• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V40 2.0T 4204t3

sstrawa

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Opole Lubelskie
Prośba do kolegów , o manuala wymiany KZFR, krok po kroku.Mam AD I Haynes Pro .Wszystko legal. Jest jak wymienić pasek rozrządu . Ale jak nie zdejmowane koła , a AD pokazuje brak koła KZFR , HP na wału wydechowym .A w aucie jest na dolotowym i zawór sterujące jeden i tu ma być.
trafiło do mnie od konkurencji , po naprawie głowicy . Ustawiane na marker . Wali błędami sterowania KZFR.Pamiętam robiłem już kilka tych silników , kilka lat w wstecz i w AD było jak blokować wałki i synchronizować KZFRa .Teraz tego nie ma .Blokady mam .Wkładane są od tyłu .
Jest jeszcze taki myk . ze właściciel nabył to uszkodzone i dłogo to trwało nim złożyli , w zeznaniach mota cos , że blok inny głowica od innego kodu , ale to wszystko jest to samo.

Punktów
13
Cześć, w tej wersji najlepiej blokować wałki od tyłu specjalnymi blokadami – inaczej często sypie błędami KZFR. Jeśli masz mieszany blok i głowicę, to synchronizacja może być inna, stąd rozjazdy.

sstrawa

Bywalec
Punktów
11
Miasto
Opole Lubelskie
Sprawdziłbym numery głowicy, bloku itd. i dążył bym do składania wszystkiego tak jak fabryka przykazała
Cześć, w tej wersji najlepiej blokować wałki od tyłu specjalnymi blokadami – inaczej często sypie błędami KZFR. Jeśli masz mieszany blok i głowicę, to synchronizacja może być inna, stąd rozjazdy.
Wiem mam te blokady, i kiedys 100 % było w Auto Dacie wymiana koła KFZR. I to dotyczyło wymiany koła KFZR .A teraz podają tylko wymianę paska rozrządu bez wymiany KFZR

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Blokada na wałki do tyłu, KZFR przy zakładaniu paska naciągasz w prawo

michal_michal

Zweryfikowany Mechanik
Punktów
144
Nie luzujesz kół. W momencie gdy masz założoną blokadę z tyłu i ściągniesz pasek rozrządu to KZFR w Volvo z automatu się przestawi w lewo. Więc przy zakładaniu paska za śrubę centralną ciągniesz KZFR w prawo.

Do góry Bottom