) wszystko jest ok ale dalej jest ten bląd czujnika ciśnienia i skrzynia jest dalej w trybie awaryjnym, zastanawiam się czy może faktycznie nie padł sterownik.

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Mam jeszcze jedno pytanie, otóż sterownik ma oznaczenie 24.1 i ogłoszeniach widzę że występował też ten sterownik w benzynowych silnikach, czy jest możliwość żeby to działało ze złym komputerem czy do benzyny i do diesla sa takie same? Czy może opis aukcji jest błędny?

tomekM88

Uczestnik
Punktów
0
Podsumowanie: dziękuje za pomoc szczególnie dla Romuald-f za nakierowanie mnie na wybierak, volvo naprawione. Wymieniłem dzisiaj sterownik skrzyni i wszystko działa jak należy, moja teoria jest taka że gdy była zgnita masa, stary sterownik nie wytrzymał, zrobienie nowego oczka wyeliminowało błedy związane ze sterownikiem jednak cały czas nie było pełnej komunikacji ze wszystkimi czujnikami (wymiana na początku sterownika jak sugerował Diagbox pomogła by pewnie na chwile) także na dzień dzisiejszy zgnita masa (prawdopodobnie) była przyczyną uszkodzienia steronika. Dziękuje serdecznie za pomoc i zaangażowanie ( mam jeszcze jeden problem i jeśli ne znajde rozwiązania to zapytam). Pozdrawiam

Do góry Bottom