• Witamy na Forum Mechaników!
    Aktualnie przeglądasz stronę jako gość. lub
    Jako użytkownik uzyskasz pełen dostęp do forum oraz będziesz mógł tworzyć tematy oraz brać udział w dyskusjach.
    Gorąco zachęcamy oraz zapraszamy do rejestracji!

Volvo V50 2007 - nie odpala

emc

Początkujący
Punktów
0
Dzień dobry,
Przepraszam jeśli zły dział, ale wydaje mi się, że problem jest związany z elektroniką.
Mam problem z odpaleniem V50, 2.0 benzyna, manual, 2007 r.
Jechałem trasę 6h, później samochód stał 2 dni po czym nie chciał odpalić. Objawy jak niżej.

- nie odpala, nie kręci, brak reakcji po przekręceniu kluczyka w pozycję III
- po przekręceniu kluczyka w pozycję I/II działa radio, światła, nawiew, alarm, itp.
- na początku widać przebieg, itp., ale po przekręceniu kluczyka zapala się tylko kontrolka airbag, która znika po kilku sekunach, wszystkie pozostałe kontrolki nie działają

Co już sprawdziłem / zrobiłem:
- akumulator
- bezpieczniki i przekaźniki (skrzynka pod maską, na klemie i w CEM)
- wyjąłem i przeczyściłem CEM i wtyczki
- po manualnym zwarciu przekaźnika R13 rozrusznik kręci, ale nie odpala

Co jeszcze mógłbym sprawdzić?

Z góry dziękuję za jakąkolwiek pomoc i porady!
Pozdrawiam

emc

Początkujący
Punktów
0
Akumulator ładowałem, podmieniałem też na inny i to samo. Manulane zwarcie przekaźnika R13 powoduje kręcenie rozrusznikem, nie wiem czy dobrze myślę, ale jakby aku był słaby, to chyba by w ogóle nie zakręcił i cała pozostała elektryka by też nie działała? Bo działa radio, światła, nawiew, alarm, itp.

Zapomniałem napisać, że podpiannie komputera nic nie daje. Tak jakby nie był w ogóle zasilany.

Immobilizer - sprawdziłem na zapasowych kluczykach i jest to samo, ale nie wiem czy to wystarczy, żeby wykluczyć immo?

emc

Początkujący
Punktów
0
Gryzonie? Co mógłbym sprawdzić?

PS Czy znacie może jakiegoś dobrego elektryka w Łodzi?

piemi

Uczestnik
Punktów
0
Ustaw kluczyk w pozycję 2 i zewrzyj przekaźnik. Jeżeli odpali to masz moduł stacyjki do wymiany.

Do góry Bottom